Lagbanner

Första sidan - Hammarby

Slutligen är det dags att presentera Hammarbys syn på diskussionen kring klackproblemet. Medverkande är Henrik Appelqvist, VD, och Peter Thunell, säkerhetsansvarig.

Först och främst är det kanske bäst att peka på alla regler och den policy Hammarby har att hålla sig efter, och Henrik förklarar närmare vad det hela handlar om.
- I stora drag bygger policyn på SvFF:s elitevenemangsmanual, det är det som vi ytterst har att följa. Samtidigt måste vi följa lagar och förordningar som samhället har ställt upp och som åläggs en arrangör av t.ex. en fotbollsmatch. Grundtanken är att arrangera trevliga och framförallt säkra evenemang. Vi ska kunna attrahera så många åskådare som möjligt, inte bara en viss gruppering, utan att alla familjer, barn, vuxna och gamla ska trivas, berättar han.
- Helt enkelt positiva arrangemang där man känner sig välkommen när man kommer, inte så att man känner sig utstött eller undangömd på något vis, lägger Peter till.
Finns denna manual för allmän beskådan?
- Elitmanualen är ingen hemlighet, den ligger på mitt rum här på kansliet. Vem som helst får komma och läsa den om man vill, svarar Peter.
Borde inte den läggas ut på hemsidan?
- Ja, det är väl möjligt. Eller också så har man förtroende för organisationen och vad den förmedlar. Säger vi ”Vänligen ta undan din flagga” , så respekterar man detta. Jag vet inte om man behöver läsa och verifiera allt vi säger, men det är möjligt att vi skall lägga ut den på vår hemsida.
Henrik fortsätter:
- Vi kommer under vintern att publicera någonting genom våra kanaler som på ett tydligt sätt talar om vad som gäller. Det har varit otydligheter vad gäller vissa saker. Vi vill ha en tydlig Hammarbyprägel på det; ”Det här tycker Hammarby IF i stort”, ”Vad förväntas av Hammarby externt och vad förväntas internt av supportrarna?”.

Inom Hammarby har man också märkt att det i år tidvis varit problematiskt. Men man håller inte med att det varit mer händelser än tidigare år.
- Jag vill inte påstå att det varit mycket incidenter, det varit ett fåtal sådana som fått mycket uppståndelse. Det har fungerat bra under säsongen trots att vi haft de här motsättningarna, för att den stora massan tycker precis som Hammarby, säger Peter.
Trots detta anser man att relationen till supportarna delvis är ansträngd.
- I dagsläget är den ansträngd, det kan alla notera. Varför det har blivit så vet jag egentligen inte.
Det är vissa små grupperingar som skapar oro hos ett ytterligare fåtal, som jag ser det. Men de är väldigt starka, via media, gästböcker och hemsidor går de ut och skapar rubriker. Nu lyckades de mot DIF och det ställde till väldigt stora problem för oss, säger han.
- Vi har ju ungefär 11 000 åskådare på varje hemmamatch och det är kanske femtio som tycker att de är felbehandlade, att inte får göra som de vill. Majoriteten av de 11 000 tror jag trivs ganska bra på Söderstadion under de matcher vi arrangerar, svarar Henrik.

Säkerhetsarbetet har uppmärksammats och ibland kritiserats hårt från vissa håll. Peter och Henrik tycker dock att det har gått bra på den fronten i år.
- Jag tycker att det fungerat väldigt bra. Vi har ju haft de här motsättningarna, det är helt klart, men de här motsättningarna bygger på många saker. Kanske främst på att det sportsliga inte fungerat, då har man velat gå på andra saker. Sedan har vi personer som kan leda unga grupper och få dem att göra fel saker. T.ex. den här intervjun finns med anledning av att det finns personer som kan skriva i andra medier och få ut en helt fel bild. Vi tycker det är rätt läskigt att det kan skrivas vad som helst i gästböcker och att vissa hemsidor inte plockar bort det, utan låter detta vara kvar, berättar Peter.
- Det kan vara värt att lyfta fram att vi inom svensk fotboll internt ideligen får beröm för vårt säkerhetsarbete. Varje matchdelegat tycker att vi hanterar detta på ett mycket bra och korrekt sätt. Vi har ordning och reda på våra evenemang. UEFA-delegaten som var på vår hemmamatch mot Partizan var idel lovord för Hammarby, det var ju därför Partizans bengaler på norra läktaren inte renderade i några böter för Hammarby. Vi hade gjort allt i vår makt för att stoppa bengaler, det är ett kvitto på att vi följer de regler och instruktioner vi får, säger Henrik.
Har Hammarby fler säkerhetsvakter idag jämfört med tidigare år?
- Nej det har vi inte. Kanske fler än t.ex. -95, men vi har inte fler än förra året, säger Peter.
- Jag tror att det är bra att reda ut begreppen lite, vad som åligger oss som arrangör. Vi har publikvärdar, som är ideellt arbetande människor som ställer upp helt friviligt för att skapa så bra arrangemang som möjligt. Sedan åligger det oss att anlita ett visst antal ordningsvakter, de har en formell utbildning, säger Henrik.
Peter fortsätter:
- De är polisens förlängda arm och går under polislagen. De har en manual från Hammarbys sida på hur de skall jobba. Men jag måste påpeka att om vi har personal som missköter sig så byts de ut.
Vi ställer inte till några problem uppe på läktaren, vi låter supportrarna gör precis som de vill inom lagens ram. Men det finns vissa saker vi inte kan acceptera för att reglerna inte godkänner detta, och det efterlever vi. När vi efterlever dem finns vissa små grupperingar som ställer till väldigt stora problem.
Hur mycket pengar lägger Hammarby ner på säkerhet per år?
- Ja, det är ganska stora siffror. Bland annat för att vi har en heltidsanställd säkerhetschef, bara det är en kostnad. Det handlar om sexsiffriga belopp, svarar Henrik.

[Del 2] [Del 3]

Tidigare artiklar i ämnet:
["Trevliga Bajen"...] [Andra sidan - Boys]
[Andra sidan - B.U.S.]

Micha2002-11-01 08:02:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö