Lagbanner
Roger Franzén: "Jag är en grinig jävel"

Roger Franzén: "Jag är en grinig jävel"

Hammarbys tränare Roger Franzén i en längre intervju som bland annat handlar om den knackiga säsongsinledningen, hängande huvuden, kantspel och vinnarskallar.

Fyra omgångar spelade, vilken känsla sitter du med just nu?
- Första träning efter en vinstmatch är alltid skön. * Tittar man på inledningen av serien så har vi inte spelat speciellt bra. Vi har varit oroliga i vårt spel, men det satt bättre i matchen mot Brage. Det känns mer positivt att ha visat att vi kan spela bättre fotboll, då menar jag både offensivt och defensivt. Vi hade en helt annan aggressivitet i försvarsspelet och för första gången i år spelade vi oss igenom lagdelarna på ett sådant sätt som vi har pratat om och även det som vi har tränat på. Vi förstärkte vårt kantspel på ett bra sätt.

(*intervjun gjordes två dagar efter segermatchen mot Brage)

Vilken är din egen analys till varför det inte har fungerat riktigt som så ni önskat i inledningen?
- Vi analyserar ju varje match för sig, men ser vi premiären mot Assyriska så vart vi passiva och stillastående. Vi blev nog ganska så oroliga i och med att vi släppte in ett tidigt mål. Vi hade ju flera lägen att göra 1-0 i den matchen och även läge på kvittering direkt efter deras ledningsmål. Därefter smög det sig in en allt större oro i första halvlek. Sen tycker jag väl att vi blev lite bättre i andra halvlek.
- Mot Landskrona blev vi också passiva efter att vi får ett tidigt mål mot oss.  De spelar mer på resultatet och vi har svårt att ta oss förbi deras låga försvarsspel. Återigen upplever jag att vi känner oss oroliga i vårt spel. Väldigt skönt dock att vi får med oss alla tre poängen i den matchen.

Ska vi skita i att prata om matchen i Ljungskile och BP?
- Historien upprepar sig lite, återigen släpper vi in ett tidigt mål mot oss. I matchen mot LSK  tar vi ju oss ändå in i matchen och kvitterar. Sen kommer ett självmål från oss och det blir uppförsbacke igen. Där var det även ett underlag som bättre passade Ljungskile sätt att spela fotboll än för oss. Jag vill inte skylla på planen men det känns som att vi förlorade mer på dess beskaffenhet än vad Ljungskile gjorde.
- Mot BP släpper vi in ett oerhört olyckligt mål.  Vi blir alldeles för passiva i vårt försvarsspel, på tok för långa i laget och släpper därmed till alldeles för stora ytor för BP. Vi löper för lite och vi är dessutom alldeles för dåliga i vårt eget passningsspel.

Sett från läktarplats tycker jag mig känna att det blir lite av "gamnackar" när vi tappar in de där tidiga målen. Det känns lite som att mycket också sitter i huvudet hos spelarna?
- Vi har ju pratat om de bitarna. Jag tror inte att vi "dyker" för att vi blir besvikna utan vi blir nog mer rädda och oroliga när baklängesmålet kommer. Åtminstone i de första matcherna. Däremot tycker jag inte att det var det som hände i Ljungskile. I matchen mot Brage står det ju 0-0 i paus men där jag tycker att vi borde ha gjort minst två mål på alla chanser som vi skapade och där skulle man kanske kunnat tro att det skulle ha smugit sig in en oro i laget men det gjorde det ju inte. Killarna körde ju på och skapade ju efter målet flera chanser där vi borde ha kunnat stänga matchen. Kanske blev det viss oro de sista tio minuterna, när vi då inte hade stängt matchen. Bortsett från det, att jag då tycker att vi borde avgjort den matchen tidigare, så lyckas vi ändå spela av matchen på ett ganska säkert sätt.

Om jag påstår att passningsspelet generellt gått alldeles för långsamt, vad svarar du på det?
- Det kan finnas en poäng i det du säger, det har kanske gått lite för långsamt. Att det går långsamt kan ju bero på flera faktorer. För att få upp tempot i passningarna måste vi ju ha spelare som vill ha boll, som rör sig och gör sig spelbara. Mot Brage fick vi ett helt annat flyt, en helt annan rörelse när vi får in yttermittfältarna mer in i banan. Jag pratar ju ofta om att jag vill ha ett kantspel där vi ska förstärka med ytterbackarna och det har vi inte fått se förrän i fredagens match. Där hade vi ytterbackar som deltog på ett bra sätt.  Då kan vi jobba mer med spelvändningar för att ta oss fram till avslutssituationer. Vi kommer ner flera gånger mot kortlinjen och kommer till inspel snett, inåt bakåt. Vi hittar lägen för instick. Det var helt enkelt en helt annan fart och tydlighet i anfallsspelet.

