Lagbanner
Ellen Gibson - Intervju med en bajenlegendar som nu vunnit SM-guld

Ellen Gibson - Intervju med en bajenlegendar som nu vunnit SM-guld

Trots att Bajen bärgat hem SM-guld är hon inte nöjd. Efter att nyligen blivit hedrad för 200 tävlingsmatcher i Bajentröjan är det nya målet minst 300. Hon ser det som en ynnest varje dag att få representera Hammarby. Undertecknad fick än en gång förmånen att intervjua den mesta Bajenspelaren, ”Miss Hammarby”, Ellen Gibson.



Har du inte läst den första intervjun som gjordes med Gibbe för två år sen hittar du den här.
 


Ellen är personen som personifierar Hammarby. Dels genom sin egen fotbollsresa i föreningen, dels genom det totala och reservationslösa supporterskap hon står för. Jag möter henne igen för en andra intervju några år senare då Bajen gjort just det hon själv drömde om, de har vunnit SM-guld. Här följer en intervju där vi pratar både samtid och dåtid, alltså årets säsong men framför allt hur det gick till när Bajen inte bara vann ett cupguld utan även säkrade titeln som svenska mästare för första gången sedan år 1985. 


Året var 1985 när Bajen vann sitt senaste SM-guld, här är laget som bärgade den bedriften.


Laget har umanat sig själva i år

Efter det förra guldåret så gjordes ett stort skifte när tränare Pablo Piñones-Arce lämnade föreningen och ersattes med Martin Sjögren. Den sistnämnde har under lång tid varit tränare på den högsta nivån och utöver att ha landslagsmeriter även bärgat flertalet SM-guld med de föreningar han lett (2010, 2011 och 2016). Jag är intresserad av att veta vad skillnaden varit sedan Sjögren kom in. Gibbe säger att det är ”svårt att jämföra då de är två helt olika personer. Men han sitter på en enorm kompetens inom damfotbollen.” Sjögren har ju utöver titar också varit landslagtränare för Norge, massvis med erfarenhet med andra ord. Vad gäller spelet så är det enligt Gibbe främst i defensiven som det märks en tydlig skillnad.

”Det största är väl att vi gått från fem till fyra backar vilket vi hanterat väldigt bra och ställt om. Det jobbade vi mycket med och det blev annorlunda. Det har satt sig mer och mer och vi har blivit ett lag som är svåra att göra mål på vilket är en enorm styrka.”

Svårt att inte hålla med om då det hittills på säsongen enbart släppts in 7 mål på 14 matcher. Utöver tränarbyte så har ju även truppen förändrats en hel del. Spelare som var centrala under säsongen 2023, som exempelvis Madelen Janogy, har lämnat och flertalet nya spelare har tillkommit. Alla lag genomgår förändring men för Ellens del så är dessa inget negativt även om personerna som lämnar betytt mycket.

"Fotbollen är speciell på det sättet, inför varje säsong är det alltid någon förändring i truppen. Det är klart att man saknar personerna som lämnar laget. Man går igenom mycket tillsammans under en säsong, kommer varandra väldigt nära och får dela speciella upplevelser tillsammans som man bär med sig livet ut. Samtidigt så är alla som har kommit inför i år helt fantastiska människor och spelare och sammanhållningen i laget är underbar. Vi är en riktigt fin och sammansvetsad grupp och det hjälper oss också ute på planen."


Såhär ser en måljublande legendar ut. 


De är jävligt revanschsugna

Säsongen för Bajen var väldigt bra på flera sätt. Laget inledde med 6 raka segrar. Sen kom de där tre tunga torskarna mot bland annat Rosengård, ett lag som också dragit ifrån ordentligt i tabellen. Dessutom drabbades Bajen av ett väldigt tveksamt domslut med bortdömt mål i en avgörande match för toppstriden. Hur tycker Gibbe att vi ska betrakta prestationen än så länge där Bajen i dagsläget främst jagar Häcken på en andraplats och Rosengård verkar i stort sett omöjliga att hindra från att vinna i år?

”Man vill vinna varje match. Vi kollar inte så mycket på tabellen och jag tycker att det är väldigt viktigt att inte göra det. Vi tar hela tiden en match i taget för varje match är värd tre poäng. Det är där fokuset ska ligga hela tiden. Vi hamnade lite i två tuffa matcher mot Rosenborg och Häcken där vi minst sagt på ett snöpligt sätt förlorade poäng. Med det bortdömda målet… är vi inte alls nöjda med. Men vi vet sen året innan att det lever hela vägen så vi minimerar dipparna och kommer tillbaka så snabbt som möjligt. Nu kom vi tillbaka och det är viktigt inför hösten. Andra lag kommer också ha dippar. En bra vårsäsong hittills och jag tycker vi har tagit stora kliv som lag hela tiden.”

På frågan om Rosengård kommer gå att klå i returmötet är Gibbe optimistisk, hon säger att hon tror på det och att de är ”jävligt revanschsugna” och ”ska verkligen se till att ta tre poäng mot dom.” En annan aspekt som påverkar detta år är favoritskapet. Bajen har alltid varit laget andra vill slå men i och med SM-guldet så blev det än mer så.

”Vi går in som regerande mästare, favoriter. Med det publikstödet vi har är vi laget som alla vill slå. Det sätter oss i en annan sits vilket är ett kvitto på att vi gjort något bra. Men att kunna hantera den pressen och leverera utifrån det är också en ny parameter men som jag tycker vi hanterat bra.”


Här är cupmästarna från år 2023!


Att vinna ett cupguld

Under föregående säsong stod damlaget för enorma sportsliga bedrifter. De bärgade inte bara ett SM-guld (som vi ska komma till) utan vann även svenska cupen. Jag frågar Gibbe hur det kom sig att det var just Bajen som gick segrande ur den där finalen.

”Vi var i en jävla bra tid och kom ihop som grupp och trodde på det. Vi såg också chansen att vinna cupguld som inte Hammarby har gjort på många år. Vi visste att det var så nära och hade vinnarmentaliteten och kommer ge det allt vi har. Hela vårt hjärta, 110%, och om det inte räcker ska vi känna att vi i alla fall gett allt.”

Uppenbarligen gav laget allt de hade. Det jag undrar är hur det känns inför den typen av avgörande matcher. Är det puls på 200? Gibbe svarar att ”det är klart man är nervös men jag gillar att vara lite nervös för då är man påkopplad.” Det hon sedan främst ser som förklaringen till cupguldet är hur laget samt läktaren kom ihop och gav varandra styrka. Det ena ger det andra säger hon och nämner saker som uppvaktningen kring bussresan till nya Söderstadion, antalet i publiken och stämningen inför matchen. Hon säger också att stoltheten över att få medverka är bland det största hon känt i sin karriär.

”Jag älskar att känna det stödet, att vi är i det här tillsammans, man är inte själv i det på något sätt. Och sen att känna att vi har så många på läktaren, som har vår rygg, som backar oss, som hejar på oss. Det ger en extra energi. Att få vara med om det är ett av de stoltaste ögonblicken i min karriär. Vi visste inte att det skulle vara så många där. Man hörde att det skulle vara ”lite” folk, det där var en sak där man bara fick ännu mer gåshud och kände att vafan nu kör vi tillsammans. Det var också ett av ledorden förra året, att svara på publikens stöd och hjälpte varandra hela tiden.”



Bajens egna kommunikation kring Gibbes milstolpe.


200 matcher för en förening

Mellan cupfinal och SM-guld så blev Ellen också tackad för sina 200 (!!!) tävlingsmatcher i Bajentröjan. Att hon ens gjort så många matcher eller skulle tackas för det var mer än hon själv visste tydligen. Jag frågar om hur hon såg på antalet matcher och hon svarade att det mest var en förvåning.

