Lagbanner

Andra sidan - Boys

Situationen i klacken har i år, vid flera tillfällen, varit minst sagt instabil. Först ut att ge sin syn på detta är Bajen Ultra Boys.

Medlemmarna Fredrik Pettersson, Per Rydberg, Daniel Andersson och Joel Wibom för gruppens talan i denna intervju.

Bajen Ultra Boys bildades 1999 av några kompisar. Till en början fungerade man som en undergrupp till Bajen Fans, men numera är man helt självständiga.
- Nu är vi ungefär tjugo medlemmar och de flesta är mellan sexton och tjugo år. Mer eller mindre alla är aktiva medlemmar, säger Per Rydberg.

Grupperingen har en dödskalle som symbol, en symbol som vållat diskussioner mellan dem och Hammarby.
- Det var en slump att det blev just en döskalle, den såg snygg ut, säger Fredrik Pettersson.
Men vad har dödskallen med Hammarby att göra?
- Den har egentligen ingenting alls med Hammarby att göra men eftersom det är våran symbol så har den det, fortsätter Fredrik.

Många som står i klacken upplever att det varit fler incidenter på läktaren i år, om man jämför med föregående säsonger. Medlemmarna i Boys håller med.
- Vakterna försöker styra oss, förut har vi fått ha våra grejer ifred. Nu tas det vakterna inte gillar bort, säger Fredrik.
- Det kommer inte bara från Hammarby, de får order från andra också. Men oavsett varifrån det kommer har det blivit svårare för oss att stödja Bajen på vårat sätt, fyller Per i.
Vem som bär huvudansvaret för att det blivit såhär är alla i gruppen eniga om; Peter Thunell och Hammarby säkerhet.
- Deras jobb kunde göras mycket bättre, anser Fredrik.
- Det handlar inte så mycket om säkerhet när det gäller våra flaggor. Att säkerhetsansvariga ska lägga sig i om en flagga med en dödskalle känns väldigt främmande för mig, berättar Joel Wibom.
Men känner inte ni något medansvar för att det uppstår konfrontationer och konflikter med vakter?
- Nej, vi har inte uppträtt annorlunda jämfört med tidigare år, tycker Fredrik.
- Är de trevliga mot oss är vi trevliga mot dem, säger Joel.

Symbolfrågan är viktig för killarna i gruppen, det märks klart och tydligt. De ställer sig också frågande till varför man under pågående säsong helt plötsligt ändrar reglerna.
- Det är en helt onödig grej att under säsong bara förbjuda våran symbol, det blir bara massa onödigt tjafs, säger Daniel Andersson, som fortsätter att förklara turerna kring dödskallen.
- Förbundet har en regellista, som vi har fått se, och där listas förbjudna symboler som t.ex. hakkors och solkors. Den enda dödskallen som är förbjuden är Totenkopfh. Efter Högalidshändelserna skärpte förbundet reglerna. Samtidigt gick Hammarby in och förbjöd våran dödskalle, de tyckte den var negativ och hörde inte samman med idrott. Vi protesterade och hade möte med Hammarby. På det mötet kom vi gemensamt fram till att vi skulle få använda våran dödskalle så att SvFF skulle anmäla detta. Hammarby skulle i sin tur överklaga och driva fallet vidare för att visa förbundet hur dumt det är, berättar han.

Det hela handlar om att få frågan prövad och få till ett s.k. prejudikat i frågan. Problemet är bara att förbundet inte alltid anmäler sådana här händelser.
- Mot Örebro fick vi ha flaggorna, men ingen anmälan från förbundet. Sundsvall borta fick vi ha dem och då fick vi in en anmälan av förbundet, vilket var i sin ordning. Men sedan så bestämde sig Hammarby, med Thunell i spetsen, att oavsett vad detta prejudikat säger så förbjuder Hammarby symbolen, fortsätter Per.
Om nu förbundet säger nej, skulle ni fortsätta använda den?
- Ja, det skulle vi göra oavsett. Jag tror inte att de sätter bötesbelopp, men jag tror att de kommer fortsätta pressa Hammarby om att inte använda den. Naturligtvis sätter det Hammarby i en svår sits, men det är därför vi vill att de fortsätter jobba för sina supportar, säger Per.
Vad måste göras för att förändra situationen?
- Vi måste få mer information om vad som händer, vi måste få en bättre dialog med Hammarby, tycker han.

Inom gruppen hoppas man att situationen kommer att lösa sig, det går helt enkelt inte att ha det som det är nu. Samtidigt inser de också att mer incidenter kan leda till mer ordningsvakter.
- Men tyvärr kommer fler vakter leda till mer incidenter, folk blir provocerade av dem, säger Fredrik.

[Del 2]

Micha2002-10-25 08:01:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö