Tele2 Arena, 2022-05-02 19:10

Hammarby - Malmö FF
0 - 0

En trött match resulterade i årets första kryss

Värdemätaren som kvällens match var visade att om inte annat drar vi jämnt med 2021 års allsvenska mästare Malmö FF. Tillställningen blev i stora sekvenser försiktig och avvaktande från båda håll och innebär att vi fick uppleva årets första poängtapp.

Inför matchen så gjordes en enda förändring i startelvan vilken innebar att Richard Magyar ersatte Mads Fenger i backlinjen. I Malmö visste vi sedan tidigare att Anders Christiansen saknades men inför matchen bekräftades även frånvaro för Isaac Kiese Thelin liksom Veljko Birmancevic. Tillbaka på vänsterbacken var däremot Martin Olsson och på pappret formerades laget utifrån en 4-2-3-1-uppställning med underlagshataren Ola Toivonen på topp. Förutsättningarna var även dem att Svenska fotbollsförbundet sökt med ljus och lykta efter vilka av de mer kontroversiella domare de kunde hitta och inte helt oväntat föll valet på Glenn Nyberg.

Från start syntes inledningsvis en viss frenesi som personifierades av Gustav Ludwigsson som redan i minut ett arbetade sig till en hörna från vänsterkanten. Trots att en som laget lika energisk fullproppad läktare uppmanade att bollen skulle in i mål så landade hörnan utanför första stolen. Även om motståndet hette Malmö FF vågade vi spela med hög press där vi i ännu en match fick se Astrit Selmani långt nere på egen planhalva för att erövra boll. Jag tyckte mig kunna skönja en stor respekt från våra motståndare som i inledningen valde att agera mer avvaktande. Med detta så skapades ännu lite mer utrymme för oss och Malmös backlinje kröp ännu lite längre ner. Såväl Ludwigsson som Astrit Selmani jobbade sig framåt i planen inledningsvis.

Första gången MFF lyckades komma till attack var genom en sololöpande Sören Rieks på vänsterkanten i den tolfte minuten. I och med detta blev det även ett skifte i matchbild efter ungefär en kvart och farorna uppstod när Bajen gick bort sig i pressen. Jo Inge Berget kunde efter en suverän passning från Olsson i det närmaste komma fri i en löpning mot mål. Vinkeln blev däremot för snäv vid avslutet och bollen rakt på bajenspelare. I den sjuttonde minuten sätter sig just Berget ner och fick sedan högerlåret lindat vid sidan av planen och tecknade för byte där Malik Abubakari ersatte.

Spelet lugnade efter detta ner sig. Vad Malmö ville med sitt offensiva spel när de inte kunde gå på omställning var däremot mindre tydligt och bollen gick snarast i sidled i dessa sekvenser. Den här delen av matchen var lätt oroväckande i meningen att vi tappade vårt offensiva spel. Det ledde till ett av matchens farligare lägen där Rieks fick bollen i vänster del av straffområdet och försökte skruva in bollen i bortre hörnet men nådde bara över. Skall vi vara kritiska så var denna avmattning inte bara en konsekvens av att det var Malmö vi mötte utan att det hackade en aning i spelet och att det inte riktigt fanns verktyg för att ta sig an den här spelbilden.

Matchens första skott på mål kom efter att vi erövrat bollen i defensiven och Bojanic slog en pass på Besara vars avslut tyvärr inte var farligare än att målvakten enkelt kunde styra bort det. Apropå domare Nyberg dröjde hans första misstag faktiskt längre än väntat men det inträffade oundvikligen i den 40:e minuten där Bojanic uppenbarligen skulle ha frispark men inte fick det, gult kort belönades däremot hans protester med. Sista delen av halvleken präglades främst av att Toivonen efter att hoppat för att stöta bort ett inlägg klumpigt skallades av egen spelare och sedan landade hårt. Huvudskada var det inte men Nyberg ville uppenbart lyckas göra ytterligare misstag och blåste av trots bra läge för oss, dessutom gavs sedan Malmö bollen på grund av..?

