Lagbanner
”Bajenbönorna” till gruppspel i Champions Leauge!
Vild glädje bland Hammarbys spelare efter att Cathinka Tandberg gjort det förlösande målet till 2-0, målet som tog Hammarby till gruppspel i Champions Leauge!

”Bajenbönorna” till gruppspel i Champions Leauge!

Förutsättningarna var inte de allra bästa inför returen, på bortaplan, mot Benfica i kvalet till gruppspelet till Champions League, med en förlust med 1–2 på hemmaplan i första mötet. Det brydde sig dock spelarna sig mindre om, och det syntes på dem i intervjuerna innan att de verkligen kände att de hade chansen att vända på steken och avancera till gruppspel. Och som man gjorde det…

Som vanligt när Hammarby spelar på bortaplan så är det ändå våra supportrar som hörs mest och är mest aktiva. Så också under gårdagens match då, enligt uppgift, 130 högljudda supportrar lätt överröstade hemmapubliken. Glädjande nog skulle de också få en hel del att jubla över.
Hammarby gjorde en förändring sedan hemmamatchen och det vara att Vilde Hasund tog plats istället för Smilla Valotto.

Startuppställningen såg ut som följer:

                                     Tandberg
Blakstad                   Wangerhiem            Hasund
                         Miyagawa     Joramo
Andersson  Nyström   Carlsson   Lennartsson
                                       Taminen

Matchen startar på samma sätt som i hemmamatchen, med att Hammarby är det lag som styr och ställer och verkar vilja mest. Benfica kommer inte alls till sin rätt i sitt spel och känns tandlösa framåt, där de mest verkar satsa på fasta situationer. Bajens tryck i spelet ger också resultat. Först gör Cathinka Tandberg mål, men det visar sig, väldigt tveksamt, vara offside och döms bort. Men skam den som ger sig. Några minuter senare är det dags igen för bollen att hitta vägen in i hemmamålet.

Det är Vilde Hasund som hittar Julie Blakstad ute till vänster, och Julie visar återigen upp vilket enormt tillslag hon har i sitt skott. Det blir ett stenhårt vänsterskott som går in i bortre gaveln, helt utan chans för Benficas sprattlande målvakt. Det är ett otroligt viktigt mål och nu känns det verkligen som att det är VÅR match. ”Bönorna” fortsätter att trumma på bra under resten av första halvlek och har full kontroll på Benfica, som inte tillåts att skapa några riktigt farliga chanser. Den första halvleken slutar också 1-0 till oss, vilket ger oss ett bra utgångsläge inför andra halvlek.

I andra halvlek blir vi lite mer passiva än i första halvlek och drar oss tillbaka. Kommentatorn har en teori om att det beror på att många av Hammarbys spelare har pratat om att ta matchen till förlängning och har det i bakhuvudet. Personligen så tror jag dock att spelarna helt enkelt blev lite försiktiga och mer defensivt inriktade än vad som var meningen, lite ärrade av de enkla målen som Benfica fick i det första mötet. Mer noggranna att inte göra enkla misstag helt enkelt.

Ironiskt nog kommer Benficas bästa målchans genom ett tveksamt ingripande av Anna Tamminen, där hon missbedömer bollen och boxar den mot eget mål. Som tur är ser vår backklippa Alice faran och hinner få ut bollen till hörna. Anna är även ute och boxar Eva Nyström i huvudet så att hon måste bytas ut mot Bella Andersson. Inte de bästa ingripandena av Tamminen, men det är sånt som händer i stridens hetta.

Halvleken rullar på och Benfica skapar ett visst tryck med en rad fasta situationer. Där är vi dock enormt starka och framförallt Alice och Eva är jättar i luftspelet och tar bort massor med bollar. När vi så går in på övertid och alla väntar på förlängning så händer det som man bara hade kunnat drömma om.

Vi kommer loss på vänsterkanten och det perfekta inspelet, med vänstern, från Emilie Joramo hittar in till Cathinka Tandberg. Som den skyttedrottning hon är så gör hon inget misstag när bollen kommer utan vinklar den helt enkelt in i mål, ett mål som innebär ALLT för oss. Det är helt otroligt. Jag jublar som en galning och skrålar – Champions Leauge, med Ellen G, och Smilla me!

Vi håller ut de sista få minuterna och när domaren blåser av så är det ett faktum att

Hammarby är i gruppspel i Champions Leauge!

Jag står upp och skriker framför tvn och kan knappt tro att det är sant. Där och då vill man krama hela världen, men det får räcka med den, av husses jubel, vettskrämda katten då frun har gått och lagt sig. Det känns så förbannat STORT och ”bönorna” gör det så otroligt bra. För att inte tala om de supportrar som åkt ned för att stötta. Som jag unnar er alla den fullständiga eufori som denna seger måste ha gett!

Jag måste medge att jag var tveksam till att vi skulle klara det, men jag är så innerligt glad att jag fick fel och att laget verkligen kunde vinna när de verkligen behövde det. Det är så otroligt starkt gjort att vända på bortaplan på detta sätt.

I en sådan match skall förstås ALLA hyllas stort, men jag måste lyfta fram hela vår backlinje, med Alice, EVa, Jonna och Stina, en backlinje som såg till att Benfica knappt skapade en enda riktig målchans på hela matchen!

Framåt så handlar mycket om Julie Blakstad och den outtröttlige Cathinka Tandberg. Julie gör mål i båda matcherna och Cathinka avgör hela mötet. Jag vill ge damernas suveräna sportchef Johan Lager en extra eloge, då värvningen att Cathinka är den katalysator som tar Hammarby till gruppspel i Champions Leauge. Där kan man snacka femplus-värvning av en riktig kvalitetsspelare.

Jag vill även ge en stor eloge till ledningen av Hammarby Fotboll som har visat att de menar allvar med sin satsning på damfotbollen, något som verkligen har burit frukt med dubbla guld 2023 och nu med gruppspel i Champions Leauge.

Jag uppmanar samtliga supportrar att ta sig ned på någon av damernas öppna träningar framöver och hylla dessa bajenhjältar. Det är de väl värda efter denna BRAGD!

I morgon, fredag, klockan 13:00 väntar så lottningen till gruppspelet i Champions Leauge, och jag måste nypa mig själv i armen när jag ser Hammarby tillsammans med storheter som Barcelona, Bayern München, Chelsea och Galatasaray.

Jag håller tummarna för att vi får en bra lottning, där vi har chansen i några matcher, men drömmer förstås även om att få Barcelona eller Chelsea, för att få chansen att åka och stötta ”bajenbönorna” i Barcelona eller London. Det vore enormt stort och jag är säker på att det då blir ett mycket större följe än vad som var möjligt i gårdagens match.

Bajen är bäst. Det bästa laget vann!
 

Göran Öberg2024-09-26 12:29:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!