”Det var nånting som jag inte alls hade koll på själv. Alice [Carlsson] visste om det att det var min tvåhundrade match. Jag visste ingenting! Jag har inte koll på antal matcher och varje match jag får gå ut betyder mycket för mig. Men det var väldigt fint att det uppmärksammades. Jag siktar på många fler om man säger så.”

Jag påpekar att det är väldigt unikt, att en spelare gör så många matcher för sin förening, oavsett liga, division eller klubb. Ellen håller med om än en aning blygsamt.

”Det känner jag en stolthet över. Det är en ynnest att få gå ut och representera Hammarby på planen. Det är klubben i mitt hjärta och vare gång man får dra på sig tröjan och gå ut och kriga gör jag det med stolthet. Jag blev i alla fall överraskad. Nu får jag sikta på 300 och sen 400.”



Målfirande efter mål i den viktiga hemmamatchen mot Häcken.


Att ge sig själv chansen till ett SM-guld

Likt vår förra intervju är Gibbe väldigt blygsam kring sina bedrifter och betydelse för laget, det är sannerligen den genuina lagspelaren och ödmjuka personen hon är. Därför blir det också intressant att se på hur avslutningen av Allsvenskan kändes för henne. Vi börjar prata om de avslutande matcherna och hon säger att det rök några poäng här och där samt att media skrev att guldet var förlorat. För henne och laget var det däremot aldrig så utan de ville påverka det de kunde.

En av de mer dramatiska matcherna var Häcken hemma på nya Söderstadion där Bajen efter att tidigt ha tagit ledningen med 3-0 såg motståndaren göra två mål. Matchen var avgörande i den mening att vi för guldläget behövde vinna och även bättra på målskillnaden mot just Häcken. Här undrar jag hur känslorna var inför och under matchen.

”Vi kanske blev lite chockade över att vi ledde med 3-0 och vi lyckades i alla fall hålla undan. Undermedvetet blev vi nog nervösa. För vi pratade om att lägga i en till växel. Men dom gör någon ändring och matchen hamnar där den hamnar. Men jag minns efter slutsignalen att det bara var så här yes! Vi klarade att hålla ifrån Häcken som ändå är ett skickligt lag.”

Efter det så kom det som skulle bli avgörandet, borta mot Norrköping. Bajen behövde vinna och dessutom se till att målskillnaden var bättre än Häckens. En seger var med andra ord inte tillräckligt utan resultatet från den parallella matchen spelade också in. Vi minns alla hur det gick till men jag undrar hur det upplevdes och kändes för Gibbe och laget. Det främsta för henne var att ”det var en jäkla dramatik.”



Gibbe väntar på slutsignalen för att se om de vunnit Allsvenskan.


Den avgörande matchen

Det börjar med uppvärmningen och mottagandet. Gibbe påtalar framför allt hur stort publikstödet på plats var och vilka känslor det skapade.

”När man kommer ut på uppvärmningen och möts av så många bajare. Jag hade hört att det skulle vara många men alltså… det går inte att beskriva, man fick gåshud för det var så många där redan på uppvärmningen. Det stödet och bortaföljet var helt sjukt.

Sen kommer vi till matchen där Bajen vann med 2-0 efter dubbla mål av Janogy. Men! Vid slutsignal var det hela fortfarande inte klart. Laget behöver vänta, samlas i mittcirkeln och stå i en ring omgärdad av supportrar. Vad var det som gick igenom tankarna där och då?

”Matchen är igång och det finns ingen resultattavla. Tränarna hade så klart koll men vi körde vår grej. Jag var på sidan av matchen men sen märkte man att folk började kolla på sina telefoner. Det kändes som att någonting händer här. Sen kom slutsignalen och vi samlas där i mitten. Det kändes som att vi stod där i en timme och man visste inte. Någon börjar fira, nej säger någon det är inte klart. Alice står bredvid mig och står där och skakar. Ett besked ville man ha, vem vet? Sen helt plötsligt så säger någon det är klart.”



