Lagbanner
Gästkrönika "Jävla pajasmatch"

Gästkrönika "Jävla pajasmatch"

Theodor Bittner inkom med en statistikfylld krönika efter den oavgjorda matchen mot Varberg. Läses för att få perspektiv.

”Jävla pajas match.. Pinsamt..."

Avdelning verklighetskoll. Dagarna efter Bajens match mot Varberg på Söderstadion så har reaktionerna varit blandade. Laget har ifrågasatts från olika håll, framför allt för att vi förlorade mot en nykomling från Division 1. Det här var ju en sån där klassisk match som Bajen ”skulle” vinna. Av tradition blir då alltid min instinktiva reaktion så fort orden ”ska vinna” yttras att det då är givet att det blir poängtapp. Väl på Söderstadion tycktes klacken befinna sig i en segdragen bakfylla, domaren verkade ha kastats in av förbundet från att tidigare bara dömt korpfotboll och Bajen kanske delade den där baksmällan för de hade förtvivlat svårt att komma upp i nivå efter att José Monteiro i fjärde minuten tappat markering och 0-1 var ett faktum.

Plötsligt kändes scenariot ruggigt familjärt. Déjà vu? Nykomling i Superettan på Söderstadion, tidigt mål i baken och återigen den där känslan vi vant oss vid sedan 2009. Vem har glömt 0-1 mot nykomlingen Öster på Söderstadion 2010? Samma känsla som drabbade mig i söndags har vi jag även känt tidigare än så. Vem minns Örgrytes första vinst i serien 2009? Jag minns den. Inte för att det var Örgryte som lirade utan för att den bestod i 0-1 mot Hammarby på Söderstadion under en säsong som gärna skulle kunna glömmas.

Men det var fler saker som var bekanta i söndags. Buropen i halvtid, det gamla kravet att klacken ”vill se Hammarby” och samma nivå på inläggen i forumet efter matchen. Oavgjort mot Varberg, säsongens första kryss, stort missnöje men när vi tittade i tabellen efter matchen kunde vi konstatera följande: Bajen i serieledning efter 5 omgångar, detta på grund av att vi tagit 13 av 15 möjliga poäng.

För ingen var väl särskilt nöjd med den där poängen i söndags. Varför skulle du vara det? Eller, varför skulle du inte vara det? Oavsett det oavgjorda resultatet så har Bajen stått för en ruggigt bra säsongsinledning säsongen 2012. Trots ny tränare, cirka sex nya startspelare och hjärnskakningar till höger och vänster så ligger laget faktiskt högst upp i tabellen, knappast något vi vant oss vid de senaste åren. Serieledning undrar någon, varför är det intressant? Kanske är det inte särskilt givande nu att efter fem omgångar leda Superettan, utan det som räknas är vart Bajen hamnar efter 30 omgångar. Men på samma sätt känns det då inte heller sådär värst relevant att vi ”bara” klarar oavgjort hemma mot Varberg, utan hur vi har lirat när de där 30 omgångarna kan summeras.

Med anledning av detta så kan det vara på sin plats att göra en kort statistisk tillbakablick över de senaste säsongerna i Superettan. Allt för att ge oss några fasta siffror, ett stycke rå och kall statistik att tänka på medan vi åker hem från Söderstadion nästa gång vi spelat oavgjort eller, gud förbjude, till och med förlorat.

Beräknat på de senaste fem årens resultat i Superettan kan vi se att det för de tre topplaceringarna krävts följande poäng:

Position Poäng
1 59,6
2 55,6
3 52,6


Noterbart i sammanhanget är att flest poäng under denna tidsperiod kammade Ängelholm in 2009 när de toppade tabellen efter 30 omgångar på 65 poäng, Syrianska tog dock klivet upp 2010 med enbart 56 poäng. Vad som bör nämnas i sammanhanget är även hur lagen fått ihop dessa poäng, alltså relationen mellan segrar, oavgjorda matcher och förluster. Beräknat på de senaste fem årens resultat i Superettan kan vi se att det för de tre topplaceringarna krävts följande resultat under 30 matcher:

Position Vunna    Oavgjorda    Förlorade
1 18 5,6 6,4
2 16,4 6,4 7,2
3 15 7,6 7,4


Här bör det nämnas att dessa resultatet sett väldigt olika ut under olika säsonger. Som exempel kan nämnas Norrköping som när de vann serien 2007 vann 20 matcher, medan vinnaren Syrianska under 2010 ”bara” vann 16 stycken. Framför allt finns det stora skillnader i förlorade matcher där Mjällby när de gick upp 2009 endast förlorade 3 matcher men när Åtvidaberg tog klivet upp 2011 så förlorade de dock hela 9 matcher.  Snittet för att vinna serien landar dock på strax under 20 vunna matcher och närmre 6 noll-poängare.

