Lagbanner
Chris Klein: Jag skulle inte vilja vara någon annanstans
Chris Klein har gjort 23 landskamper för USA, representerat klubbar som Kansas City Wizards, Real Salt Lake och Los Angeles Galaxy samt varit med och grundat det amerikanska spelarfacket.

Chris Klein: Jag skulle inte vilja vara någon annanstans

I en längre intervju med Chris Klein berättar denne om sin roll som styrelsemedlem i Hammarby, samarbetet med våra ansvariga och om sin syn på Hammarby.

Hösten 2010 började svenska kvällstidningar skriva om Chris Kleins intåg i Hammarbys styrelse och om AEG:s nysatsning i klubben. Klein har en lång aktiv karriär bakom sig med mer än 300 matcher i den amerikanska högstaligan. Till vardags jobbar han i MLS-klubben Los Angeles Galaxy, anställd av AEG. Bajen Fans USA besökte Klein på LA Galaxys hemmaarena Home Depot Center i stadsdelen Carson, Los Angeles, för att få en inblick i hans arbete i Hammarby, och allt vad det innebär.

Den amerikanska säsongen är sedan några veckor tillbaka över. LA Galaxy slog Houston Dynamo med 3-1 i finalen hemma på Home Depot Center och försvarade därmed fjolårets ligavinst. Medan laget går på semester jobbar Chris Klein med förberedelserna till kommande säsong. Klein har varit i klubben sedan juni 2007, då han kom som spelare. Han har representerat Galaxy vid 90 tillfällen och har totalt 333 matcher i MLS, vilket placerar honom på en femteplats på topplistan över flest spelade matcher i MLS.

2010 lade Klein skorna på hyllan och tog steget från planen till kontoret. Mitt i planerandet inför 2013 tar han sig tid att prata Hammarby, där han har en plats i både styrelsen och det nyinstiftade sportrådet. Klein är, liksom chefstränare Gregg Berhalter, väldigt självsäker och tydlig när han talar. Det syns på honom hur engagerad han är i arbetet med Hammarby, och han talar gott om det nära samarbetet han har med sportchef Gustaf Grauers och chefstränare Gregg Berhalter.

Kan du beskriva din roll som styrelsemedlem i Hammarby?
- AEG äger 49% av Hammarby, så min roll i styrelsen är att se till AEG:s ägarintressen i Hammarby. Jag ser till att ha ett bra samarbete med Henrik Kindlund, Gustaf Grauers och Gregg Berhalter. Alla i styrelsen, både AEG och föreningens representanter, vill göra Hammarby så starka som möjligt både på och utanför planen.

Hur är en arbetsdag i Sverige för din del?
- Vanligtvis när jag är där är det många möten. Jag träffar Gustaf och Gregg för att komma ikapp om vad som hänt i laget och för att se vilka behov som finns. Sedan har jag möten, både med Hammarbys organisation och AEG, för att se vart laget är på väg och vad vi behöver förbättra i klubben.

- När jag kom in för två år sedan hade klubben precis blivit nedflyttad och var i dåligt skick ekonomiskt. Därifrån har det handlat om att förbättra klubben, inte bara för 2013, utan även vidare. Målet med den gångna säsongen var att göra en grundlig genomgång av laget och förstärka det så mycket som möjligt, och även ordna en stabil verksamhet så att vi kan värva spelare när vi behöver det.

Hur ofta är du i Sverige?
- Det beror på. Vi har styrelsemöten fyra till fem gånger om året, och jag försöker vara där så ofta jag kan. Mycket jobb sköts via telefon och mail, men det går inte att ersätta att faktiskt vara på plats. Det tror jag är ett problem AEG har haft tidigare. Man har haft folk i styrelsen som inte varit på plats, men det har ändrats nu. Tidigare hade man Per Magnusson som var en extern representant för AEG, medan man numera enbart har AEG-anställda.

Hur mycket tid spenderar du på Hammarby, kontra Galaxy?
- Det är svårt att säga, det går i perioder. Det finns veckor då jag spenderar all min tid på Hammarby, samtidigt som det finns veckor då det bara är några mail fram och tillbaka. Mitt primära jobb är Galaxy, men jag är alltid väldigt fokuserad på Hammarby.

