Lagbanner
Krönika: Ett plus ett blir oftast två
Hammarbys Veton Berisha efter 2-2 målet mot AIK på Friends Arena

Krönika: Ett plus ett blir oftast två

Fotbollen handlar om att göra fler mål än motståndaren. Gårdagens derby mellan AIK och Hammarby slutade utan en vinnare på pappret men för Hammarby lever drömmen om guld fortfarande. Nu handlar det om att se klart när hösten rullar in över Allsvenskan som strax går in på upploppet.

“Ett plus ett blir oftast två, om det inte blir tre, vilket det aldrig blir”. AIKs John Guidetti sammanfattade gårdagens derby på ett kryptiskt vis efter slutsignalen. Efter att själv ha gjort första målet med bara minuten spelad av första halvlek kunde anfallaren inte fullfölja då en hälsena irriterade. Han fick sedan från sidlinjen se Hammarby kvittera två gånger om för att lämna Friends Arena med oavgjort resultat, precis som i vårens match på Tele2. 

Guidettis kryptiska svar var en replik på Hammarbys Abdulrahman Saidis kommentar om vilka som “förtjänat” att vinna derbyt. I derbyn och fotbollsmatcher överlag är det sällan logiken styr utgången av matcherna, det vill säga för att ta derbyt som ett exempel, ett spelövertag behöver inte betyda vinst. 

Hammarby hade lättare än AIK att ta sig till målchanser även om man nog inte var helt nöjda med hur man utförde sin matchplan. Bitvis tilläts AIK bolla runt, runt Hammarbys mittfällt utan att egentligen skapa något med undantag från målen. Martí Cifuentes som lever under devisen; Det är troligare att vi gör mål om vi har bollen än inte har den, stod frustrerad under sista 10 av första halvlek när Hammarby var statiskt tillbakatryckta. 

Fotbollen handlar om att göra fler mål än motståndaren. Enbart på detta viset kan du vinna fotbollsmatcher. Mycket talade för att Hammarby med de chanser man skapade borde ha vunnit. xG skrevs till 0,79 - 1,37 men precis som vårens derby slutade derbyt på Friends Arena med ett oavgjort resultat. Ett resultat som i sig inte är dåligt men med tanke på poängskörden Hammarby haft under våren mot toppkonkurenter på hemmaplan hade en vinst inneburit att man definitivt är med i guldstriden. Nu är man fyra poäng efter serieledande Häcken som inte ser ut att kunna tappa poäng i Allsvenskan.
Samtidigt gäller det att kunna ha två tankar i huvudet. Ett kryss på bortaplan mot en toppkonkurent, och dessutom kvittera underläge två gånger om är starkt. 1 poäng på Friends ska vi vara mer nöjda med än AIK som nu ser ut att, med stor sannolikhet, vara avhängda från guldracet. 

“Ett plus ett blir oftast två, om det inte blir tre, vilket det aldrig blir”. Nu gäller det för Hammarby att se till så att man inte blir distraherad något man tror sig se. Det gäller att inte gräva ned sig utan inse att fotbollen handlar om att göra fler mål än motståndaren. Abdulrahman Saidi vill likt resterande del av laget spela en fotboll som är underhållande och sevärd, något som går hand i hand med lagets supportrars vilja och önskan. 

När vi nu går in i den definierande sista tredjedelen av Allsvenskan gäller det att få ut maximalt av det laget gör på planen. Det gäller att kombinera Saidis och Besaras delikata teknik med den näsa för mål vår nya skyttekung Veton Berisha har visat sig ta med sig från Norge till Södermalm. Klacksparkarna måste kunna samspela med slit och ett mer rakt spel under hösten, speciellt när vi nu går in i en period av på pappret “tuffare” matcher. Under måndagskvällen kommer omgång 19 spelas klart och som värst kommer Hammarby placera sig på tredjeplats i den Allsvenska tabellen. 

Ett plus ett blir oftast två,
Låt klacksparkarna bestå.
Tillsammans som en grönvit maskin,
“No play, just win”

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-08-29 08:49:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!