Lagbanner
Ett alldeles nytt Hammarbymagasin
Magnus Hagström (th) och Ujje packar post. Dags att packa snart igen?

Ett alldeles nytt Hammarbymagasin

Ingen fotboll så långt ögat når. Tristessen är abnorm. Vad gör då redaktionen för Sveriges bästa matchprogram? Stillar abstinensen så gott det går med 68-sidig Hammarby-tidning. Det ni! Läs mer om projektet här.

Nu har det viskats ett tag. Det har sipprat ut lite smyginformation här och var, men kanske är det dags att ta bladet från munnen nu och öppet prata om det som det har viskats om i kulisserna. Vill man veta mer, så finns det bara en person man vänder sig till. Magnus Hagström, redaktör för Sveriges bästa matchprogram.

Du får inte leda arbetet med några matchprogram fast vi är i april. En sorg förstås, men berätta – vad är det som händer på redaktionen istället?
-Det finns många idékläckare i det här gänget och när det stod klart att vi inte skulle få någon allsvensk fotboll att göra matchprogram till under våren så kom förslaget upp om att göra ett magasin i stället. Det bestämdes snabbt att vi gör en 68-sidig tidning under uppehållet och ger plats åt en typ av material som vi länge varit sugna på men som inte riktigt får plats i matchprogrammet.

Berätta lite om bakgrunden till idén.
-Här måste jag nämna matchprogrammets medarbetare Magnus Eliasson. Det var Eliasson som en gång i tiden kom med idén om ett oberoende matchprogram och det var han som nu formulerade tankarna på ett magasin. Mycket för att hålla lågan uppe både hos oss själva och de Hammarbysupportrar som i brist på matcher behöver få sin Hammarby-näring på annat sätt.

Går det att redan nu avslöja lite om premiärnumrets innehåll?
-Jodå, visst kan vi berätta. Ska jag dra hela innehållet? Det är ju 68 sidor så det blir ganska mycket... jag tror vi nöjer oss med några godbitar men först kan jag säga något generellt om innehållet. Många av oss som håller på med magasinet har en nostalgisk ådra och det finns en hel del sånt material men det är också viktigt för oss att vara up-to-date. Därför har vi lagt en hel del krut på en färsk intervju med Stefan Billborn. Han är inte den mest svårtillgänglige och intervjuas ganska ofta men jag tycker ändå att vi får ut mycket intressant som inte tidigare är sagt. Till exempel om hur han blev värvad till Hammarby för att göra en genomlysning av klubbens akademiarbete vilket utmynnade i en omfattande och väldigt kritisk rapport. Bland annat sågade han helt tanken på att man ska använda sig av samma spelsystem genomgående, från de yngsta åldrarna till A-lag. Billborn är alltid intressant, den som läser intervjun kommer inte att bli besviken.

- Mer i magasinet: intervju med Pablo, ett stort fint bildsvep på fem uppslag med Björn Qvarfordts starka Söderstadionbilder, en novell i god Slas-anda, Petter Anderssons drömelva av Hammarbyspelare han lirat med, intervju med Klasse Johansson om när han hoppade upp på läktaren när det var kravallstämning och började leda klacken med Bajenramsor, korsord, en Söderpromenad med grundaren AR Schönthal med mera med mera.

Det här första numret av magasinet som alltså är under arbete, när kommer vi att kunna köpa detta?
-23 eller 24 april som det ser ut. Och det kommer att gå att förhandsbeställa det i Matchprogrammets webbshop. Vi räknar också med hjälp av 69:ans Spel & Tobak – så fort allt är på plats kommer vi att använda alla våra kanaler om hur man får tag på tidningen.

Det låter spännande det här, blir det fler nummer?
-Det beror dels på när säsongen kommer i gång, dels på hur nr 1 tas emot i Bajenland. Men jag kan säga att vi fått blodad tand och är rejält sugna på en fortsättning. Jag kan tänka mig att det blir ett nummer i maj också.

Magasinet kostar 99 att få hemskickad per post. Du beställer det från vår webshop här! 

Pernilla Olsson2020-04-15 18:20:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!