Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-03-13 19:00

Hammarby - AIK
2 - 1

Inhopparen avgjorde stockholmsderbyt

Inhopparen avgjorde stockholmsderbyt

Regnet stod som spön i backen och vinden pinade över Södermalm. Årets första stockholmsderby skulle spelas när en semifinal i Svenska Cupen låg i potten. Tele2 Arena vibrerade av förväntan och derbyångest. En match mellan 22 spelare på planen – men tiotusentals på läktaren.

Som sagt, förutsättningarna sportsligt var enkla. Vinna eller försvinna. Tidigare hade vi fått se antagonisterna från Östermalm ta sig vidare efter straffläggning. Vidare till semifinal var även Mjällby och Häcken. Nu stod det alltså mellan Hammarby och AIK i årets första stockholmderby. 

Hammarby tvingades till ändringar i startelvan på grund av sjukdomsfall hos både Fenger och Madjed. Efter två högklassiga tifon från de båda kortsidorna vägrade röken från pyrotekniken att lägga sig, vilket förde med sig uppskjuten avsparkstid på drygt en halvtimme. 

När matchen väl drog igång smällde det i närkamperna när skönliret uteblev. Efter de inledande tio minuternas ställningskrig börjades spelet på offensiv planhalva ettableras. Närmst var AIK att sätta ledningsmålet efter att Guidetti kommit högst på ett inlägg. Om det inte varit för Dovins reflexräddning hade vi haft en bortalagsledning. 



Stämningen på läktaren eldades på av den tuffa jargongen på planen. Ljudnivån var öronbedövande och nådde även sin pik när Hammarby i matchminut 22 kunde ta ledningen. Detta via Edvin Kurtulus som nådde högst på Besaras hörna. Spelarna firade ute vid hörnflaggan samtidigt som Tele2 skanderade ramsor under grönvit regi. Med publiken bakom sig kunde Hammarby ta över matchbilden ju längre första halvlek gick. 

Hammarby såg ut att gå mot halvtidsvilan med ledningen i bagaget. Men AIK ville annat. Efter att Modesto runnit igenom på högerkanten på övertid kunde han hitta in till Guidetti som via Hammarbyben stötte in kvitteringen för bortalaget. Arenan exploderade på nytt när de gulsvarta bortaföljet firade målet, som också var det sista som hände i första halvlek.

In till andra halvlek valde Martí Cifuentes att byta anfallare när Saidi gick ut och Erabi gjorde entré. Och vilken entré sedan. Anfallaren hade bara varit på planen i någon minut innan han serverades bollen inne i straffområdet. Därifrån kunde han enkelt vika inåt innan han placerade in ledningsmålet mellan Kristoffer Nordfeldts ben. 

Andra halvleken fortskred med tufft spel i närkamperna. Målchanserna öste det inte av även om Hammarby hade det lättare att skapa farligheter i öppna spelet. AIK å andra sidan försökte förlita sig på fasta situationer och inlägg. Med tio minuter kvar av matchen var Hammarby nära att öka på ledningen efter att Nahir Besara via Nordfeldts händer, fick ribban att vibrera.

Under slutminuterna pressade AIK på framåt för att få in en kvittering men Hammarby kunde via heroiskt försvarsspel och en del tur hålla undan matchen ut. Vinsten innebär att Hammarby är vidare till semifinal. Där ställs man mot Mjällby på bortaplan kommande lördag.

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-03-13 21:31:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!