Vidare är det relevant att titta på statistiken över gjorda och insläppta mål under denna tid. De senaste fem åren har de tre topplaceringarna gjort och släppt in följande:

Position Gjorda Insläppta Målskillnad
1 56,6 27,6  +29
2  53 32,2 +26,8
3 48,4 35,6 +12,8


Det finns en tydlig korrelation i det att lag längre ner på tabellen har en jämnare målskillnad, vilket naturligtvis inte är så konstigt. Dock är det stor skillnad på målskillnaden i snitt över de senaste fem årens topplacerade lag. Medan ettan gjort 29 fler mål än de släppt in så har tredje platsen enbart gjort 13 fler. Som med de tidigare siffrorna dock så gäller det att inget genomsnitt utan undantag och variationer. När norrköping vann serien 2007 så gjorde de hela 62 mål under säsongen medan Syrianska när de vann serien 2010 endast gjorde 46. Syrianska var även det laget som hade sämst målskillnad under denna tid med endast 19 fler gjorda mål än antalet insläppta. I snitt dock så har över 50 mål gällt för såväl första som andra plats i superettan. Snittet gör dock att laget som vinner ska göra minst 1,88 mål per match och släppa in max 0,92.

Med alla dessa siffror sammanslagna så ser en genomsnittlig sluttabell för Superettans tre översta platser under 2007-2011 ut på följande sätt.

Postion Vunna Oavgjorda Förlorade Gjorda Insläppta Målskllnad Poäng
1 18 5,6 6,4 56,6 27,6 +29 59,6
2 16,4 6,4 7,2 53 32,2 +26,8 55,6
3 15 7,6 7,4 48,4 35,6 +12,8 52,6


För direktuppflyttning alltså över 16 vunna matcher, inte fler än 6 lika eller 7 förlorade. Vidare så krävs det minst 53 gjorda mål, maximalt 32 insläppta och över 55 poäng. Genomsnitt i Superettan för de senaste 5 åren, men hur har det då gått för Bajen de senaste två åren när vi spelat i den här serien?

År Vunna Oavgjorda Förlorade Gjorda Insläppta Målskillnad Poäng
2011 11 7 12 37 40 -3 40
2010 12 7 11 45 40 +5 43

Två observationer kan vara av intresse. I första hand att trots fjolårets väldigt allvarliga tabellposition så tog vi bara 3 poäng mindre än säsongen innan, konkurrensen i botten av tabellen var dock större än 2010. Det andra är att det i förhållande till Bajens resultat varit ett ganska litet avstånd till exempelvis den genomsnittliga kvalplatsen. 2010 saknades cirka 10 poäng om vi tittar på snittet. Förra säsongen skiljde det 15 poäng mellan kval nedåt och kval uppåt. Med andra ord, marginalerna är små.

Säsongen 2012 så har Bajen inlett mycket bra. Om de resultat vi har fått med oss hittills skulle slås ut på ett snitt över hela säsongen skulle Bajens resultat efter 30 omgångar se ut som följande:

År Vunna Oavgjorda Förlorade Gjorda Insläppta Målskillnad Poäng
2012 24 6 0 54 18 +36 78


Med detta resultat skulle vi göra den historiskt bästa säsongen av något lag i Superettan någonsin, bortsett från gjorda mål. Naturligtvis så kommer inte Bajens resultat efter 30 omgångar se ut på detta sätt men några slutsatser kan vi dra.

•    Bajen har inlett serien starkt, dels vad gäller sett till sin egen historik, dels vad gäller andra lag i Superettan. 4 vinster, varav 2 på bortaplan, och en oavgjord match. 9 gjorda mål och 3 insläppta ger också om inte annat en bra målskillnad samt ett lågt antal insläppta mål.

•    Vi har mött Halmstad, Umeå, BP, Brage och Varberg. Efter 5 spelade omgångar ligger tre av dessa lag på den undre halvan, två av dom på den övre.

Som jag skrev inledningsvis så var matchen mot Varberg en match vi ”skulle” vinna. Känslan just nu är dock att detta var typexemplet på en match som vi under de tre senaste åren inte hade klarat av att ens spela oavgjort. Även om det aldrig kommer att ske skulle jag personligen inte ha något emot om den trend Bajen haft de senaste fem matcherna fortsatte resten av säsongen. Vad vi dock vet är att det kommer komma fler oavgjorda matcher och framför allt, trots att det var längesen nu, förluster. Det jag framför allt  hoppas på är att vi när säsongen summeras inte befann oss 30 sekunder bort från ett kval för att överhuvud taget få stanna i Superettan. Avdelning verklighetskoll.

Theodor Bittner2012-05-08 08:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö