Lagbanner
Gamla Ullevi, 2024-07-07 16:30

GAIS - Hammarby

Återstart – GAIS away!
Shaquille Pinas jublar efter sitt mål i derby mot AIK. Pinas har visat storform på sistonde och blir en viktig kugge i backlinjen under resten av hösten.

Återstart – GAIS away!

Äntligen är det dags för återstarten för världens finaste liga. Allsvenskan kan förstås inte stolta med någon högre kvalitet vad spelet anbelangar, men om du frågar mig, och övriga supportrar, så kompenseras detta med den passion som visas på samtliga läktare, och det oavsett om det spelas match på Tele2 i Stockholm eller på Strandvallen i Mjällby.

Vidare kan vi alla skatta oss lyckliga att vi nu slipper VAR, denna glädjedödare av massivt format. Jag har, i brist på bättre, tittat en del på matcherna från fotbolls-EM i Tyskland och kan inte sluta häpnas av användningen av VAR, där man valt att detaljstudera i stort sett varje närkamp för att se om någon möjligtvis varit någon millimeter eller två offside, eller om bollen möjligen snuddat handen på ett sånt sätt så att det inte ens går att se med det mänskliga ögat.

Tacka gudarna för ”snickometern”, ytterligare ett av dessa ganska värdelösa verktyg som används för att hitta en millimeterrättvisa som nästan ingen riktig fotbollsälskare vill ha.

Förutsättningar inför matchen

Nåja, nog med snack om EM, nu pratar vi om viktiga saker i stället, som Hammarbys match mot GAIS på söndag. På förhand känns det som en nyckelmatch inför hösten för vårt grön-vita svänggäng. En vinst skulle innebära att vi fortsätter vår färd uppåt, medan en förlust kan vara början till ett ras nedåt i en jämn tabell.

Det är dock ingen dålig motståndare vi ställs emot. GAIS har tillsammans med Mjällby och Halmstad varit den stora överraskningen under de 12–13 omgångar som har spelats i allsvenskan. Självförtroendet är det inget fel på, då GAIS har avancerat upp i seriesystemet två säsonger i rad, först från ettan till Superettan och sedan från Superettan till Allsvenskan. 

Båda lagen har samma resultatrad, med sju vunna och fem förlorade och ståtar såldes på samma poäng, 21 till antalet, inför matchen på Gamla Ullevi, där vårt kära Bajen ligger före i tabellen på bättre målskillnad. GAIS är, precis som oss i Hammarby, ett mycket starkt hemmalag, där femton av de tjugoen inspelade poängen har bärgats på hemmaplan, och det under de senaste fem hemmamatcherna.

GAIS är som en väloljad maskin, där delarna har vants sig vid varandra under flera år och oljats effektivt av tränaren Fredrik ”Fidde” Holmberg. Det låter som mumma för en gammal kontinuitetsknarkare som mig, som tror på långsiktighet och få förändringar över tid.

Är det något som sticker ut så är det lagets högerkant med August Wångberg, Axel Henriksson och Gustav Lundgren, samtidigt som både Alexander Ahl Holmström och Jack Cooper Love har hittat målet fyra gånger var under våren.

Hammarby då, som avslutade våren på ett briljant sätt genom att vinna två derbyn och däremellan ganska enkelt avfärda Sirius på hemmaplan med 3–0. Den avslutade matchen, mot våra kära hyresgäster Djurgården, var en fröjd att skåda och sällan har väl ett lag blivit så utspelat i ett derby som Djurgården blev. 3–0 var i underkant.

Från att varit lite ifrågasatta ett tag så har de grön-vita tränarna Kim Hellberg och David Sellini gått till att vara hjältar på söder, i alla fall under detta uppehåll, ett uppehåll som varit det skönaste jag upplevt sedan våren 2018, då vi var obesegrade under Stefan Billborn. Det är något som jag verkligen unnar dem då de har jobbat stenhårt, träning efter träning, för att implementera sitt intensiva spelsätt, samtidigt som de aldrig brustit i sin entusiasm och passion i att göra spelare till bättre versioner av sig själva, både som fotbollsspelare och människor.

Att se Bajen spela ”murderball” på träning är något av en surrealistisk upplevelse, främst med tanke på det hissnande tempo som dras upp, ett tempo som spelarna blir bättre och bättre att klara av. Det känns verkligen som att vi har hittat helt rätt i valet av tränare och ett spel som kan bli väldigt framgångsrikt framöver.

Medan GAIS trupp är relativt intakt, då man endast har värvat målskytten Lucas Hedlund från ungerska Mezökövesd Zsóry, så är Hammarby under stor förändring. Klara ut är Nathaniel Adjei (såld till Lorient), Edvin Kurtulus (såld till Ludogorets) och Abdelrahman Boudah, som lånas ut till Västerås SK.

