Lagbanner

"Att tänka långsiktigt"

Ja, det här med “att tänka långsiktigt”. Att det inte finns någon “quick fix” för Hammarby. Att “detta är en process som måste ta tid”. Listan kan göras lång med prokrastineringspropaganda från de senaste två årens ledarstab. Frågan är hur länge det ska dröja innan något faktiskt ger resultat?

Nåväl, inledningen kanske är något hård. Firma Bergstrand/Jingblad lyckades trots allt med avancemanget från Superettan - det får man ge dem. Dock vet jag inte hur stor den bedriften egentligen var, sett till de enorma resurser som klubben ändå hade jämfört med konkurrenter som Degerfors eller Ljungskile. Snarare så utförde de bara ett jobb som andra tränare misslyckats med. Med det sagt var det inget mirakel som utfördes, inte med den truppen, inte med det stödet. Nanne proklamerade redan vid sin ankomst att det inte fanns någon “quick fix” för Hammarby, vilket han dock själv motbevisade snabbt när han vid säsongens slut lyckats att vända den fem säsonger långa kräftgången. Visserligen var hans mål inte att avancera från superettan redan under den första säsongen, även om han nu gjorde det. Nej, målet var att på lång sikt bli det vägledande laget i svensk fotbolls utveckling. Stora ord. Ord som till en början även omsattes i praktik och framgång.

I allsvenskan har resultaten dock uteblivit. Inte heller har man som supporter kunnat urskönja någon större förändring som skulle tyda på att spelare och ledare tänker nytt och annorlunda för att vända på den rådande negativa trenden. I alla fall inte efter årets första femton matcher. Förra året krävdes det i princip en bottenstrid för att Nanne skulle våga frångå manualen och spela en annorlunda, mer cynisk fotboll för att kämpa sig till poängen som behövdes för att säkra ett nytt allsvenskt kontrakt. I år har det hittills sett ut på samma sätt som det gjorde under stora delar av förra säsongen och frågan är när manualens spelidé kommer överges för en mer poängskördande fotboll, som vi vet att laget kan spela.

De senaste dagarnas rykten kring Erik Israelssons utköpsklausul, på 75 000 euro, gör situationen än värre. I mina ögon är det hyckleri av Bergstrand och Jingblad att prata om långsiktigt tänkande när de inte själva strävar efter att hålla kvar en av våra bästa spelare den här säsongen - kanske till och med den bästa. Till råga på allt ska denna klausul ha lagts till när Erik så sent som i vintras skrev på för två nya år med klubben. Alltså, efter en säsong där han hade visat sig vara en oerhört viktig kugge i lagbygget. 75 000 euro är en ickesumma sett till de rådande marknadspriserna i världsfotbollen. Hammarby skulle lika gärna kunna ge bort honom till första bästa intressent, sett till det priset. Visst är det svårt att konkurrera med de stora europeiska klubbarna om de skulle vilja värva en av våra spelare, men att inte ens försöka är rent ut sagt förkastligt. Detta, och flera andra händelser, gör att jag starkt börjar ifrågasätta det, så kallade, “långsiktiga tänket” som råder i klubben.

På tal om värvningar och långsiktighet så har detta gång efter annan visat sig vara en kombination som inte fungerat. Spelare som Hallenius, Khalili och nu senast Petter Andersson har värvats in under de senaste åren - för att ständigt vara redo till nästkommande säsong. Något som, i de två förstnämnda fallen, inte ens visat sig stämma. Ledarstaben måste våga leva lite mer i nuet, så att säga, och faktiskt göra något åt den nuvarande situationen istället för att fokusera på hur det ska se ut två, tre år fram i tiden. Ska de långsiktiga målen någonsin kunna uppnås så måste man först och främst klara av de kortsiktiga målen, som att till exempel undvika en degradering till superettan. Att på lång sikt endast tänka långsiktigt är farligt om man märker att resultaten inte går ens väg. Det visar på en oförmåga att inse sina egna brister och misstag. Förra året undvek vi en katastrof genom att frångå den långsiktiga visionen. Genom en quick fix. En förändring som visade sig vara ett vinnande koncept då. Ett koncept som dock frångåtts den här säsongen, hittills. Jag undrar vad som skulle hända om man frångick långsiktigheten på lång sikt. Kontinuerliga kortsiktiga framgångar torde trots allt leda till långsiktig framgång, eller i alla fall inte till långsiktigt misslyckande. För visst borde det bli bra mycket svårare att till exempel locka stora namn till ett lag som spelar i superettan 2017 även om man har visionen att bli det ledande laget inom svensk fotbolls utveckling två år senare? Vidmakthåller man en sådan vision i det läget tyder det snarare på en världsfrånvänd ledning med storhetsvansinne, vilket förmodligen inte lockar alltför många skickliga spelare där ute. Det är fundamentalt att se till lagets förmåga och sätta upp realistiska mål därefter.

Ledarstaben i laget och föreningen borde tillsammans definiera vad det faktiskt innebär att arbeta långsiktigt. Ska begreppet “långsiktighet” bli någon form av ledstjärna för klubben så krävs det en enhetlig arbetsprocess från alla inblandade parter för att nå de framtida målen. Det innebär att det måste sättas upp en plan för hur klubbens blomstrande ekonomi ska förvaltas, att tongivande spelare ska behållas så länge det är möjligt, att spelare ska värvas in för att de har levererat resultat och inte för att de förhoppningsvis, eventuellt, kanske ska leverera resultat. Att arbeta långsiktigt innebär även att ta tillvara på de duktiga talanger som fostras i klubben. Under åren har mycket av den talang som kommit från ungdomsleden runnit ut i sanden, istället för att klubben tagit tillvara på den.

Avslutningsvis så kommer matchen mot Gefle i eftermiddag att bli ett viktigt vägskäl för vart den här säsongen bär hän, vilka förändringar som kan komma att behöva göras och på vilket sätt de i så fall måste genomföras. Klarar Bajen av att vinna så kommer det långsiktiga projektet att få pågå ett tag till. Ett poängtapp skulle däremot innebära att buropen från supporterhåll höjs ännu mer, att tabelläget blir skrämmande uselt och att såväl spelare som ledare måste rannsaka sig själva, vakna upp och inse att den långsiktiga planen kanske återigen måste bytas ut mot en kortsiktig quick fix.

Maximilian Haglund Holst2016-07-30 12:31:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö