Lagbanner

-
-

Bajen-AIK 0-2: Förlust och förvirring

Bajen-AIK 0-2: Förlust och förvirring

Bajen förlorade årets första allsvenska derby med 2-0. AIK gjorde två snabba mål i den andra halvleken och Bajen kom aldrig riktigt igång med sitt spel och resultatet får anses vara rättvist.

Det här var inte ett derby som alla andra. Det här var inte en match som alla andra. Det här var verkligen inte en Bajenmatch som alla andra. Vad hände?

Det Bajen som vi har lärt känna sedan Stefan Billborn och Jocke Björklund tog över 2018 var som bortblåst. Bajen hade valt att ställa om från sin utarbetade spelidé till att fokusera mer på motståndaren AIK och var helt avvaktande och förvirrade i den första halvleken. Hammarby mäktade med NOLL avslut under matchens första 45 minuter. AIK var inte mycket bättre men mäktade åtminstone med två. Efter den första halvleken satt en och tänkte ”skönt, i den andra sätter vi fart”. Riktigt så blev det inte.
 
Stefan Billborn agerade i halvtid och bytte ut både Imad Khalili och Vladimir Rodic och Alexander Kacaniklic och Tim Söderström byttes in. Det var även den duon som omgående skapade Bajens bästa och enda riktiga målchans . Tim Söderström tog sig runt fint på högerkanten och spelade in till en ren Alexander Kacaniklic som missade avslutet och i röran efter kunde bollen rensas bort. 
 
Istället var det AIK som utnyttjade ett sovande Bajenmittfält. Efter ett långt och löst inkast fick Paulos Abraham en motorväg att jobba med i yta bland stillastående Bajenspelare. Abraham friställde Bilal Hussein som utan misstag kunde göra 1-0 till gästerna. Som det inte var nog tilldömdes AIK en straffspark strax därefter som Sebastian Larsson förvaltade utan problem och som blev slutresultatet. 
 
Det enda som går att lyfta som något positivt från matchen var Gustav Ludwigson och Kalle Björklunds inhopp. Ludwigson gör det som han kan bäst genom att löpa, pressa och springa i djupled vilket var mer än vad hans lagkamrater hade gjort på hela matchen. Björklund gjorde allsvensk debut vid underläge 0-2 som mittback när han ersatte Mads Fenger. Björklund agerade resolut och vann ett antal dueller och spelade lugnt och tryggt i spelet med boll. I övrigt är det inte många Bajenspelare som får godkänt idag. De kan inte lastas för den misslyckade taktiken men det var alldeles för oengagerat och ofokuserat på de flesta håll och lämnar tyvärr bara en känsla av besvikelse och förvirring. 
 
Ny match på torsdag i Svenska cupens kvartsfinal mot IFK Göteborg och till dess är det bara glömma och gå vidare för detta var inte bra…

Robert Bäckström2020-06-21 21:13:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!