Du pratar om kantspelet som det viktiga här. För en fotbollsnovis som jag själv skulle jag ju vid första anblicken kanske påstå att skälet till detta var att vi i just matchen mot Brage spelade med en mer utpräglad offensiv mittfältare?
- Jag tänker så här; var någonstans i banan tar man sig fram? Var är motståndarna sårbara? Ett lag som backar hem för att satsa på ett lågt försvarsspel är ofta kompakta centralt. Då måste vi ta oss fram via kanterna men vi måste ju även få ut bollen dit. Mot Brage hade vi bra rörlighet centralt vilket givetvis också är viktigt. Jag förstår att du vill åt samspelet mellan Maic Sema och Andreas Dahl här och visst, de gör det jättebra.  Maic håller en bra form just nu och gör jobbet bra. Det kanske finns flera som undrar varför vi inte spelat så här tidigare men då är det ju viktigt att komma ihåg att Maic att hans försäsong har knappt funnits. Han har inte gjort en match sedan då vi spelade mot BP. Hans första inhopp var i genrepet mot Inter Åbo, så vi har ju inte haft möjlighet att arbeta med just den konstellationen. När då serien startar har inte Maic den träning i kroppen som krävs för att ta platsen centralt.

Max Forsberg har fått spela högerback. Var ser du hans plats i första hand?
- Det är fjärde året jag tränar Max och jag vet vilka kvalitéer han besitter. Han är oerhört passningsskicklig spelare med bra rumsuppfattning. Han är en funktionell spelare, stark i djupledslöpningarna och en riktigt bra kondition. Han spelar fotboll på ett enkelt och bra sätt. Han kan spela centralt i banan, det gjorde han i HTFF. När han kom till HTFF stod Carlos och Bojassen centralt och då fick Max ta plats ute till höger och gör även det jättebra. Det har han även gjort bra här i A-laget under försäsongen. När David gick sönder i premiären valde vi att flytta ner Max för att han är passningsskicklig. Vi vill bygga vårt spel bakifrån och grunden måste då vara att ha passningsskickliga backar och där är Max en av de bättre.

Jag själv måste erkänna att jag var mäkta imponerad av Max i matchen mot Brage.
- Det han visade där var ett modernt ytterbacksspel. På det sättet han deltog i anfallsspelet är precis så som man vill se backar göra. Han jobbar dock inte bara offensivt utan han tar sig ju hem också.


Max Forsberg

Monday James visade ju också i matchen mot Brage vilka kvalitéer han besitter. Varför har inte han spelat tidigare?
- Det är också egentligen ganska självklart varför. Monday James gjorde sin senaste tävlingsmatch i april förra året i cupmatchen mot Värmdö. Därefter har han inte spelat 90 minuter förrän i träningsmatchen mot Huddinge i september. Han har inte kunnat spela en hel fotbollsmatch under hela försäsongen, han har då kunnat göra 3 halvlekar sammanlagt. Han har haft en gammal fotskada som spökat för honom och han har befunnit sig i full träning sedan mitten av mars. Det innebär att han har sex veckor av hel träning i kroppen. Vi ser ju vilka kvalitéer han besitter och vårt arbete här har gått ut på att få ut honom på banan. Att få honom i matchform. Han är absolut en av de spelare med största kvalitéerna men han har inte varit klar för matchspel tidigare.  Tanken var att Monday skulle ha spelat i matchen mot Ljungskile men han hade en god vän som förolyckades i en trafikolycka vilket påverkade hans allmäntillstånd så mycket. Han hade svårt att äta och sova vilket gjorde att vi tog beslutet att invänta matchen mot Brage. Det var oerhört kul och glädjande att han fick visa upp sig för hemmapubliken på det sätt han gjorde nu senast. Han har ju potentialen att visa sig ännu bättre bara han får hålla sig frisk och skadefri.