Den första halvleken var resultatet av att två bra lag möttes vilka hade stor respekt för varandra. Spelet blev från båda sidor avvaktande, försiktigt och lätt krampaktigt. Sammanfattningsvis var Bajen med objektiva glasögon det bättre laget som om inte annat lyckades komma till fler reella chanser än Malmö. Det var positionering och innehav som prioriterades snarare än att riskera något för att satsa mer offensivt. Hammarby lyckades inte heller hota tillräckligt bra offensivt där några halvhjärtade djupledspassningar genomfördes med lite övertro på deras förmåga att resultera i något mot Allsvenskan hittills tätaste defensiv.

Den andra halvleken väcktes till en aning liv av att Toivonen stegade upp från mittlinjen och avlossade ett hårt skott mot mål vilket Dovin däremot kunde avvärja. I den här inledande delen så lyckades Nyberg även göra sitt tredje misstag för kvällen efter att blåsa av när Erdal Rakip låg ner i straffområdet för att sedan enkelt promenera av. Tendensen i andra halvlek blev däremot att Malmö backade lite längre ner, just som inledningen av den första. Kontrollen däremot var vår men utan att vi lyckades förvalta det. I minut 59 klev Toivonen av och ersattes av Sebastian Nanasi. Matchen gick efter det än en gång in i en mer avvaktande fas där Bajen fortsatt var spelförande och jag hade aningen svårt att förstå vad MFFs plan för att vinna var. Ett av matchens farligare lägen är efter hörna från höger  där Magyar nådde bollen och sånär lyckades nå Sadikus fot. I minut 75 fick Bajen även matchens farligaste frispark efter att Rakip fult dragit omkull Bojanic, däremot via malmöben till en resultatlös hörna. Därefter byttes Selmani ut mot Mayckel Lahdo. För båda lagen kändes det därefter som att den sista kvarten mest var en transportsträcka för att kunna säkra 1 poäng och framför allt att inte göra några några misstag. Trots några halvchanser hit och dit så blev därför 0-0 slutresultatet.

Slutsatser

Bajens erövringsspel i år är något utöver det vanliga. Vi ger väldigt lite tid till motståndaren att få organisera sig och andas. Särskilt effektivt är det då vi kommer till så många andralägen och där ofta lyckas vinna tillbaka bollen för att sedan kunna starta anfall på nytt och organisera detta. När vi dessutom slår den här typen av farliga passningar så har motståndarna inget annat val än att krypa ner mer och mer vilket gör att uppbyggnadsfasen då kan ske mer ostört och vi blir spelförande på ett tydligt sätt.

Positionsspelet tål även det att berömmas där vi tajt ligger exakt där vi behöver i stora delar av matcherna. Det tar inte många sekunder innan en av våra spelare är nära på den spelare som får bollen och det känns som att vårt positionsspel sker förebyggande, alltså att den defensiva löpningen genomförs redan innan bollen är slagen. Detta är däremot vad som i några lägen är vad Malmö kunde utnyttja. Genom att läsa detta så lyckades de slå ett antal snabba bollar och när detta görs mer än på en spelare så kunde de ställa av större delar av vårt försvar. Malmö lyckades däremot bara få till ett enda avslut på mål under 90+ minuter vilket som helhet skall tas som ett gott tecken för vår defensiva förmåga, speciellt med tanke på hur deras senaste match såg ut.

Skäl till eftertanke lämnar främst vår oförmåga att kunna möta spelet från ett annat defensivt stabilt lag. Loret Sadiku screenades klokt bort av Malmö vilket skapade problem för vårt uppbyggnadsspel. Vad som kanske är mer problematiskt är att det i sekvenser blir alldeles för långsamt. På vår hemmaplan förväntar om inte annat jag mig att passningsspelet ska kunna hålla ett högre tempo. Detta borde kunna genomföras i kombination med fler tempoväxlingar från individuella spelare, passningar på yta samt sidbyten för att kunna dra isär en defensiv. Dessutom behöver vi lösa det problem som uppstår när Sadiku inte kan agera spelfördelare. Besara och Bojanic är till viss del beroende av att kunna få de klokt trädda bollarna härifrån och när det saknas blir uppbyggnadsfasen och vägen från backlinje till anfall mindre tydlig.