Lagbanner
Tele2 Arena, 2021-07-11 15:00

Hammarby - Degerfors
5 - 1

Bajen-Degerfors 5-1: Legenden om Lejonungen är född.
Williot Swedberg jublar som målskytt efter 91 sekunder på planen

Bajen-Degerfors 5-1: Legenden om Lejonungen är född.

Milos Milojevic fick under söndagen sin första seger som Hammarbytränare när Degerfors besegrades med 5-1. Dock får Milojevic stå åt sidan för idag är det någon annan som alla kommer snacka om...

Vi börjar dock i rätt ände. Hammarby med ett skadeskjutet mittfält tvingade ändra om i formationen där 4-3-3 istället blev 3-4-3 där Gustav Ludwigson fick bli wingback. Det kändes inte klockrent med formationen inledningsvis där det varit enorma ytor åt båda håll.

Hammarby skapade ett antal chanser och där framförallt David Accam och Akinkunmi Amoo var närmast att ge Bajen ledningen. Accam ska ha en eloge för sin insats då han var ständigt på språng och mycket företagsam i stora delar av matchen innan han byttes ut. Det var även han som fixade frisparken i den fyrtiofjärde matchminuten som Darijan Bojanic knorrade in i målvakten Ismael Diawaras hörn.


Bajenjubel efter Bajens femte mål

Om det är något som har fastnat efter Milojevics intåg är det hur Bajen ska bli mer cyniska och spela på resultatet vid ledning. Den ledningen varade väl i en halv sekund kändes det som idag. Precis innan halvtid fick Abdelrahman Saidi skoja framförallt med Gustav Ludwigson ett antal gånger innan han dunkade upp det i det närmsta krysset. Fruktansvärt typiskt Bajen.

Den andra halvleken höll på att börja med en rejäl kalldusch när Johan Bertilsson, som måste ha gjort tusentals mål på Bajen under åren i Superettan, träffade David Ousteds stolpe. Som tur var räddades Bajen från ett tidigt nederlag.

Istället skulle Bajens ledningsmål komma när Bajen satte press och där David Accams avslut räddades av Diawara som släppte retur. Returen tog en offsidestående Mohanad Jeahze hand om och som hittade Akinkunmi Amoo i straffområdet som kunde göra sitt fjärde allsvenska mål för året och 2-1 i matchen.


Amoo möter publikens jubel

I matchminut 79 och framåt sker något som många av oss Bajare kommer bära med oss en lång tid framöver. I och med mittfältskrisen fanns unge Williot Swedberg med på bänken och som har nämnts tusen gånger förut är han son till fotbollsparet Malin Swedberg och Bajenlegenden Hasse Eskilsson. Swedberg byttes in istället för David Accam och uppe på VIP-läktaren filmades pappa Eskilsson uppenbart rörd av att se sin son göra debut i den grönvita tröjan. Dock tog det inte slut här. 91(!) sekunder senare fick Bajen ett anfall där Astrit Selmani stångades med mittbackar som rensade bollen rätt ut till den inbytte Swedberg som tittade upp och smekte in den i bortre. Legenden om Lejonkungen Eskils son Lejonungen var därmed född.


En legend är född

Av bara farten och i all eufori som exploderade runtom på arenan hann både Jeppe Andersen och Gustav Ludwigson med att göra både 4-1 och 5-1. Assist på Ludwgisons mål frågar du? Williot Swedberg såklart. En otrolig fin saga att få uppleva. Tack Hasse och Malin för er grabb. Det här kommer jag aldrig att glömma..

 
Jeppe Andersen jublar efter 4-1

 

Robert Bäckström2021-07-11 18:18:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!