Lagbanner

Framåt mot det förflutna- Del Fem

Att det var Thomas "Tucken" Lundin som var Hammarbylänk nummer sju kom som en stor överraskning för mig. En glad sådan!

BAJENLÄNK – SJU
Thomas ”Ludde” Lundin, 1983-1991
(9 säsonger)
Född den 13 april 1961.

”Ludde” kom från Mälarhöjdens IK och debuterade i A-laget hemma mot Gefle, den 2 juni 1983. Hammarby vann med 1-0 och ”Kenta” Ohlsson gjorde matchens enda mål. Ingen visste då att det var Thomas Lundin som skulle bli Bajenlänken efter ”Kenta” i den historiska kedjan.

Först målet för Hammarby gjorde ”Ludde” bakom Malmö FF´s målvakt Pertti Alaja nere i Malmö. Hammarby förlorade med 3-2 och ”Ludde” gjorde sitt debutmål i 89:e minuten.

Thomas Lundin var en fantastisk inhoppare och en perfekt fotbollsspelare att sätta in i slutet av matcherna. Låt oss ta ett typexempel:
Det var match mellan Bajen och Norrköping den 10 maj 1987, i den femte omgången, på Söderstadion. Den fajten sändes i TV och det finns några roliga episoder att uppmärksamma.
I Norrköping var Sören Cratz hjälptränare och i Hammarbys mål stod Lasse Eriksson. En ung Patrik ”Pinnen” Andersson, 19 år, kom in i Norrköpings lag exakt när den okända ramsan ”Öka takten...” inte vrålades ur 3 108 strupar. Patrik Andersson med en vacker hockeyfrilla. 

Förutsättningarna var som följer. Norrköping hade vunnit fyra raka och ledde allsvenskan med två poäng före IFK Göteborg. Bajen låg mitt i tabellen och var kraftigt nederlagstippat. Självklart skulle Hammarby komma att vinna den matchen med 2-1, för så var det ju på den tiden. Göran Holter gav Norrköping ledningen i den femte minuten. Uffe Eriksson kvitterade i den 47:e minuten. Thomas ”Ludde” Lundin kom som vanligt in i slutet av matchen, närmare bestämt i den 69:e minuten och behövde bara sex minuter på sig för att göra Bajens vinstmål. Hammarbys bästa inhoppare genom tiderna hade presenterat sig igen.

En av Thomas Lundins Bajenstunder på jorden måste infallit den 6 september 1987, nere i Växjö, då han stänkte in fyra fullträffar bakom landslagsmålvakten Thomas Ravelli. Matchen vanns med 1-6 (0-3), publik: 2 529. ”Ludde” gjorde målen:
• 0-1 i 5:e minuten.
• 0-2 i 31:a minuten.
• 0-4 i 57:e minuten.
• 1-5 i 87:e minuten.

Övriga två mål gjordes av Matte Wahlberg.

– Nej föresten! "Luddes" stund på jorden måste ha varit i Karlstad den 22 oktober 1989.

Hade inte Thomas Lundin gjort två mål i den klassiska matchen som brukar gå under namnet ”Undret i Karlstad”, då hade inte Nicklas Jönssons 6-0 mål haft någon betydelse.
Efter han har gjort 4-0 målet i Karlstad sprang Thomas Lundin tillbaka och hämtade bollen för att få göra en snabb avspark. Det var ont om tid, ursäktade han sig. För egentligen var det ett brott mot principen att inte jobba skiten ur sig. En anfallspelare måste vara pigg när anfallet kommer. Då går det inte att flåsa på en kant.
Detta kan vi läsa om i boken:
Vi kommer/är tillbaka, på Sigma Förlag, från 1990.

Vidare berättar ”Ludde” om ett inhopp borta mot St. Mirren, hösten 1985:
– Vi hade spelat 3-3 hemma och alla sågade oss innan fajten. Jag och Håkan Ivarsson satt på bänken och fick hoppa in sista kvarten när vi låg under med 1-0. Håkan gjorde ett mål i 87:e minuten, ett till kom i 88:e, men blev bortdömt. I 89:e avgjorde ”Tucken” till 2-1 och vi var vidare...

Thomas Lundin är också beryktad för det stora antalet inhopp han gjorde under sin nioåriga Bajenkarriär. Närmare bestämt blev det 53 inhopp av de 170 A-lagsmatcher han sammanlagt spelade. Att ”Ludde” hann med 64 mål på dessa matcher vittnar om att där fanns det ett målsinne utöver det vanliga.

Ett SM-tecken har det också blivit för Thomas Lundin, närmare bestämt inomhus för elvamannalag 1991. 

I morgon fredag kan du läsa den avslutande del sex i denna artikelserie

LåN2008-03-06 09:00:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö