Första sidan - Del 2
Dödskallarna och tifot diskuteras i del två.
Diskussionen kring dödskallesymbolen har varit en följetong under nästan hela säsongen. Både Henrik och Peter säger att det hela handlar om att klubben vill ha positiva signaler omkring sig.
- Vi vill ju uppmuntra positiva arrangemang, som är till för att supporta laget. Våra symboler är tydliga. Att då ha symboler som ingen direkt kan associera med Hammarby, varför skall den vara där? Folk som vill uttrycka sin uppfattning i någon fråga är välkomna att visa den i andra sammanhang. Men när Hammarby spelar fotboll är alla där för att titta på matchen och då är det naturligt att man visar tecken, symboler, färger som har med Hammarby att göra. Håller du inte med?, säger Henrik.
Men det kanske är deras sätt att visa sitt stöd för Hammarby.
- Var går gränsen då?, frågar Peter.
Vid saker som är olagliga.
- Om 11 000 tycker att vi är här för att hålla på Hammarby, klubbmärket är det finaste som finns med flaggan och kransen så kanske jag vill visa en flagga med en spade på. Då kanske man får vika sig för majoriteten som tycker att en flagga med en spade på är felplacerad, säger Henrik.
Vad tror ni då att övriga supportrar tycker i den här frågan?
- Klacken är på 2 500 människor. Gör en gallupundersökning när det gäller flagor och liknande bland dessa 2 500, så är jag inte så säker på att alla tycker att flaggan ska upp, svarar han.
- De här dödskallarna är inget nytt från i år. Det nya är att det bara är sådana typer av banderoller och flaggor. Vad står det för i Hammarbyanda? Det är väldigt lite Hammarby. Tidigare år så har det kanske varit en-två dödskallar och resten Hammarbyflaggor. Inget att bry sig om, varför ska man bry sig? Men när det enbart är de här flaggorna, då undrar man ju, fortsätter Peter.
Så Hammarby skulle kunna acceptera flaggorna om de var färre?
- Jag menar inte så, men förut har det varit att man inte sett dem. De större killarna som sköter tifoarrangemanget tycker inte att det är bra, de skakar också på huvudet när de ser dessa banderoller och flaggor, säger han.
Detta leder diskussionen naturligt in oss på nästa stora fråga i år, tifot. Arrangemangen har varit relativt få, och några av dessa har stoppats av en eller annan anledning.
- Inför årets säsong har vi pratat med de här killarna om att vi vill få in listor på vem som ska vara med och vad som ska göras för att det inte ska bli några problem. Detta har skötts dåligt.
På derbyt mot AIK var det en banderoll som Hammarby inte kunde ställa sig bakom. Innan Elfsborgsmatchen talade jag igen om vad som gäller och att vi skulle plocka bort de banderoller som Hammarby inte kunde stå för. Vi plockade då bort cirka hälften av banderollerna, killarna i tifogruppen plockade bort resten, säger Peter.
Men är det verkligen värt inställda tifon?
- Jag förstår inte vad du menar. Det här handlar om ett fåtal personer, kanske de personerna ska flyttas bort och man tar in andra som sköter det på rätt sätt. I år vet inte jag om jag sett något tifo som ens liknar förra årets, säger han.*
*Intervjun gjordes innan Norrköpings- och Göteborgsmatchen, Hammarby Fotboll har efteråt berömt tifot inför båda matcherna, men beklagar samtidigt att några personer, vilka ej tillhör tifogruppen, inte respekterade benaglförbudet i samband med Göteborgsmatchen.
[Del 1] [Del 3]