Det är sagt att du ska bidra med sportkompetens inom styrelsen. Vilken typ utav frågor jobbar du med?

- Det handlar mycket om hur man ska strukturera organisationen, så att laget blir konkurrenskraftigt. Gustaf och Gregg känner spelarna, marknaden och motståndet i Sverige. De vet vad som krävs för att nå Allsvenskan. Det jag gör är att hjälpa dem med att organisera och bistå med de resurser som vi har, så att de kan göra sina jobb. Vi diskuterar värvningar inom styrelsen och sedan mellan mig, Gustaf och Gregg. Vem är rätt spelare att ta in och är det en bra investering?

Hur mycket kontakt har du med Gustaf egentligen?
- Ibland pratar jag med Gustaf varje dag. Jag ser honom både som en vän och kollega. Minst en gång i veckan pratar jag med Gregg, Gustaf, eller båda.

Ser du detta som ett långsiktigt samarbete?
- Absolut, vi ger oss inte in i saker kortsiktigt. Detta är ett projekt där vi vill se Hammarby som Sveriges bästa lag. Och det handlar inte bara om mig personligen, om jag lämnade min post imorgon så skulle AEG fortsätta på inslagen bana. Om man tittar på lagen AEG äger så investeras det väldigt mycket tid och resurser för att göra lagen så bra de kan bli, och Hammarby är inget undantag.

Kan man kalla det för ett samarbete mellan Hammarby och Galaxy, eller är det ett samarbete mellan AEG och Hammarby?
- Det är båda. AEG äger Galaxy och en del av Hammarby. Galaxy och Hammarby har ett jättebra samarbete, främst genom mig och Gustaf. Vi älskar att jobba ihop, och kan vi hjälpa varandra på något sätt så gör vi det. Vi har våra (Galaxys) scouter som lämnar rapporter även till Gustaf om spelare, och vi bidrar med de resurser vi kan ge Hammarby.

Hur mycket tillgång har Hammarby till Galaxys scoutingnätverk?
- De har tillgång till allt. Vi är villiga att dela allt vi har med Gustaf och Hammarby. Hammarby har ett stort övertag mot samtliga svenska klubbar på den amerikanska marknaden.

Hammarby köpte inför förra säsongen Baggio Husidic och Billy Schuler från USA, och nu har man även gjort klart med Michael Timisela från Holland inför 2013. Hur involverad har du varit i dessa värvningar?
- Jag är en resurs för Gustaf som han kan ta hjälp av och bolla idéer med, men i slutändan är det upp till dem att avgöra ifall dessa spelare är rätt för klubben eller inte. Jag ger de all hjälp de kan tänkas behöva från mig.

Du har stor kunskap kring den amerikanska ligan. Hur står sig svensk fotboll mot den amerikanska?
- Det är många olikheter. Jag anser att MLS håller lite högre klass än Allsvenskan, men det är som sagt väldigt många olikheter. Jag och Gregg pratar ofta om detta, och det är många toppspelare i MLS som inte skulle göra lika bra ifrån sig i Sverige, där man måste vara väldigt teknisk och det är ett mer fysiskt spel. Vi får heller inte glömma vädret som påverkar mycket, det krävs en annan mentalitet. Vi kan alltså inte bara titta på en spelares kvalitéer, utan det handlar mycket om huruvida spelaren klarar av svenskt spel, både fysiskt och mentalt.

- Vi har samma problem här i USA, vår liga är väldigt annorlunda. Det finns spelare som inte klarar att anpassa sig till det, så det handlar om att förstå skillnaderna och få över rätt spelare till Hammarby, inte bara en spelare vi tycker borde värvas från USA.

Ni har collegeligan i USA, varifrån Hammarby har värvat Charlie Davies och Billy Schuler. Hur står sig collegeligan mot Superettan?
- Jag vet inte om man kan jämföra de två serierna. De är oftast fysiskt redo i college, men ibland kanske den tekniska biten inte är lika bra. När Gustaf tittar på en collegespelare har han sådant i åtanke, och väldigt få skulle klara det ”testet”. Charlie Davies hade stora framgångar, och vi tror att Billy Schuler kommer nå samma nivå, men det krävs mer för att lyckas i Superettan och Allsvenskan än i collegeligan.

Förra året var Gustaf Grauers i USA och scoutade spelare. Är det aktuellt i år igen?
- Jag tror att han fortfarande håller på bestämma sig om vad för slags resa han ska göra. Men jag kan tänka mig att han kommer hit för att titta på några spelare i USA, och då kommer jag självklart att hjälpa honom.

Vissa spelare i Hammarby har haft problem med att hantera pressen från fansen. Är amerikanska spelare mer anpassade för det i och med att det är större publik i antal i MLS?
- Visst, vår publik växer hela tiden, men det handlar om att förstå hur passionerade Hammarbys fans är. Det finns en anledning till att Hammarby är en så fantastisk klubb, och det handlar inte bara om vad som sker på planen, utan även det fantastiska stöd man har. Min första match jag såg på plats var otrolig (det visade sig vara premiärmatchen mot Landskrona 2011), och det är faktiskt anledningen till att AEG gick in i Bajen. Ägaren Philip Anschutz var där och såg en match, och sade ”jag måste vara en del av detta”. Det är en press, men det är även positivt. Men ja, man måste hitta spelare som är mentalt starka och kan hantera det.

Är det möjligt att Hammarby och Galaxy byter spelare mellan varandra?
- Ja, det är alltid en möjlighet. Vi tittar alltid på möjligheter för hur vi kan använda samarbetet för att gynna båda klubbarna. Vi skulle aldrig skicka en spelare till Hammarby om denne inte platsade där, det kan jag säga. Vi kan skicka en ung lovande spelare till Hammarby så att Gregg och Gustaf kan ta en titt och se om det är något för Hammarby.

Förra säsongen kom tre ungdomar från Galaxy på besök hos Hammarby. Är det för att bygga på relationen?
- Ja, det är för att vi ska lära oss och kunna se hur våra spelare klarar sig när de är hos Hammarby. Vi vet hur de presterar här, så det är intressant att se hur de anpassar sig till en annan miljö.

Är det bara Hammarby som lär sig av Galaxy, eller lär sig även Galaxy från Hammarby?
- Jag tycker det finns många saker Galaxy kan lära sig av Hammarby. Galaxy grundades 1996. Vi lär oss mycket från Hammarby när det kommer till tradition och supportrar, och allt vad det innebär. Scouting är definitivt ett område som Gustaf har lärt oss mycket om. Om man ser till hur Hammarby spelar och de spelare man har lyckats ta fram genom åren så tror vi att spelarna kommer att kunna gå åt båda hållen.

Är det möjligt att Hammarby och Galaxy möts i en vänskapsmatch på Nya Söderstadion?
- Det är en möjlighet, och något vi gärna vill se. Vår säsong är längre, så det handlar om att hitta rätt tid för oss att besöka den nya arenan, som förresten är fantastisk.

- Fokus nästa år ligger som sagt på Superettan och att ha ett så bra lag som möjligt, men varje gång vi kan ge en sådan upplevelse åt fansen så vill vi göra det. Med Galaxy mötte vi Real Madrid och Tottenham detta året, och självklart var det utvecklande för oss. Tänk bara en ung högerback som ställs mot Gareth Bale. Det här är nyttiga erfarenheter inte bara för spelarna, utan också för fansen och hela organisationen.

Vad är syftet med sportrådet, och hur kommer det att fungera?
- Tillsammans med styrelsen tar Gustaf beslut om hur vi (Hammarby) rör oss framåt. Sportrådet är tänkt att ge vägledning till Gustaf och ge honom mer resurser att arbeta med. Vi vill hjälpa honom att bygga ett sånt bra lag som möjligt. Sportrådet är skapat tillsammans med AEG så att vi kan ta snabbare beslut när det gäller spelare.

