Lagbanner
De kommer från alla håll...
Jusef Erabi håller sig för huvudet efter en missad målchans i hemmamatchen mot Twente 2023. Frågan är om vi, återigen, får se Hammarbys herrlag spela i Europa 2025.

De kommer från alla håll...

Jag har valt ett välkänt uttryck från travets härliga värld för som överskrift för denna artikel. Det är ett uttryck som ofta har hörts från kommentatorer när ett travlopp skall avgöras och det känns som att det är många som har chans att vinna loppet.

Det är ju lite så det känns för oss i Hammarby nu, där vi har haft ett mycket bra läge att göra ett ryck för att göra en eruopaplats mer trolig, men misslyckats med att vinna matcherna, och nu så är det helt plötsligt ett helt gäng lag med i racet. I veckan tappade vi en ledning till oavgjort, mot Norrköping, och igår blev det som bekant oavgjort igen.

Med 6-7 omgångar kvar tänkte jag således titta på de lagen som är med i racet om Europaplatser, vilka matcher de har kvar att spela och spekulera i hur stora chanser de olika lagen har att bärga en Europaplats.

Malmö

Eftersom inga av de närmast jagande lagen, Djurgården och Hammarby, har lyckats vinna sina matcher på slutet så är det nog redan klart att Malmö FF, återigen, kommer att ta hem SM-Guldet. Gårdagens 4-0 mot Häcken visar också att laget har vaknat igen efter en svacka.

Poäng: 53
Matcher kvar att spela (6 stycken): Mjällby (hemma), Värnamo (hemma), Västerås (borta), Göteborg (hemma), Hammarby (borta), Brommapojkarna (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 99%

Djurgården

Det är ett ovanligt instabilt Djurgården vi har sett på slutet, framförallt efter derbyförlusten mot AIK den 18/8. Visst, de har lyckats kvalificera sig till gruppspel i ECL, i och med dubbla segrar mot Maribor, men har endast vunnit två av sina sex senaste allsvenska matcher. Tidigare säsonger har man varit som bäst i slutskedet och det krävs nog även denna säsong om man skall ta en europaplats.

Har dock ett ganska lätt spelprogram kvar, ett spelprogram som också kan bli en fälla då man möter lag som slåss för sin allsvenska existens. Djurgården brukar dock vara ett lag som tar sig samman i slutet av säsongen och vi får se om detta upprepar sig även denna säsong.

Poäng: 42
Matcher kvar att spela (7 stycken): Brommapojkarna (hemma), Värnamo (borta), Kalmar (hemma), Hammarby (borta), Västerås (hemma), Halmstad (borta), Norrköping (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 60%

Hammarby

Vi är oerhört svårslagna, men tyvärr så har det blivit lite för många kryss på slutet, vilket gjort att många andra lag har tagit in på oss. Fyra kryss i de sex senaste matcherna är inga resultat som gör att man rycker undan från formstarka motståndare.

Skall vi ta en Europaplats så krävs det nu att vi börjar vinna på hemmaplan igen, och det med start direkt mot Häcken på Torsdag. Efter det följer ett glödhett derby mot ”Gnaget”, som har fått ihop det igen och nu är allsvenskans formstarkaste lag med sex segrar och en oavgjord på sju matcher.

Vi har ett stentufft program kvar. Nu gäller det främst att vinna matcherna hemma och fortsätta att inte förlora på bortaplan.

Poäng: 41
Matcher kvar att spela (7 stycken): Häcken (hemma), AIK (borta), Halmstad (hemma), Djurgården (hemma), Sirius (borta), Malmö (hemma), Västerås (borta)
Chans att spela i Europa 2025: 40%

GAIS

GAIS har gjort en helt fantastisk säsong och det är helt klart att laget är fyllt med ”vinnarskallar” som är vana vid att vinna. Det kan, faktiskt räcka till en europaplats, speciellt som man är i stort sett oslagbara på hemmaplan. Tre vinster och tre oavgjorda visar på ytterligare ett svårslaget lag, som är i form.

Det som talar emot är att man endast har två hemmamatcher kvar och att laget inte alls har presterat lika bra på bortaplan. Dock är två av dessa bortamatcher derbyn mot Göteborg och Häcken, två matcher som kommer att bli avgörande för vart GAIS hamnar i tabellen.

Poäng: 40
Matcher kvar att spela (6 stycken): Göteborg (borta), Brommapojkarna (borta), Värnamo (hemma), Mjällby (borta), Häcken (borta), Sirius (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 25%

AIK

Det gamla goda AIK är tillbaka, det vill säga ett lag som alltid hittar sätt att vinna matcher på, och det ofta utan att spela den där briljanta fotbollen. Den nya tränaren Mikkjal Thomassen ser ut att ha blivit den katalysator som doktorn ordinerade för våra svart-gula rivaler från Solna.

Formmässigt är man, bland många formstarka lag, faktiskt allsvenskans formstarkaste med sex segrar och en oavgjort på slutet. Vi vet alla hur starka AIK kan vara om man får lite vittring och trots ett hyfsat tufft program kvar kommer de att bli svåra att hålla borta från en europaplats.

Poäng: 39
Matcher kvar att spela (7 matcher): Sirius (borta), Hammarby (hemma), Häcken (hemma), Göteborg (borta), Elfsborg (hemma), Norrköping (borta), Halmstad (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 35%

Elfsborg

Har en enorm resultatrad sedan Oscar Hiljemark tillträdde som tränare, med 12 segrar, 5 oavgjorda och endast två förluster. Denna resultatrad inkluderar också europakvalet, där man tog sig till gruppspel i EL och där får ta sig an storheter som Roma och Tottenham med flera.

