Lagbanner
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!
Julie Blakstad och Jonna Andersson i vild fight med en Benficaspelare i hemmamötet. Dags för en ny match, där vi måste vinna ännu fler dueller än senast på hemmaplan.

Bajenpanel inför returmötet med Benfica!

Dags för returen för Bajens damer, mot Benfica i kvalet till Champions League. Hammarby ligger lite dåligt till efter att ha förlorat med 1-2 på hemmaplan. Det är dock endast ett måls skillnad så allt kan hända. Vad som gick fel i första matchen och vad som behövs för att ta sig vidare, med mera, diskuteras här i en panel. Precis som förra veckan är deltagarna Per Planhammar, Elias Dahl och Göran Öberg.

Förlust med 1-2 i första matchen, på hemmaplan, mot Benfica. Vad var det som inte riktigt fungerade i det första mötet?

Elias

- Bajen tog inte det säkra före det osäkra vid hemåtpassningen till egen målvakt. Om osäker slå ut över sidlinjen, det är ett gammalt djungelordspråk som även herrarna borde hörsamma ibland. Utöver detta måste de ha mer tur så jag antar att de måste offra till fotbollsgudarna. Skämt åsido så var Bajen okoncentrerade/oorganiserade direkt efter pausvilan och släppte då in ett till onödigt mål.

- I perioder skapade Hammarby tryck med fysiskt spel och när de spelade längre passningar mellan sig. De behöver få till det spelet. Framför allt måste de sätta dit chanserna. Skulle det gå till straffsparkar så har de en målvakt som kan göra det svårt för motståndarna och då gäller det att sätta brutalt enkla och hårda straffar gärna lågt men en bit ut mot stolparna.

Per

- För att kunna rubba ett lag som faktiskt gick till kvartsfinal i Champions League ifjol krävs man är i stort sett kliniska i agerandet både offensivt och i defensiven. Riktigt där var inte Hammarby i 1-2-förlusten, även om man inte skall skämmas för insatsen, vilket naturligtvis inte enbart hade med otur att göra i form av en stolpträff eller att vi inte kunde gå till halvtidsledning.

- Att peka ut vad som inte fungerade kan lämpligen göras genom att betrakta vad som faktiskt ändå gjorde det. Den höga, aggressiva pressen störde i mångt och mycket Benfica som i den oftast beskedliga inhemska ligalunken är betydligt mer vana vid att få gott om tid, så om vi kan fortsätta på just den inslagna vägen lär målchanser också uppstå och de måste enligt enkel matematik utnyttjas oftare än vad motståndarna förmår. Detta hänger självfallet samman med uppoffringen över hela planen där varje lagdel är essentiell, och varför då inte i en rakare 4-3-3-formation.

- Slarv i försvarslinjerna är en No Go Zone, varje individ måste hålla sin position i förhållande till medspelarna och till varje pris minimera felbeslut i uppspelsfaserna. ” Om en går sönder / och den andre ser på”, poeten Leon Jaskoviaks iakttagelse av en relation på upphällningen får helt enkelt inte uppstå den här gången. 

Göran

- Jag tycker att vi får skylla oss själva lite grann då framförallt Benficas kvitteringsmål kommer efter ett misstag som helt enkelt inte får ske om man skall nå framgångar ute i Europa.

- Jag är lite oroad över denna upplaga av “bajenbönor”, som har enormt svårt att vara som bäst när det verkligen gäller och få till positiva resultat mot tuffare motstånd. Visst, jag har hört att statistikmässigt så ligger vi ungefär likadant till som 2023, men jag har svårt att se det på planen. Jag saknar “vinnarskallen” Madelene Janogy enormt. Hon var verkligen som bäst när det verkligen gällde.

- Vidare så tycker jag att man valt att spela med ett spelsystem (4-2-3-1) som inte får ut max av truppens styrkor. Både Cathinka Tandberg och Ellen Wangerhem är solklara toppanfallare (9or) och nu har man ändrat spelsystem för att få plats med dem båda. I hemmamatchen var det tydligt att Ellen inte alls kände sig bekväm i den lite mer tillbakadragna rollen och presterade därmed på ett direkt undermåligt sätt, om man ser till vilken kapacitet hon har.

- Vårt stora problem i matchen på hemmaplan tycker jag dock var att vi inte var tillräckligt solida på mitten. Joremo ä ren duktig spelare, men i denna match blandade och gav hon lite för mycket och pendlade för mycket i nivå. Japanskan Miyagava är smånätt i sitt spel och har ett tekniskt kunnande på hög nivå, men saknar den där kraften som jag vill se hos en mittfältare av Europeiskt snitt.

Skall Hammarby spela med samma startelva som senast eller skall vi göra förändringar? Vilka tycker du skall in i elvan i sånt fall?

Elias

- Jag har inte tagit del av skaderapporter och vet inte status för Jösendal. Men hoppas att hon kan spela om inte från start så i alla fall en del av matchen. Smilla Holmberg bidrar med fart och kan absolut komma in lite tidigare än sist i matchen om behov finns att göra mål framåt men kanske inte starta det är ändå bara ett mål som tar Bajen vidare till förlängning. Att hålla tätt bakåt är fortfarande a och o.

Per

- Det finns inga större anledningar att kritisera enskilda spelare för förlusten hemma; Hammarby står enat i såväl med- som motgång. Om någon nu ändå skall offras är det väl Asato Miyagava. Japanskan är oerhört spelskicklig, är snabb i tanke och fötter och har en förståelse utöver det vanliga, men fysiskt kom hon inte riktigt till sin rätt i matchen senast.

- Benficas trupp präglas inte bara av tikitaka-aktigt finlir, utan i själva verket identifieras i lika hög grad en tyngd av pansarvagnsnivåer, och båda dessa kvaliteter måste det finnas tydliga svar på. Det är heller ingen hemlighet att jag gärna ser Smilla Holmberg från minut ett, liksom Emma Westin. De har vad som krävs även på den internationella scenen.

- I övrigt gäller för var och en att se sig själva och varandra i ögon som brinner och att gå samman och njuta, men därvidlag är jag inte ett dugg orolig

Göran

- Jag skulle, faktiskt vilja se radikala förändringar. För det första så skall vi gå tillbaka till 4-3-3, ett spelsystem som tjejerna känner sig mer bekväma med sedan tidigare.  

- Vidare vill jag se mer tyngd på mitten och mer fart på kanterna. Här är mitt lag:
      
     Hasund   Tandberg   Valotto
                     Blakstad
                  Joremo Westin
   Andersson Nyström Carlsson Holmberg
                         Taminen

- Som ni kan se så är det ganska stora förändringar. Jag vill ha in Emma Westin på mitten, då hon är laglojal,vinner mycket närkamper, men även har förmågan att sätta av i djupled med sin fart. Blakstad är för mig en offensiv central mittfältare och skall inte spela på kanten.

- Med Hasund och Valotto får vi fart på kanterna och med Blakstad, Joremo och Westin på mitten så får vi tyngden och spelskickligheten som behövs för att vinna striden där. Slutligen är det dags för den offensivt skickliga Smilla Holmberg att ta högerbacksplatsen.

- Behöver vi mål vill jag se inhopp av Wangerheim och Jösendal (om hon kan spela) med 25-30 minuter kvar.

Ett måls ledning är ju inte så mycket, speciellt efter borttagningen av bortamålsregeln. Tror du att Hammarby fortfarande har chansen? Om Ja, Hur stor i procent tror du att den är nu?

Elias

- Vi har en chans. Det var en jämn match sist och nu har Bajen bättre koll på dem och har fått blodad tand. Nu vet de vad som krävs och känner nog att de borde fått ett mål till i den förra matchen. Procentsatsen vet jag inte men sätter de första målet och Benfica går framåt för att göra mål kan de absolut kontra in ett 0-2 mål som räcker. Eller så klart att de har en chans om det går vidare till förlängning.

Per

- Det finns givetvis inga skäl för våra hjältar att förtvivla och känna sig slagna på förhand; sådana kartor ritas inte om och över Bajen-land. Förlusten var bister, men att stå upp ända till slutet mot ett lag av Benficas kaliber var ett statement som inte enbart hade med det fantastiska publikstödet att göra.

- Man är inför returen ännu mer på det klara med portugisiskornas både svagheter (jodå, de finns där) och styrkor, såväl lagmässigt som individuellt. Givetvis blir det ingen enkel uppgift att lösa, där seger med minst två mål är vad som krävs vid full tid och eventuell förlängning/straffläggning. Men det är också tufft att göra mål och Hammarby har mängder med kandidater som kan leverera detta.

- Jag tror faktiskt att Benfica blev något tagna av vårt läktarengagemang och kan åtminstone 50-100 grönvita vara på plats i Lissabon lär även de höras. Visst är man vana vid höga åskådarsiffror även på sydliga breddgrader, i alla fall i de få toppmatcherna, men inte vid det sätt som Nummer 12 från Söderort mäktar med.

- Jag sänker oddset för vinst (alltså totalt) från 65 procent senast till 35 nu, men det är inte heller så illa; den siffran hade varit densamma även om vi nått ett mer gynnsamt resultat på Nya Söderstadion.

Göran

- Jag tror absolut att vi fortfarande har chansen, men då måste vi göra en match med mindre avgörande misstag än hemma. Benfica är ett passningskickligt och rörligt lag, men de tenderar också att ta ganska stora risker i sitt passningsspel. Pressar vi dem högt så kommer vi att kunna vinna en hel del bollar.

- Det första målet kommer, förstås, att vara enormt viktigt och då speciellt för oss. Kan vi få till ett ledningsmål så kan det bli ordentligt nervöst i ett hemmalag som förmodligen känner sig säkra på avancemang. Chansen att gå vidare finns fortfarande, men i och med förlusten hemma så skulle jag uppskatta den till 20-25% till skillnad från de 40-45% jag gav oss innan hemmamatchen.

Benfica kommer att spela returen på sin träningsanläggning. Är det verkligen en passande plats för ett kval till Champions Leauge? Vad tycker du?

Elias

- Ja det är rätt tråkigt för det ger ju inte många biljetter till hammarbyfans som vill dit och titta. Blir dyrt och tomt att spela på en stor arena dock om de inte kan få dit publik. Sedan kan en ju undra lite hur träningsarenan kan vara godkänd för CL-kval när Hammarby IP inte var det men det kan ju handla om helt andra saker som har med utrymmen till media att göra mm.

Per

- Facilitetsmässigt håller Benfica Campus i stadsdelen Seixal världsklass på alla nivåer. Få andra lag kan mäta sig med en sådan anläggning och i Sverige lär den aldrig förverkligas, eller åtminstone inte under min livstid.

- Själva publikkapaciteten på just den plan där denna aktuella match skall blåsa igång, 2644, har jag inte mycket att säga om, men visst känns det något beigt och märkligt, och för Benficas del rentav fegt, att spela på en träningsanläggning i stället för på mäktiga Estádio José Avelade.

- Då tycker man att även Hammarby IP hade kunnat godkännas för internationella kamper. Nu har jag inte exakt koll på hur reglerna ser ut kring sådana här evenemang, men lite av ett underkännande är det allt.

Göran

- Lite pinsamt tycker jag det är, men det visar ju också att vi i Sverige, och då framförallt vi i Hammarby, har ett stort försprång före andra länder och klubbar när det gäller supporterkultur och intresse för damfotboll.

- Hade Benfica kunnat mönstra 12000 supportrar så är jag säker på att de hade spelat på en annan arena, men så är ju inte fallet, då damfotbollen i Portugal än så länge inte har omfamnats av publiken på samma sätt som i Sverige, och framförallt inte som hos oss i Hammarby.

- Det känns stort att vårt sköna gröna gäng är en av de klubbar som verkligen tar damfotbollen på allvar, från både klubb- och supporterhåll, och visar vart skåpet skall stå.

Det är lite tråkigt att många värvade spelare går före de som har Hammarbyhjärta eller som är våra egna talanger. Skulle du vilja se mer av Emma Westin, Ellen Gibson, Smilla Holmberg eller Bella Andersson? 

Elias

- Javisst men jag känner att Bajen arbetar bra med akademi och att utveckla egna produkter. De har ju många egenutvecklade i A-truppen och flera som spelar regelbundet.

- Host, host FC Rosengård har väl som en jämförelse inte någon enda spelare i A-truppen som har Rosengård som moderklubb, vad jag kunde se på deras hemsida. Det ska sägas att klubben bildades först 2013 ur LDB FC Malmö som i sin tur bildades ur MFF damsektion.

Per

- Precis som jag resonerade kring inför hemmamatchen är det såklart trist, men vad finns å andra sidan att göra i den konkurrens som råder – även i Damallallsvenskan?

- Man kan ju som Sven-Göran Eriksson i den aktuella postuma boken ”En underbar resa” rikta rätt vass kritik mot alla som är mot den så kallade moderna fotbollen med allt vad den innebär av värvningsstrategier, VAR, pengarnas absurda betydelse – ja, han visade sig dessutom vara motståndare till 51-procentsregeln – eftersom dessa ”nostalgiker” är alltför bakåtsträvande.

- Att inte värva externt får sannolikt som konsekvens att vi tappar i slagstyrka och riskerar att hamna på efterkälken även nationellt, vilket ju ingen grönvit supporter önskar. Däremot skall Hammarby göra sitt allra yttersta för att bibehålla och i viss mån utveckla bevara sin identitet och i någon mån utveckla de grundvärderingar som finns, alltså att inte tappa det som för sporten och spelet är fundamentalt, just detta som gör det svenska seriesystemet så underbart vackert.

Göran

- Som ni har sett i mitt svar på en tidigare fråga så vill jag ha in bade Emma Westin och Smilla Holmberg i startelvan i kvällens match. Det handlar, för mig, både om att de är tillräckligt bra för att starta, men kanske framförallt för att de är spelare som är Hammarbyare in i själen, och därmed är villiga att jobba ännu lite hårdare för framgång.

- När det gäller Bella Andersson så kommer hennes tid att komma, och hon kommer inom kort att vara en given del av Hammarbys startelva. Så bra är hon, men hon behöver lite mer tid.

Bajen är  bäst, må det bästa laget vinna!

Göran Öberg2024-09-25 14:02:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.