Det finns supportrar som har kritiserat sportrådet för att innehålla för få externa personer. Vad har du att säga om det?
- Dessa saker blir aldrig perfekta. Problemet med att ha för många personer utifrån är att de inte har all den information som krävs. Sportrådet tar inga avgörande beslut, det ska snarare fungera som en resurs åt Gustaf. Vi är säkra på att vi har strukturerat det på rätt sätt, så att vi kan göra Hammarby bättre. Jag tror att de som kommer utifrån (Tommy Boustedt och Thomas Dennerby) kommer bli nöjda med upplägget.

De senaste åren har Hammarby haft problem att ta tillvara på klubbens ungdomar. Visst har du arbetat med liknande frågor i Galaxy?
- Ja, litet grand. Det var så jag började, men min roll har ändrats de senaste två åren. Jag jobbade mycket med att bygga vår akademi starkare och strukturera om den.

- Detta är högt prioriterat i Hammarby också. Att investera i sina spelare, spela de så som du vill, och sedan ta upp dem i A-laget. Det är det arbetssättet som är mest logiskt, och det borde alltid vara prioriterat. Detta är hur Hammarby arbetar idag med sin akademi, men det tar tid för dessa spelare att ta sig upp och komma in i gruppen. Det hänger på spelaren. Om det är en spelare som klarar av att spela i Hammarby, då kommer han att vara där, och han kommer att spela. Idag är det Gregg som tar dessa beslut.

Vad har du lärt dig från den gångna säsongen (2012)?
- Vi har lärt oss mycket. Gregg vet nu vad som krävs för att lyckas i Superettan. Vi har byggt en stark grund som vi tar med oss in i 2013. Vi slutade fyra, vilket är en placering ifrån kvalplatsen. Skulle vi ha velat bli uppflyttade? Självklart. Är en fjärdeplats det värsta som kunde hända? Jag tror inte det, för nu har vi byggt en stark grund. Vi har nästan inga spelare kvar från 2010 och 2011, vilket vi ser som något positivt. Vi kan nu gå in i 2013 med vår kärngrupp från 2012 och veta vad som krävs för att utmana.

Kommer du att arbeta annorlunda nästa säsong?
- Jag lär mig hela tiden. Det här är ingenting man någonsin blir perfekt på. Jag är säker på att vi gjorde misstag 2012, och att vi kommer göra misstag 2013. Men jag anser att det är viktigt att vi lär oss från det som gick dåligt samt det vi gjorde bra, så att vi kan fortsätta arbetet med att göra Hammarby till Sveriges bästa klubb.

Vad för slags misstag gjorde ni denna säsong?
- Jag tror definitivt att Gregg lärde sig från den långa försäsongen. Laget fick en bra start på säsongen, hade en tuffare mittendel, och sedan en stark avslutning. Starten och avslutningen var perfekta. Jag tror att vi kan lära oss mycket från vad som hände under mitten av säsongen. Jag tror att den starka starten berodde på bra förberedelser under försäsongen. En stor del av avslutningen hade att göra med det arbete vi gjorde under sommaren, där vi tog in spelare som Kennedy och Erik Sundin. Samtidigt så var det skador under mittendelen som gjorde att vi försvagades.

- Detta är saker man lär lär sig av. Du lär dig hur du strukturerar en säsong på bästa tänkbara sätt. Gregg lär sig hela tiden, och han arbetar med människor som vill lyckas lika mycket som honom. Min personliga åsikt är att han gjorde ett fantastiskt jobb tillsammans med Gustaf med att strukturera om laget och ta en fjärdeplats. Ett misstag vi gjorde var att vi inte knep första, andra, eller tredjeplatsen.

Du har en lång spelarkarriär bakom dig, och idag arbetar du i både Hammarby och LA Galaxy. Var ser du dig själv om tio år? Kommer du då att arbeta med det du gör idag?
- Ja, jag tror det. Jag älskar att arbeta för AEG, och jag älskar sporten som jag spelade och som jag numera jobbar med. Jag skulle inte vilja vara någon annanstans.


Redaktionen vill skicka ett stort tack till Oscar och Niclas i Bajen Fans USA som tagit sig tid att göra och skriva intervjun. Uppskattas mycket av oss här på andra sidan Atlanten!
 

Oscar Frez och Niclas Thim 2013-01-05 10:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö