Lagbanner
Intervju med Hammarbys anfallsstjärna Matilda Vinberg
Hammarbys Matilda Vinberg prisad som månadens spelare i april i OBOS Damallsvenskan 2023.

Intervju med Hammarbys anfallsstjärna Matilda Vinberg

Hammarby rivstartade årets säsong av OBOS Damallsvenskan när man inledde med 6 raka vinster. Någon som stod längst fram i rivstarten var anfallaren Matilda Vinberg som börjat säsongen övertygande. En sådan inledning på säsongen sätter också en press menar Matilda. – Alla lag vill slå Hammarby just för att det är Hammarby.

Tidigare i veckan stod det klart att damallsvenskan-658172">månadens spelare i April i OBOS Damallsvenskan heter Matilda Vinberg. Ett pris hon är förvånad över att ta emot.
– Första reaktionen jag alltid får är att jag blir chockad, chockad över att vinna ett sånt pris, säger hon och fortsätter:
– Det värmer enormt mycket att det faktiskt är folk som röstar på en och tycker att jag förtjänar det. Superkul att bli uppmärksammad när man gör något bra.

En flygande start som senaste matcherna har avtagit. Efter två förluster mot Häcken respektive Piteå lyckades man få med sig en poäng hemma mot Rosengård. Formsvackan beror på flera saker menar Matilda Vinberg men berättar att inledningen kan ha satt en viss press på laget. 
– Den här säsongen, det här året, den här starten som vi har fått har vi inte haft tidigare år. Att komma ut och dominera första sex, sju matcherna. Det blir ju att det sätts en automatisk press på oss.

Även det mediala trycket som blir på en huvudstadsklubb som Hammarby tror hon kan påverka.
– Det har vi pratat om i laget också. Att alla lag vill slå Hammarby just för att det är Hammarby. Det är en stor klubb som berör och det skrivs så mycket varje gång vi spelar, vare sig det är vinst eller förlust.

Enligt Matilda finns det även fördelar att dra av pressen som blir när laget inlett säsongen på ett så bra sätt. 
– Det är väl egentligen den pressen som vi måste kunna hantera och egentligen använda som bränsle. Vi är riktigt jävla bra och det ska inte vara några lag som ska slå oss. Så starka är vi.


Trots ambitionen att vara ett lag som ingen ska slå pratar man mycket internt om just sättet att ta förluster. Hur man inte ska gräva ned sig för mycket när resultatet inte går som man vill.
– Det är nästan omöjligt att gå obesegrade ur en hel säsong. Alltså det kommer att gå upp och ner men det är hur vi hanterar negativa resultat som blir det viktiga. Vi kan inte gräva oss allt för djupt kring en förlust, menar Matilda och säger:
– Vi måste få tillbaka vårt självförtroende helt enkelt.

För att arbeta med det psykologiska spelet inom fotboll har Hammarby inför säsongen anlitat en idrottspsykolog. En gång i veckan träffas man i spelartruppen. Utan ledare och staben runt laget. 
– Vi får lära känna varandras tankar och funderingar. Vi pratar om hur vi kan höja varandras självförtroende. Vad vill jag höra från mina lagkamrater och vad vill de höra från mig. 

Satsningen med psykologen är ny för i år och en uppskattad sådan inom laget. Fokus ligger framförallt på att lära känna varandra bättre inom spelartruppen.
–  Det är en nyckel till att bli ett bättre lag, berättar Matilda

Härnäst väntar Kristianstad som skuggar i tabellen och Norrköping som tappat fart efter en fin inledning. Två matcher där Hammarby gärna studsar tillbaka på vinnarspåret. För att göra det krävs självförtroende och att hela laget är påkopplade från start säger Matilda till SvenskaFans.
– Det sättet vi spelar på kräver att man är hundra procent påkopplad. Det syns väldigt tydligt med sättet vi spelar om inte alla är påkopplade från start. Men det handlar lika mycket om att våga. Även om det går emot måste vi våga spela vårt spel.

TV: Hammarbys senaste match hemma på Kanalplan

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-05-25 17:25:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!