Lagbanner
Inför Djurgården-Hammarby: Derbydags!

Inför Djurgården-Hammarby: Derbydags!

Efter segern mot Malmö blickar Hammarby upp mot Europaplatserna inför säsongsavslutningen. Under söndagen väntar säsongens första höstderby.

Hammarby hade under sensommaren en lite darrig period resultatmässigt, innan det lyfte rejält i hemmamatcherna mot FC Basel i Conference League, och senast hemma mot Malmö. Trots ett plågsamt uttåg mot schweizarna var det ändå en insats som gav en hel del hopp inför hösten, även om det kommer ta ett bra tag att glömma den straffläggningen. Det magplasket gjorde dock segern mot Malmö än mer imponerande, och både supportrar och spelare gick nog in i landslagsuppehållet med en bra känsla inför de 13 sista matcherna. Vad skulle vara ett bättre sätt att inleda hösten än en derbyseger på Nya Söderstadion?

Historiken talar ju för Hammarby. Alla vet om hur det ser ut, men det skadar väl inte att dra statistiken en gång till. Från vårderbyt 2008 och framåt har det spelats 20 matcher mellan lagen, 17 i Allsvenskan, tre i Svenska Cupen. Facit: 14 vinster för Hammarby, fyra oavgjorda och två vinster för Djurgården. Målskillnad 40-20, fördel Hammarby. Utgår vi enbart från derbyresultat ser Hammarby ut som den tydliga favoriten, men ett antal saker talar ändå till Djurgårdens fördel. Tabelläget känner ni till, Djurgården på tredje plats, Hammarby på femte. Sju poäng skiljer lagen åt. Ska Hammarby kunna haka på Djurgården och övriga topplag i jakten på förnyat Europaspel är det nästan ett måste att vinna matchen. Djurgårdens placering till trots hade man ändå en svagare form före landslagsuppehållet. Efter derbyförlusten mot AIK studsade Djurgården tillbaka med en bortaseger mot Mjällby. Det följdes dock upp av ett oavgjort resultat på hemmaplan mot samma motstånd, och senast förlorade man borta mot Sirius. Fyra poäng och två gjorda mål de senaste fyra matcherna alltså.

Utöver detta kan publikläget på arenan ge Djurgården en rejäl fördel. Drygt en tredjedel av arenan kommer fyllas och det kommer mer eller mindre enbart vara blårandiga supportrar. Det var en märklig känsla att se helt tomma derbyn under fjolåret och vårsäsongen, men det lär svida ännu mer att sitta i tv-soffan och veta om att det kommer sjungas för det ena laget, men inte för vårt. Upp till spelarna att göra jobbet trots det utgångsläget.

Med tabelläget i åtanke är det hög press på Hammarby. Samtidigt är det då man visat sig vara bäst under tränare Milos Milojevic. I serielunken har Bajen tappat poäng mot Halmstad, Östersund, Göteborg. Samtidigt har man slagit ut både Maribor och Cukaricki, varit ack så nära att nå gruppspelet i Conference League efter en imponerande seger mot Basel och senast slagit Malmö. Det här är ett lag som tänder till och höjer sig i matcher som betyder mer.

En av de som stått längst fram när det gäller det mentala och att visa glöd i just de matcherna är Astrit Selmani, som dock missar derbyt efter att ha fått sin tredje varning för säsongen mot Malmö. Paulinho har dock nyligen återhämtat sig från sin skada och gjort några korta inhopp. Dags för ännu en brasse att ta på sig rollen som spöke?

Henning Sverke2021-09-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!