Maribor - Hammarby
0 - 1

Maribor-Bajen 0-1: Bajen vidare i Europa

Drömmen om gruppspel i Europa lever efter att Bajen slagit ut slovenska NK Maribor.

Det var ett Bajen som hade riktat in sig på försvarsspel med 3-5-2 med Björn Paulsen, Mads Fenger och Jon Gudni Fjoluson som mittbackar. Den alltid lika lojala Gustav Ludwigson fick starta som wingback(men hann spela överallt), Jeppe, Aimar och Bojanic på det centrala mittfältet och Jeahze ute till vänster. Längst fram Astrit Selmani och David Accam.

Bajen skulle få en kanonstart redan efter fem minuter när Darijan Bojanic fann David Accam som ryckte ifrån sin försvarare och kunde placera in 1-0 i bortre. Tacksam start och förlösande för Accam som gett oss ett antal fina insatser och fick kröna det med ett viktigt fint mål.

Maribor var betydligt bättre än i första matchen vilket var något som Fjoluson lyfte redan innan matchen att Bajen förväntade sig.

Närmast ett slovenskt mål i den första halvleken var mittfältaren Vrhovec med ett skott i ribban men annars höll försvarslinjen och Oliver Dovin koll i straffområdet. När backlinjen lyckades bli överspelad vid ett tillfälle dök kapten Jeppe Andersen upp och räddade dagen.

När den andra halvleken inleddes med att hade David Accam bytts ut mot Aziz Mohammed Ouattara. Kort därefter fick Gustav Ludwigson Bajens bästa chans i den andra halvleken med ett skott över.

Resterande del av matchen tillhörde hemmalaget som skapade lägen men framförallt från långt håll. Lagkaptenen Milec visade prov på både en fin vänsterfot och högerfot men ribban stod i vägen om inte Dovin fanns där. Bajen höll vägen ut och tog sin femte raka seger. En bra månad att toppa formen i.

Ett extra plus vill jag ge dels till unge Oliver Dovin som ser hur lugn och säker ut som helst. Detsamma gäller vår dansk/isländska backlinje med Paulsen, Fenger och Fjoluson som inte förlorade många dueller i dubbelmötet. Norra Europas mest lojala fotbollsspelare Gustav Ludwigson förtjänar också beröm.

Men framförallt vill jag ge den största guldstjärnan till er grönvita hjältar på plats och utanför arenan. Det har varit en fröjd att få följa er resa genom Europa. Det känns enormt knäckande att läsa att några av er inte lyckades komma in men ni vann våra hjärtan. Ni är våra eviga hjältar. De som aldrig ger upp!

Bajen möter serbiska FK Cukaricki i nästa omgång som inleds på bortaplan om en vecka.