-
-

Bajen vann i Kalmar - Skitsviten är över

En historiskt svår bortamatch och underläge efter 8 minuter. Men idag ville Bajen annat. Laget vände och vann borta mot Kalmar för första gången på 16 år.

Junior från start bredvid Jeppe Andersen, Darijan Bojanic på bänken. Paulinho fick äntligen spela på sin bästa position ute till vänster medan Tankovic flyttade in i mitten till nummer tio positionen. Där har ni de viktiga förändringarna i startelvan.

Dagen innan match berättade Jocke Björklund i HTV om att man lagt fokus på hårt arbete och tempo inför matchen. Och visst syntes det inledningsvis att Bajen i alla fall var medvetna om att tempot behöver höjas. Någon grönvit utdelning gav det däremot inte. Istället var det Kalmar som tog ledningen efter åtta minuter. Isak Magnusson fick från straffområdeslinjen prickskjuta in bollen invid Ousteds högra stolpe. Mardrömsstarten var ett faktum.

Widgren har fått en del kritik i år för sina defensiva insatser och bolltapp. Men offensivt där hans främsta kvaliteter ligger får han inte alltid så mycket hjälp. Under perioden efter Kalmars ledningsmål slog Dennis två bra passningar mot Ludwigson som vid första tillfället missade i mottagningen och i det andra inte fick träff med huvudet. Två chanser som borde resulterat i något riktigt farligt. Men det lilla sista saknas.

Just Ludwigsson är absolut en bra spelare men att han startar i ett titeljagande Hammarby säger något om problemen laget har. Förra året var det målrekord. Nu totala motsatsen. Inför dagens match hade Bajen inte gjort mål på två raka matcher. Hammarby! Inga mål på över 200 spelade minuter! Och då räknar jag snällt. Väl i avslutsmomenten har kvaliteten helt enkelt saknats. Och där är inte enbart Gustav Ludwigsons skyldig.

Bajen gjorde sitt för att hålla målsumpartrenden vid liv. Avsluten i den första halvleken räckte återigen inte till. Likaså passningarna som inte riktigt nådde fram i viktiga lägen.

Men sen hände det. Precis innan halvtid. Bajen bet sig kvar i straffområdet efter en hörna. Vann andrabollar och vips så hade Kacaniklic nickat ner en sådan till Paulinho som gjorde det han skulle. I straffområdet missar han inte. 1-1 och måltorkan tog slut efter 285 minuter.

Frågan inför den andra halvleken var om Bajen äntligen skulle lyckas vinna en match och framförallt vinna i Kalmar. Den senaste segern mot smålänningarna på bortaplan var 2004.

Bojanic tog över efter en tröttkörd Junior efter dryga timmen. Juniors insats var godkänd med beröm. Hans energi och löpvilja ger något som saknats hittills under säsongen.

Andra halvlek hade fram tills dess visat en klart jämnare spelbild men utan några mål. Då blixtrade Paulinhos till igen. Från sin naturliga position ute till vänster slog han ett långt inlägg fram mot Gustav Ludwigson som styrde in nicken till 2-1. Ett väldigt snyggt mål som hade allt det där som saknats. Kvalitet i både sista passen och avslutet. Gustav Ludwigson fick visa att han visst kan avsluta och Paulino visade oss ikväll den poängspelare som Jesper Jansson värvat.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid ledde Gustav Ludwigsons eviga slit till ett numerärt överläge. Bajen rensade efter ett långt kalmarinkast och Gustav gav inte upp jakten på den ensamma kalmarbacken som stod kvar vid mittplan. Passen från den rödklädde tog i bröstet på en hoppande Ludwigson som blev fri. En nedrivning senare och domare Glenn Nyberg kunde inte göra annat än att visa det röda kortet.

De sista minuterna blev trots det ingen promenad. Kalmar tryckte på, flyttade upp folk och var jobbiga med långa inkast in i straffområdet. Men Bajen lyckades hålla ut och tog en efterlängtad seger i Kalmar. Något som alltså inte skett sedan 2004.

Statistik: Kalmar FF - Hammarby  1-2 (1-1)

(8) 1-0 Magnusson
(45+1) 1-1 Paulinho
(73) 1-2 Ludwigson