Lagbanner
Gamla Ullevi, 2022-08-15 19:10

IFK Göteborg - Hammarby
0 - 1

Att vi nu anses vara ett topplag bör tillskrivas vår tränare - Sex reflektioner efter segern mot IFK

Att vi nu anses vara ett topplag bör tillskrivas vår tränare - Sex reflektioner efter segern mot IFK

Det var ingen superdominant seger vi tog på västkusten men däremot en otroligt viktig sådan. Hammarbys goda form håller i sig och här följer sex och en halv reflektion från måndagens bortaseger mot ytterligare ett landsortslag.

Kämparsegrar är eventuellt de viktiga

Matchen mot IFK skilde sig på många sätt från vad vi är vana att se. Det var inte ett Hammarby som rullade runt, runt, runt och fick dominera en match i stora delar. Senast vi mötte IFK hemma så försökte de sig på att ligga lågt och gå på omställning, idag testades deras nya spelsätt och det var en motståndare som faktiskt lyckades svara upp mot oss. Segern sammantaget framstår mest som att vi var det lag som ville mest och därmed orkade kriga och kämpa oss till det där enda avgörande läget som avgjorde. Sådana är de viktiga matcherna ibland och att gå segrande ur detta möte är ett glasklart styrketecken.

Lågt och högt

Jag satte spelarbetygen och tror nog inte att jag var ensam om att anse att ett flertal spelare tydligt underpresterade. Det finns vissa oroväckande tendenser hos vissa gällande slarv och övertro på den egna förmågan. För min del så fanns det mot IFK insatser från spelare som Kurtulus, Jeahze och Saidi som orsakar frågetecken. Samtliga av dessa spelare är bra och det kan mycket väl ha varit så att dagens match helt enkelt inte passade dem. Men.. hos några av dem är det starten eller fortsättningen på mindre positiva trender vilka börjar uppenbara sig och det blir intressant att se om detta varit tillfälliga svackor eller saker som behöver stävjas.

Trawally

Jag blir fortsatt inte riktigt klok på denne spelare. Från klubbens håll såldes detta in som en prestigevärvning med storslagna presentationsvideor och någon förväntanskärlek från oss supportrar uppstod snabbt. Med skador och mindre bra insatser så har många av oss tyckts svälja extra tungt för att mota de eventuellt grusade förhoppningarna som uppstått. Idag är det försök till överspel, passningar och löpningar som inte alls går hem men sen helt plötsligt står han för ett fenomenalt kvalitativt avslut som avgör matchen. Det är för min del egentligen fortsatt omöjligt att utvärdera honom men personligen ser jag gärna honom från start framför Saidi i nästa match. Trawally framstår för mig som spelaren som antingen kommer bli en ny fiaskovärvning eller total succé.

Cifuentes

Marti sa själv att han är väldigt glad över att vara här! I intervjun efter matchen såg han genuint lycklig ut när han fick frågan om hur det kändes att vara på plats i Hammarby. Det är tydligt att vi fått en en otroligt bra tränare som dessutom på grund av sin korta startsträcka lyckats väldigt väl med det lag han ärvt och delvis kunnat sätta sin prägel på. Det talades mycket om att försvars- och grundspelet var i fokus under vårsäsongen och om vi tittar på det Hammarby vi hittills fått uppleva så är det svårt att kalla det annat än succé. Säsongen är långt ifrån över och vi kan klappa ihop totalt och landa längre ner i tabellen. Men det vi ser i fråga om utveckling av spel, det sätt på vilket vi beskrivs av motståndare och så kallade experter samt självklarheten i att vi nu anses vara ett topplag bör tillskrivas vår tränare.

Bortaföljet

Gräsmatcher, regn, staden Göteborg och annat är saker som säkerligen är trösklar för vårt lag, trösklar vilka sänks betydligt av det faktum att ni bortasupportrar är på plats. Sångerna, visslingarna, glädjen och stödet gjorde att den här matchen mest kändes som om den spelades på hemmaplan. Sådant bidrar så klart till segrar över en hel säsong och för oss som följde det hela på TV vill jag bara säga tack till er som hejade fram denna blytunga seger.

al-Hakim

Vad fan är problemet?

Theodor Bittner2022-08-16 10:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!