Gibbe med Alice från en tidigare match under säsongen 2023. 

Slutet
 
Där och då som vi alla vet kom beskedet att Hammarby IF vunnit Allsvenskan år 2023. I min senaste intervju så frågade jag ju om SM-guldet och Bajens möjligheter att nå det varvid hon svarade att ”Det får vi väl se till att det blir så.” Så bled det ju också och hur var känslona?

”Det var otroligt. Jag brast ut i gråt och alla med mig. Den här fina stunden att få fira det med alla i laget men också alla supportrar, det var fantastiskt häftigt. Det är så mycket glädje när jag minns tillbaka till den dagen och att få fira tillsammans med så många det betyder så mycket för och få dela den glädjen med så många. Det tog ett tag innan man fattade vad vi hade gjort. Vi förstod att vi hade vunnit och att vi gjorde det. Det var väldigt känslosamt och fint. Det är också något man gärna vill uppleva igen och inte alls att man känner sig nöjd.”

Jag vet att Gibbe aldrig tvivlat på att Bajen någonsin skulle klara av den bedriften, det har hon varit tydlig med tidigare. Däremot så utvecklar hon att det kanske kändes en aning otippat att hon själv skulle få vara med och uppleva det hela.

”Det var en sjuk dag, helt magiskt. Jag har alltid vetat att Hammarby kommer att vinna någon gång, jag har alltid haft den tron att vi kommer bli bäst. Men jag visste om jag skulle vara spelare fortfarande, alltså aktiv. Att få vara med om det var personligen något väldigt stort för det är något jag drömt om sen jag var liten och fick vara med att bädda vägen för det.”



Spelaren som uppnått exakt vad hon drömt om och kämpat för i över 200 matcher.


Att få uppleva drömmen och drömma framåt

Det är tydligt i intervjun att hon trots att det gått ett tag skiner upp av glädje. Guldet hon tidigare drömt om, att gå via 200 matcher till det avslutet, att vara en ikon som sedan får ta del av den typ av bedrift. Själva segern och firandet säger hon är lite luddigt men stoltheten är däremot glasklar. Det märks också främst när hon tänker tillbaka på de firanden laget hade på medis under 2023.

”Stolt över det är jag så klart. Och det är en sån fin känsla där på medis att få dela det med så många. Det betyder mycket för oss spelare men också för så många andra som stöttat oss under hela säsongen. Stödet från läktaren betyder så väldigt mycket, det är verkligen den tolfte spelaren som ger energi och som man efter varje match vill fira 3 poäng med. Det är många som har grattat och uppmärksammat det.”

Det sista jag undrar är hur framtiden för Gibbe ser ut. ”Miss” Hammarby är en ikon och given pelare i det som är Hammarby. Hon har gång på gång under intervjun förmedlat att hon inte är färdig. Snarast är det att hon, laget, organisationen och supportrarna vill mer. Det blir tydligt när hon avslutningsvis förklarar sin syn på framtiden.

”Jag känner mig inte klar på något sätt, frågar du mig så har jag många år till i mig och känner att jag är på en bra plats där jag även utvecklas. Jag älskar att få representera Hammarby och hoppas att få göra det länge till. När Martin kommit in och det fortsätter att utvecklas, man känner att man vill mer och se hur långt jag kan nå och bidra med.”

Jag tar med mig en av de sista sakerna hon säger. Något som symboliserar det som Gibbe verkligen personifierar: att vara Hammarby. Något som syns i varenda en av hennes över 200 matcher, i hennes roll i laget och relationen till oss supportar. Det hon säger är:

”Att få representera klubben är en ynnest varje dag.”

Tack Gibbe!


 

Har du inte läst den första intervjun som gjordes med Gibbe för två år sen hittar du den här.
 

Theodor Bittner2024-08-10 20:30:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!