Lagbanner
Är tålamodet så kort hos oss Bajensupportrar?
"Steve" Trawally tackar publiken efter matchen mot Häcken.

Är tålamodet så kort hos oss Bajensupportrar?

Att vi Bajensupportrar har ett enormt tålamod när det gäller att hänga i och supporta vårt lag, trots väldigt begränsade framgångar genom åren, är vida känt. Däremot skulle vi behöva jobba lite mer på att inte döma ut spelare i förtid, och då speciellt om denne inte har haft de bästa förberedelserna eller kommer från en liga som är väldigt annorlunda mot hur det ser ut i Allsvenskan.

Jag har följt snacket på diverse forum senaste veckan och kan se en trend där man redan avfärdar Bubacarr ”Steve” Trawally som en riktig ”floppvärvning”, där man absolut inte kan se några kvaliteter som sticker ut, som kan ta Hammarby till nästa nivå när det gäller att skapa chanser och göra mål.

Kritiken kommer dessutom med endast två från matcher från start i Allsvenskan, där han dessutom i den första blev utsedd till matchens lirare. Det är inte svårt att förstå att vi supportrar är törstiga på framgång och vill ha resultat direkt, men samtidigt får det finnas lite rim och reson i kritiken som framförs.

För när det gäller ”Steve” så vet vi alla att han aldrig har spelat i Europa tidigare och vi vet också att han drabbades av en jobbig och efterhängsam skada efter att han hade skrivit på för Hammarby, en skada som har tvingat honom till rehabilitering istället för att kunna maxa sin form fullt ut. I intervjuer är han också väldigt tydlig med det faktum att det han presterar just nu är väldigt långt ifrån vad han kan när han är i full form, där han också påpekar att han nu är på rätt väg och tar steg varje vecka.

Givetvis går det att vara besviken på ”Steves” prestation under den första tiden i Hammarby och alla ser olika saker i olika spelare. Personligen tycker jag att man ser att det finns stora kvaliteter i honom, kvaliteter som vi än så länge bara fått se glimtar av, som exempelvis nedtagningen i fart och passningen till Ludde i djupet (som blev en aning för hård) mot Häcken eller avslutet mot Djurgården som räddades av Hjalmar Ekdahl.

Min poäng med denna text är att vi som supportrar kanske skall tänka till en eller två gånger till innan vi spyr galla över spelare, och speciellt i fall där det finns omständigheter som gör att det är väldigt svårt att prestera direkt, även om spelaren själv vill och gör allt för att detta skall ske.

För hur ofta är det egentligen som nyförvärv prestererar från dag 1? Det går säkert att lista några, som exexmpelvis Nikola Djurdjic, men i de flesta fall krävs det tid för en ny spelare att hitta rätt i ett nytt lag och då speciellt om den nya spelaren skall anpassa sig till ett nytt spelsystem och en ny liga.

Vi kommer säkert alla ihåg hur bra Tankovic och Kacaniklic var 2019 och en hel del supportrar vill, med rätta, ha tillbaks dem om möjligheten uppstår. Det som är lätt att glömma är hur lång startsträcka dessa två herrar behövde för att leverera på topp, och då är de ändå födda i Sverige och har spelat i ligor som påminner om Allsvenskan ute i Europa. Således vitt skilda förutsättningar om man jämför med "Steve" som aldrig har spelat i Europa utan istället huserat i de Kinesiska- och Saudi-Arabiska ligorna, där fotbollen ser en aning annorlunda ut jämfört med vad vi är vana vid här i våra inhemska ligor.

Jag kommer även ihåg hur snackat gick kring Odilon, där många dömde ut honom efter ett par tveksamma prestationer i sina första matcher för Hammarby, där vissa inte kunde förstå hur Club Brugge kunde köpa honom för över 40 miljoner. Man får väl säga att trots den kritiken så har det ju gått rätt så bra för honom ändå.

Så jag ber Er, ha lite mer tålamod med ”Steve”, så kan jag nästan lova att han kommer att prestera och leverera mål och assist för Hammarby. Jag är också tämligen säker på att vi inte behöver vänta till nästa säsong för att detta skall ske.

För mig är det, som sagt, tydligt att han är en kvalitetsspelare, som dessutom har en väldigt skön aura runt sin person, men även en sådan typ av spelare behöver vårt fulla stöd och stärks inte av att bli nedsablad verbalt i sociala medier. Speciellt inte efter endast två matcher från start, i Allsvenskan, i vår Grön-Vita tröja.

Så nu lyfter vi oss och ger ”Steve” vårt helhjärtade stöd framöver och lyfter honom till den nivå han själv vet att han har i sig, för når han dit så är jag tvärsäker på att det kommer att räcka långt. 

Forza Bajen!

Göran Öberg2022-07-09 20:19:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!