Laget har dock, liksom Djurgården och Hammarby, tappat lite på slutet i allsvenskan och kryssat i tre av de senaste fyra matcherna. Börjar det täta schemat ta ut sin rätt tro? Elfsborg har nu fyra extra matcher i Europa innan allsvenskan är färdigspelad, ett spelschema som kommer att ställa höga krav på truppen.

Elfsborg har ett hyggligt program kvar, men det kommer att krävas en överprestation för att båda spela i EL och lägga vantarna på en europaplats, speciellt med endast sex matcher kvar.

Poäng: 38
Matcher kvar (6 stycken): Kalmar (borta), Sirius (borta), Häcken (hemma), AIK (borta), Västerås (hemma), Värnamo (borta)
Chans att spela i Europa 2025: 20%

Mjällby

Laget från ”listerlandet” har verkligen fått ihop ett LAG denna säsong. De har inte så många spelare som sticker ut rent individuellt, men snacka om att Mjällby har fått ihop ett gäng spelare som älskar att jobba hårt tillsammans.

Det var nog ingen, liksom i fallet med GAIS, som trodde att Mjällby skulle ha en chans till europaplats med endast sju matcher kvar att spela, men så är fallet och laget förtjänar det verkligen då stabiliteten har varit betydligt bättre än tidigare säsonger.

Det som talar för Mjällby på europaplats är att man nog har det lättaste programmet kvar, tillsammans med Djurgården. Samma gäller dock som för Djurgården och det är att de kommer att möta lag som slåss för sin allsvenska existens i ett läge där de är mer och mer desperata.

Poäng: 38
Matcher kvar (7 stycken): Värnamo (hemma), Malmö (borta), Västerås (hemma), Kalmar (borta), GAIS (hemma), Sirius (borta), Göteborg (hemma)
Chans att spela i Europa 2025: 30%

Sirius

Många har säkert räknat bort Sirius, då de  endast har 34 poäng, med de har endast spelat 22 matcher, vilket betyder att de potentiellt kan hamna på 40 poäng med sex matcher kvar. Därmed skall de definitivt vara med i resonemanget. Det är dock två mycket svåra matcher som skall vinnas, mot AIK på hemmaplan och Häcken på bortaplan.

Sirius har, hur som helst, gjort en stark säsong och har, liksom en del andra lag, hittat formen rejält på slutet med sex segrar, en oavgjort och två förluster på de nio senaste. Frågan är om de är tillräckligt starka för att räcka hela vägen. Det kommer helt klart att behövas en ännu högre formtopp för att lyckas ta sig till europa.

Det som kan tala för Sirius är att man möter hela fem av de andra sju kandidaterna, Malmö undantaget, i de kvarvarande matcherna och därmed har sitt öde i egna händer.

Poäng: 34
Matcher kvar (8 stycken): AIK (hemma), Häcken (borta), Norrköping (borta), Elfsborg (hemma), Halmstad (borta), Hammarby (hemma), Mjällby (hemma), GAIS (borta)
Chans att spela i Europa 2025: 10%

Matcher att hålla extra koll på

När det är så många lag som slåss om två platser i Europa så kommer givetvis matcherna mellan dessa lag att bli extra viktiga. Här listar jag dem med datum. Jag har även valt att ta bort Malmös matcher då jag anser att de mer eller mindre är klara för europa 2025.

25/9 Sirius - AIK
29/9 AIK - Hammarby
20/10 Hammarby – Djurgården
26/10 Mjällby – GAIS
27/10 AIK – Elfsborg
26/10 Sirius – Hammarby
6/11 Sirius – Elfsborg
3/11 Sirius – Mjällby
10/11 GAIS – Sirius

Mitt personliga tips

Det är förstås nästan omöjligt att tippa hur det kommer att sluta, och då speciellt då det är så många lag inblandade. Jag är dock nu, liksom många andra, säker på att Malmö vinner allsvenskan och därmed spelar i Europa 2025.

Det verkar sedan, oavsett form, ligga i Djurgårdens DNA att lyckas vinna de där viktiga matcherna som gör att man tar sig till Europa. Hur mycket det än bär emot så är det något inom mig som säger att de förmodligen kommer att ta sig samman nu när det behövs och ta de segrar som behövs för att ta sig till Europa även kommande säsong.

När det sedan gäller den tredje platsen skulle jag gärna vilja skrika ut att det är solklart att det blir vi i Hammarby som tar den, men jag är rädd för att vår ganska svaga offensiv på slutet, tillsammans med oförmågan att stänga matcher, kommer att göra att vi missar Europa 2025. Jag hade gärna sett att klubben satsat på åtminstone ett kvalitetsnyförvärv i somras, istället för att istället tappa kraft i och med försäljningen av Dennis Gul.

Tyvärr så tror jag att Gnaget kommer att ta tredjeplatsen till slut, även om jag ger dem lägre procentuell chans att göra det. Jag vill dock GÄRNA bli positivt överraskad och se oss ta den, men just nu känns det inte så.

Lyckligtvis är jag en ganska dålig tippare, så tappa inte hoppet alla ni supportrar som håller på något av de andra inblandade lagen. Mitt tips gör nog att era chanser ökar snarare än minskar.

Bajen är bäst, må det bästa laget vinna!

Göran Öberg2024-09-23 14:11:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!