En stor del av att spela fotboll utspelar sig ju även mentalt. Har du några strategier för hur du gör för att skapa trygghet i gruppen?
- Jag tror att det är viktigt att man ser alla i en grupp. Att det finns ett regelverk och normer som gäller alla. Men om det är strategier, det vet jag inte. Jag vill också visa att jag bryr mig. Det är ju en omöjlighet att spelarna alltid ska tycka som jag. Det är ju en självklarhet att man ska bli besviken om man inte blir uttagen i startelvan. Men jag tycker det är viktigt att spelarna, även de som då inte får starta, blir bemötta med respekt och med tydlighet. Jag tror säkert att spelarna ibland tycker att jag är en grinig jävel, men jag hoppas att de känner att jag bryr mig.

Ja, men du är ju en grinig jävel!
- Tack för den passningen, skrattar Roger.

Jamen, helt ärligt. Det är ju det som spelare sagt genom åren i HTFF. Att du har en enorm vinnarskalle och blir helt galen om man inte levererar det man ska eller det du förväntar dig.
- Det man måste komma ihåg nu är att jag ju kommer från en grupp med HTFF som hade ett helt gäng vinnarskallar också. Men det kanske inte är dem som ska komma upp i första hand och leda laget. De som är kvar och spelade ur laget ur allsvenskan 2009  och även har haft det jobbigt förra året inte bara är att trycka på en knapp och vända och direkt känna sig trygga och glada. Så enkelt är det dessvärre inte. Vi har ju vunnit alldeles för få matcher på Söderstadion. Vårt facit där är alldeles för dåligt förra året för att man ska kunna gå bra i superettan. Vi har i och för sig inte vunnit tillräckligt många matcher på bortaplan heller, men jag vill påstå att spelet hemma är viktigast. Det är där vi ska ta fler trepoängare.

- Jag tror att gruppens självförtroende sitter ganska djupt rotat och det måste vi alla vara medvetna om. Det är inte så enkelt att bara vända, säga till varandra att nu går vi ut och kör över dem. Det här kommer att ta en tid att bygga upp känslan av att vi är jävligt svåra att slå. Den vinnarmentaliteten tycker jag att vi lyckades bygga upp i HTFF men det tog ju tid även där. Vi vann inte heller i inledningen av min tid som tränare där men vi kämpade på och så vända det där under senvåren. Den känslan fick vi med oss och under år två där växte det vidare. Det här är en process och får vi med oss lite resultat nu härifrån och framåt så är jag övertygad om att den här gruppen att lyfta.

- Vi kanske får leva med att prestationen på plan så här i inledningen ser lite dålig ut - ja den kanske har varit lite FÖR dålig till och med - men det vi inte får tumma på är vår attityd. Viljan att gå in och vinna närkamper. Viljan att löpa för varandra. Oavsett hur det ser ut på plan ska vi alltid ha en bra attityd att falla tillbaka på.  Attityd kan också finnas med självförtroende.  Jag menar inte att det vi sett hittills nödvändigtvis har varit en dålig inställning utan har man lite sämre självförtroende tror jag att det är lättare att gå in i sig själv, bli orolig och underprestera tack vare det. Man blir helt enkelt rädd för att förlora. Jag tror att det är det som vi sett här i inledningen av säsongen. Vi åker inte till Ljungskile med en dålig inställning som en del kanske tror, utan jag vill påstå att det handlar om en osäkerhet.

- Jag förväntar mig att den här gruppen går ut och ger järnet i varje match. Gör man inte det under mig då tar det inte många matcher innan man är borta ur en startelva. Det är därmed upp till oss som tränare att analysera om det handlar om dålig inställning eller om det är andra bitar. Jag anser att det är farligt som tränare att gå ut och lite schablonmässigt hävda att det bara är dålig inställning det handlar om.



Du pratar om tydligt ledarskap och det är väl en sak att försöka ha det från sidlinjen där du är, men det ska ju göras på plan också. Det behövs ju tydliga ledare även där?
- Så är det. Det är svårare att påverka från kanten nu, när jag inte kan få ut mitt budskap på samma sätt på grund av ljudkulissen. Men jag klagar absolut inte på inramningen, tvärt om, men det blir ändrade förutsättningar även för mig. Då gäller det dels att vi är tydliga i matchförberedelsen men dels också att vi har spelare som kan hjälpa till på planen. Där kan ju jag se att jag skulle vilja ha fler spelare som kliver fram som ledare på planen. Ledare växer fram på planen och långt ifrån alla kommer att bli ledare på planen. Vissa har möjlighet att lyfta med förtroendet och där hoppas och tror vi att några kommer att kliva fram här allt eftersom.
- En kanske av fansen kritiserad spelare; Andreas Dahl, tycker jag dock tar det här ansvaret mer och mer. Han visar genom sitt sätt att gå in i närkamperna för de andra att han verkligen vill någonting med sitt fotbollsspelande. Han är en av dem som visar det och jag vet att Andreas kan ännu mer. Jag vet vilka stora kvalitéer som Andreas besitter.

