Lagbanner
Bajenpanelen Extra - Jesper Jansson avgår
Bild från presskonferensen där Jesper Jansson konfirmerar sin uppsägning och berättar varför.

Bajenpanelen Extra - Jesper Jansson avgår

Efter drygt sex år så står det klart att Jesper Jansson inte längre kommer att vara Hammarbys sportchef efter 31/8 detta år. Vi kör därför en extra Bajenpanel för att diskutera hans gärning och framtiden efter Jesper.

I onsdags (17/5) meddelades att Jesper Jansson har sagt upp sig från sin roll som Sportchef i Hammarby. Vad var din första reaktion när du fick höra det?

Jack
Överraskad till en början trots att det har ryktats ett tag. Men skönt att det verkar som att beslutet inte grundar sig i någon konflikt utan att Bajen och Jesper skiljs som vänner

Viktor
En smärre panik var väl den initiala reaktionen. Såg en på twitter som var förundrar över hur något kan vara så väntat och oväntat på samma gång. Den funderingen summerade rätt bra hur jag kände. 

Lovina
Beskedet kom chockartat, men ändå inte, man är ledsen, men det gick snabbt över till en tacksamhet över allt han gjort för klubben.  

Göran
Beskedet kom som en chock. Jesper har dock sett mer och mer sliten ut tycker jag. Jobbet som Hammarbys sportchef är i stort sett ett 24/7-jobb och då är det klart att man bli sliten om man har det för länge

Hur viktig anser du att Jesper har varit i arbetet med att utveckla klubben? Vad har varit hans viktigaste gärningar? 

Jack

Han har ju varit fundamental. När han kom till Bajen var vi ett lag på undre halvan utan kassakista. Nu är vi ett topplag. En underskattad egenskap hos Jesper har varit hans fingertoppskänsla för tränarposten. Han sparkade Mikkelsen i oväntat och Billborn tog över. Succé. Han sparkade Billborn efter en cuptitel. Helt rätt där och då. Han sparkade Milos och tog in Marti. Också helt rätt i ett känsligt läge.

Viktor
I mitt tycke är JJ tillsammans med Hjelmberg en av de enskilt viktigaste faktorerna till att vi är där vi är idag. En av JJs viktigaste gärningar har varit hur han utvecklat Afrikaspåret tillsammans med Hjelmberg. Det har gjort att vi kontinuerligt kunnat ta in unga talanger för att bidra i laget en stund och sedan tjäna många miljoner på försäljningen. Annars vill jag lyfta fram värvningen av Bojanic som jag inte tror många sportchefer i JJs skor hade tagit in. Kanske vår största kulturella fanbärare sedan Kennedy. 

Lovina
Att han gjort hammarby till det klubben det är idag. Hans visioner och hans ledarskap. Sålt för rekordpengar, som har gjort hammarby till en klubb många vill komma. 

Göran
Jag anser att Jesper har varit den avgörande katalysatorn till att Hammarby befinner sig där vi gör idag. Givetvis har det vart ett ”team-work”, men utan Jesper hade det inte gått. Jag älskar hans sätt att ”tjura på”, alltid med glimten i ögat och en skarp hjärna som går på högvarv bakom den småtrötta fasaden. Men mest älskar jag att han kom till Hammarby, inte för att förändra och bygga om, utan för att utveckla det som redan var på plats och det genom att sätta Hammarby och oss supportrar i första rummet. 

Orsaken till varför Jesper lämnar kommer det, förstås, att spekuleras i. Vad tror du var orsaken? 

Jack

Man får väl lita på vad han säger. Att han är klar. Sportchefsyrket är krävande och har han inte motivationen eller orken ska han ju inte sitta kvar.

Viktor
Ofta är det ju en kombination av saker. I hans öppna brev skrev han att han var sugen redan i vintras samt att det nu kanske sker någon månad för sent. Kanske kände han att detta fönster inte blev bra och att det finns andra som kan utveckla Bajen bättre? Hoppas inte det, för det tror inte jag. 

Lovina
Han känner sig nog klar, han har haft 6 fina år. Hoppas inte att det är något som ligger bakom i form av bråk eller missnöje. Ibland måste man byta och prova sina vingar och göra något annat. 

Göran
Som jag var inne på under den första frågan så tror jag att det sliter något oerhört att vara sportchef i Hammarby. Kraven blir bara större och större och trycket hårdare och hårdare ju bättre resultat klubben presterar. Jag tror helt enkelt att det var nödvändigt för att han inte skulle gå in i väggen. 

Dags att bygga om igen då. Har du någon kandidat du gärna ser som sportchef och hur svårt tror du att det blir att ersätta Jesper? 

Jack

Hjelmberg är det självklara valet att ta rollen. Tycker dock att han ska få fortsätta göra det han är bäst på, scouta utomlands, vilket kan bli svårare med ett större ansvar som sportchef. Petter Andersson är ett annat namn som jag tycker låter spännande. Spelarbakgrund, bajenhjärta och i branschen. Tror dock att Hammarby tittar utomlands.

Viktor
Förmodligen blir han oerhört svår att ersätta då hans mod och kreativitet var de viktigaste egenskaperna. Ska jag bolla upp ett namn är det enda jag kommer på som känns värdigt Martin Ericsson, men det känns inte speciellt troligt. Ingen aning får därför bli svaret. 

Lovina
Jespers skor är stora att fylla, det kommer bli svårt. Man ska nog inte tänka sig en ny person som ska göra som Jeppe, man får nog satsa på att inte fylla hans skor, utan skapa nya skor och nya förutsättningar och ge den nya sportchefen en chans att få göra på ett nytt, kanske på ett bättre sätt. Jag ser gärna att det kommer lite nytt blod in i klubben på någon position i ledarstaben, sen om det är ny scoutchef eller sportchef, det återstår att se. Hjelmberg skulle kanske vara en bra kandidat ett tag, tills man kanske hittar en bättre mer långsiktig lösning. Har fler kandidater jag inte vill se än förslag på vem som ska ta över. Kanske dags att skriva historia och ta in en kvinnlig sportchef? Hammarby har skrivit mycket historia förut, så varför inte gällande sportchef? Vore coolt och helt otroligt!

Göran 
Svårt det där med namn och speciellt när det gäller just rollen som sportchef har man kanske inte så stor koll på namnen, förutom i de närmaste klubbarna. Min förhoppning är dock att klubben gör allt för att hitta någon som kan fungera lika bra med Micke Hjelmberg som Jesper har gjort, vilket inte blir någon lätt uppgift då dessa två varit enormt ”tighta”. Hoppas nu också att klubben vidtar åtgärder så att inte Hjelmberg också lämnar, vilket vore en smärre katastrof för vår scouting.

Skriv några rader direkt till Jesper, i form av vad du skulle vilja säga till honom om du träffade honom.

Jack

Tack för allt Jesper. Ta ledigt nu. Det behöver du. Det förtjänar du.

Viktor
Tack Jesper. Tack för målrekordet. Tack för cupguldet. Tack för de otroliga värvningarna. Tack för den goda ekonomin. Framförallt ett stort tack för allt ditt hårda slit du gjort dag ut och dag in för världens finaste förening!

Lovina
TACK Jesper, du har verkligen gjort så mycket för oss. Vi är en toppklubb i Allsvenskan, vi har sålt spelare för rekordbelopp och har tack vare dig kommit dit vi är idag, både ekonomiskt och sportsligt, så Tack och Lycka till!

Göran
Tack för allt ditt hårda jobb Jesper. Du har varit en stor del av arbetet att väcka ”Den Gröna Jätten” som Nanne pratade om, från att se potentialen, sätta upp en plan och genomföra den på ett galant sätt. Jag vill även tacka dig för att du är du, att du är principfast och velat driva både Hammarby och svensk fotboll framåt. Vi har pratats vid några gånger, både live vid någon träning och via mail och du har alltid varit tillgänglig och respektfull. Nu går du vidare och det måste finnas många arbetsgivare som vill anställa dig. För jobbet du har gjort i Hammarby är inget annan än 5 plus. 
 

Göran Öberg2023-05-19 09:48:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!