Lagbanner
Nationalarenan, Strawberry Arena, 2024-09-29 14:00

AIK - Hammarby

Dags att strö ut råttgift!
Spelarna i Hammarby jublar efter att Shaquille Pinas gjort 1-0 i vårderbyt mellan Hammarby och AIK på "Nya Söderstadion"

Dags att strö ut råttgift!

Finns det något bättre än matcher som gäller hur mycket som helst under allsvenskans slutspurt. Ett derby mellan AIK och Hammarby är alltid något extraordinärt och nu dras det ännu mer till sin spets då söndagens match kan vara skillnad från en hygglig- och en topplacering, en placering som leder till Europaspel 2025!

Det är två lika men ändå olika lag som ställs mot varandra under morgondagens match. Båda laget har varit extremt solida bakåt på slutet, men endast ett insläppt mål på de sju senaste matcherna för hemmalaget AIK och Hammarbys två på de senaste sex matcherna. Framåt är även antalet liknande med sju på lika många matcher för AIK och lika många för Hammarby på senaste sex.

Där slutar dock likheterna mellan laget. I och med intåget av den nya tränaren Mikkjal Thomassen är det något av det gamla goda ”Gnaget” vi har fått sett. Laget som spelar med tyngd, vilja och en tydlig defensiv struktur som gör att det är väldigt svårt att göra mål på laget, samtidigt som man har varit dödligt effektiva framåt när chanserna har uppkommit. AIKs spelare tag inga fångar och ibland känns det som att det skulle kunna göra vad som helst för att vinna fotbollsmatcher.

Hammarby, å andra sidan, praktiserar ett passningsorienterat spel där spelarna rör sig mycket och fokus ligger på att hitta numerära överlägen där man kan såra motståndarna, genom att först dra ned på tempot, för att sedan sätta fart och sticka in bollen till en fristående medspelare.

Den stora skillnaden mellan Hammarby i början av säsongen och sommarens och höstens matcher är att man nu spelar ett mycket rakare spel där man även hotar i djupled och på kanterna. En stor del av lagets framgång är att spelarna i laget har lärt sig att känna igen situationer tydligare på banan och ta bättre beslut, helt enligt Kim Hellberg direktiv för hur han och David Sellini vill att Hammarby skall spela fotboll.

En annan stor skillnad mellan lagen är åldersstrukturen, där AIK har valt att satsa på mer färdiga spelare medan Hammarby satsar mer ungt. Jag är ganska säker på vilken strategi som kommer att bli vinnande i det långa loppet, men just nu handlar det förstås bara om att ha fått en så bra placering som möjligt när allsvenskan är färdigspelad. Och det med det lag som man har för närvarande och inget annat.

Startelvor

Om vi börjar med hemmalaget så har Thomassen praktiserat flera olika spelsystem, från 4-4-2 till 3-4-3. Jag tror att man denna gång kommer att fortsätta att spela 3-4-3, eftersom man vann matchen mot Sirius med den formationen senast. Mot Sirius ställde man upp med följande elva:

Andersson    Pittas   Valakari
Edh        Dabo    Saletros     Thycosen
Isherwood Papagiannopolus Hansen
                   Nordfeldt

De som är närmast att starta istället för någon av ovanstående är Bersant Celina och Alexander Milosevic. Skulle det bli någon annan så skulle jag bli oerhört förvånad.

När det gäller Hammarby så tror jag, faktiskt att vi kommer att gå tillbaka till ursprungsuppställningen som vi ställt upp med många gånger dvs:

Touré        Erabi       Johansson Schellas
                      Besara
            Hammar        Tekie
Pinas   Eriksson Vagic Skoglund
                   Hahn

Det kan dock lika bra bli Ibrahim Breeze Fofana på en av mittbacksplatserna, Markus Karlsson istället för Hammar eller Tekie och Montader Madjed istället för Oscar Schellas Johansson. Det är oerhört svårt att veta med Kims uttagningar.

Matchanalys

Får AIK som de vill så blir det en grisig match med många närkamper. Att matchen spelas på gräs gör också sannolikheten större att det kan bli en sådan typ av match då det är lättare att hinna in i närkamper än vad det är på det lasersnabba konstgräset på, exempelvis, ”Nya Söderstadion”

Skall Hammarby vinna matchen gäller det att vara smartare och snabbare än våra motståndare. Vi måste hålla huvudet kallt och inte dras med i den typ av spel som hemmalaget vill spela, i stället skall vi se till att få till ett passningsspel som är så snabbt och rörligt så att AIK-spelarna inte hinner vinna bollen. Kan spelarna i Hammarby lyckas med det så kommer vi att få se många grön-vita frisparkar att förvalta samt förmodligen även en hel del gula kort för de svart-gula.

Två nyckelkamper i matchen kommer att vara den på mittfältet och den på Hammarbys vänsterkant. På mitten har Tesfaldet Tekie, Markus Karlsson och Fredrik Hammar samtliga visat en mycket bra form, precis som AIK:s motsvarighet på mitten, Anton Saletros och Lamine Dabo. Det kommer att bli en hjärnornas kamp, en kamp där Saletros och Dabo behöver spela på absolut topp för att få stopp på ”Bajens” rörliga mittfältsspel.

Hammarby har kanske allsvenskans bästa vänsterkant med Shaquille Pinas och Bazoumana Touré och AIK spelar ofta med Mads Tychosen på samma kant, en Tychosen som är betydligt bättre offensivt än defensivt. Det skall bli mycket intressant att se om Hammarby kan hitta ytan bakom honom och få Touré en mot en mot Benjamin Hansen, eller vem som nu spelar där. Då kan det bli åka av, som det brukar heta.

AIK har också gjort en hel del mål på fasta situationer, så där gäller det för Hammarby att vara riktigt noggranna och försvara på samma sätt som man gjort på dessa under övriga matcher på slutet. En ögonblicks brist på koncentration så ligger bollen i nätet bakom Warner Hahn.

Dags att ta fram ”vinnarskallarna” nu!

Spelarna i Hammarby har satt sig i ett bra läge för att knipa en Europaplats och nu gäller det att samtliga spelare tar fram sin allra värsta ”vinnarskalle” och vägrar förlora en enda närkamp och sätta varenda passning till rätt adress.

Moroten att vinna denna match är inte bara fördelen när det gäller att nå en topplacering, utan den är, framför allt, att vi själva ser till så att vi håller ”råttorna” på avstånd. För ingen vill väl ha en invasion av skadedjur alldeles inpå sig när allsvenskan skall avgöras, och det gäller även Hammarby och våra spelare.

Så strö ut råttgiftet och se till att ”Gnagarna” biter i gräset så skall en trea kunna bärgas.

Bajen är bäst, må det bästa laget vinna”!
 

Göran Öberg2024-09-28 19:02:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!