In har, än så länge, endast en spelare kommit, och det är Victor Eriksson, som avslutade sitt amerikaäventyr i Minnesota för att komma hem och spela med oss i Bajen. Victor är en perfekt värvning då han, som bekant, spelade under Kim och David i Värnamo 2023 och därmed lätt kommer att komma in i laget och spelsättet, som han känner väl till. Flera utlånade spelare har också återkommit till Hammarby i form av Sadiou Alioum, Ibrahim Breeze Fofana, Amadou Sabo och inom kort även Alper Demirol.

Det är således många spelare från olika delar av Afrika i Hammarbys trupp nu, med tanke på att Bazoumana Touré, Divine Teah och Kingsley Gyamfi redan återfinns i Hammarbys A-trupp, samt Nicholas Ablido i HTFF. Det skall bli mycket intressant att se hur många av dessa spelare är kvar när sommarfönstret bommats igen.

Även om GAIS avslutade vårsäsongen med en snöplig förlust, med 0–4, på bortaplan mot Halmstad, så är det två lag med stort självförtroende som kommer att mötas på söndag. Jag tror att det kommer att bli en öppen match, där två i grunden offensiva lag kamperar om att ta tag i taktpinnen.

Det lär också vara lapp på luckan på Gamla Ullevi då Hammarby kommer med ett följe på minst 5-6000 supportrar, där en vit klädkod kommer att appliceras på de flesta av dessa. Jag tror dock inte att resten av helgen kommer att bli lika vit, i alla fall inte när det gäller alkoholintaget. Självklart åker även jag ned till baksidan för att ta del av denna fest och ser fram emot både gamla, som nya, Bajenbröder och systrar.

Startelvor

Hur startelvorna kommer att se ut är skrivet i stjärnorna, men jag skulle bli enormt förvånad om något av lagen gör några stora förändringar sedan matchen innan uppehållet. GAIS vill säkerligen komma tillbaks starkt efter debaclet i Halmstad i sista omgången och Hammarby vill rida på den vinstvåg som man startade upp med de tre avslutande vinsterna.

Dessa startelvor är baserade på hur lagen spelat under säsongen, men framförallt på hur man avslutade säsongen. Startelvor är dock, i många fall, lika föränderliga som livets upp och nedgångar, så lita på att jag har fel.

När det gäller GAIS så tror jag att deras startuppställning kommer att se ut som följer:
     
Celik    Cooper-Love    Lundgren
      Milovanovic  Åberg  Henriksson
   Thomasson Frej  Noren  Wängberg
                      Krasniqi   
   

Det kan dock lika bra bli bra bli Alexander Ahl-Holmström på topp istället för Cooper-Love och Ibrahim och/eller Jonas Lindberg istället för Joachim Åberg och Milanovic.

Om alla är friska och i form så förväntar jag mig ett Hammarby med följande uppställning:

      Touré        Gul    Johansson-Schellas
                                Besara
                        Tekie         Hammar
Pinas        Eriksson      Vagic      Skoglund
                                 Dovin 


Som ni ser så är det endast en förändring sedan matchen mot Djurgården och det är att Victor Eriksson går in istället för Edvin Kurtulus. Jag skulle dock inte bli förvånad om vi skulle få se en annan startelva, då Kim och David är kända för att förändra efter vem som är hetaste på träning.

Noterbart är också att Hammarby bänk börjar se allt hetare ut med spelare som Erabi, Teah och Djukanovic. Konkurrensen om platserna i startelvan hårdnar, vilket är en förutsättning om Hammarby skall nå Europaspel framöver.

Formkurvan (endast Allsvenskan inräknad)

Här ser ni lagens formkurva i de senaste fem matcherna i allsvenskan. Notera att senaste matchen ligger först i raden.

GAIS: F-V-V-F-V
Hammarby: V-V-V-F-V

Att hålla ett extra öga på

När det gäller GAIS har jag redan varit inne på att det gäller att stänga ned deras högerkant om man vill slå dem. Det är dock svårare än vad man tror då de har ett flertal mycket skickliga spelare där. GAIS har även två utpräglade målskyttar i Jack Cooper-Love och Alexander Axl-Holmström. Intressant också att se vad den nya forwarden Lucas Hedlund kan tillföra.

I Hammarby så uppmanar jag er att hålla koll på lagets offensiva spelare, och då främst i form av Bazoumana Touré, Deniz Gul och Nahir Besara. Glöm dock inte att även Jusef Erabi, Victor Djukanovic och Divine Teah finns att tillgå, så den offensiva kraften är stor i Bajen.

Intressant är även att se om Tesfaldet Tekie kan visa upp formen mot Djurgården, då han, precis som hela laget, var briljant i den matchen. Slutligen skall det bli intressant att se hur snabbt Victor Eriksson har acklimatiserat sig efter att ha kommit in i laget så sent som denna vecka.

Hammarby är bäst, må bästa laget vinna!

Göran Öberg2024-07-05 18:09:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!