Ni har gjort ett bänkbyte på Söderstadion! Hur kom det sig?
- Är det en snackis bland supportrarna? ler Roger. Det finns två skäl. Det stora skälet är att den bänken som är till höger när man kommer ut från spelargången är mer centralt placerad. Det innebär att man har bättre uppsikt över hela planen därifrån. Det andra skälet är att man från den bänken har lättare att komma i kontakt med den assisterande domaren, om man nu skulle behöva det, ler Roger än bredare.
- Helt ärligt så ville jag byta redan under hösten men det fick lov att vänta tills mellan säsongerna. Jag är en smula förvånad över att Hammarby så länge haft den andra bänken som sin hemmabänk.

En sak vi tänkt på när det gäller HTFF är att de spelare som lyfts upp därifrån i huvudsak är spelare som är starka defensivt. Hur kommer det sig? Varför är det inte fler anfallare och renodlat offensiva spelare som kommit från HTFF?
- Det finns ju spelare som är offensiva, jag tänker kanske främst på Christer Gustafsson. Sen är väl även Max Forsberg och Carlos Gaete Moggia tvåvägsspelare som kan leverera offensivt också. Jag skulle även vilja påstå att Fadi Malke, trots då med titeln försvarare, är en väldigt offensiv spelare. Generellt skulle jag dock säga att det är lite svårare att slå igenom som forward. Där krävs det att du är tillräckligt bra och gör dina poäng. Är du tillräckligt bra och gör det så slår du förmodligen igenom.
- Det kan också vara så att forwardspositionen är så viktig att det ofta är den man vill värva sig till utifrån för att vara säker på att få det man önskar. Man söker mer etablerade spelare. Det i sin tur kanske innebär att det är svårare att ta sig upp hela vägen som forward.

Jag har även blivit beordrad av en redaktionskollega som precis påbörjat sin egen tränarkarriär att fråga vilken som är din favoritövning?
- Det finns många förstår och naturligtvis även beroende på vilket syfte man har.  Men en "Posession-övning" skulle jag säga om jag tvingas välja en.  3 färger, du kan spela 6 mot 3 och uppåt. Ett lag jagar, de andra ska då klara av att hålla bollen inom laget. Då spelar man på en begränsad yta, ofta i en rektangelform. Man jobbar med tillslagsbegränsningar. Det är oerhört bra för att träna passningskvalitén och träna på rumsuppfattningen. Det är en av mina favoritövningar. Den kallas ibland också för "Barcelona-övning" men huruvida det är ett vedertaget uttryck låter jag vara osagt. Jag tror dock att Pep kör det en hel del, med tanke på hur Barcelona spelar fotboll. Det är ju storleken på ytan som utgör svårighetsgraden på övningen.

Gillar spelarna den?
- Det får du fråga dem om, men jag tror faktiskt att de gillar den.

En annan väldigt fråga som kompisar undrar kring är huruvida du givit din lillebror Rikard några bajenrelaterade julklappar än? (Rikard Franzén är ju en hockeyikon i AIK-kretsar; reds anm)
- Nä, men det kanske är dags? Han har ju dessvärre fått helt fel uppfostran han vad gäller lagfärger.

En fråga som inte bara rör Hammarby men mer stockholmsfotbollen i stort. Borde inte vi, i detta stora distrikt, få fram fler landslagsspelare på seniornivå än vad vi gör?
- Ja, jo sett till antalet utövare borde vi väl det. Den teori som finns kring det där är ju att pojkfotbollen är så resultatinriktad här i Stockholm till skillnad från ute i landet där talanger får spela seniorfotboll mycket tidigare än här i Stockholm. Att det ger en bättre utbildning än att jaga resultat i pojkallsvenskan och diverse cuper. Det kanske är lättare att utvecklas i en mindre stad och mindre föreningar. I pojk- och juniorlandslag är Stockholm väl representerat men det är det där sista steget.

(Fotnot: Den här intervjun gjordes med huvudsyfte att publiceras i Supportrarnas matchprogram inför VSK-matchen. Intervjun blev dock längre än vad som fick plats där och då valde jag att publicera hela intervjun här. Intervjun gjordes två dagar efter segern mot Brage, men kompletterades med BP-tankar från Roger i lördags)

Pernilla Olsson2011-05-15 15:40:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö