Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-10-30 17:30

Hammarby - Kalmar FF
4 - 2

Europaplats säkrad när Hammarby vann
Jeahze med mål när Hammarby vann med 4-2 mot Kalmar FF

Europaplats säkrad när Hammarby vann

“Vision Europa” stod på på bortaklackens banderoll. Ikväll var hemmalagets chans att säkra europaplatsen inför kommande säsong. Skulle det bära eller brista för Hammarby?

Sista hemmamatchen för säsongen och Hammarby var piskade till att vinna. Med AIK på samma poäng och kvällens motståndare Kalmar FF jagandes på två poäng bakom. En vinst ikväll skulle innebära en säkrad eruopakvalplats för hemmalaget. En förlust skulle ge motståndarna allt i egna händer inför den sista omgången. 

Inför avspark hyllades den före detta Hammarbyspelaren Erik Israelsson på innerplan. Som en del av det grönvita lag som tog sig upp och etablerade sig i Allsvenskan mellan 2014 och 2017 har han en speciell plats hos många supportrar och hyllades rättmätigt för sin förhållandevis korta karriär som bromsats av skador. 

Israelsson hann knappt av planen innan domare Ekberg blåst igång matchen och Hammarbys två poängkungar Besara/Ludwigson spelat fram och knoppat in 1-0 till Hammarby efter dryga två minuters spel. En smakstart för hemmalaget i jakten på europaplatsen som låg i potten. Metoden? Fast situation såklart.

Jublet var mer av tyngd som släpptes från axlarna på de supportrar som fyllt upp arenan till bristningsgränsen. Ett jubel som höll på att komma av sig när Netabay var en ribbträff från att kvittera tio minuter senare. Kalmar vägrade hänga läpp trots det tidiga målet och tvingade periodvis ned Hammarby i låga försvarspositioner. Något vi som följt Hammarby under säsongen lärt oss är att är det något Martí Cifuentes inte gillar, då är det att inte kontrollera bollen. 

Utöver ribbträffen var Bojanic närmast att fylla på under första halvlek i en blixtsnabb kontring där han “curlade” bollen tätt utanför bortre stolpen. Brist på tydliga målchanser i första halvlek med två lag som båda ville kontrollera bollen men hade svårt att skapa slutprodukt.

Andra halvlek fortsatte som den första slutat. Kalmar FF fortsatt väldigt bolltrygga medan “Bajen” såg trygga ut i sitt låga försvarsspel. Men uddamålsledningar är sällan trygga att vila mot, vilket Sebastian Nanasi såg till att påvisa 8 minuter in i andra halvlek. Fast situation återigen och Malmö-lånet kunde omarkerat nicka in kvitteringen. 

1-1 och Hammarby var tvungna att gå framåt igen. Något man gjorde med bravur när man fem minuter senare via skyttekung Ludwigson tog ledningen på nytt. Inspel från Jeahze och anfallaren kunde i lugn och ro prickskjuta in 2-1 till Hammarby när taket lyfte på nytt på Tele2 Arena. Ett tak som fortfarande svävade när Mohanad Jeahze av bara farten sköt in 3-1 med huvudet ett par minuter senare. 

Om första halvlek varit något monoton hade andra halvlek mer att bjuda på i underhållningsvärde. När Oliver Berg chippade in reduceringen till 3-2 hade rekordpubliken bjudits på 4 mål inom loppet av 25 minuter och spänningen låg återigen i luften i och med den nya uddamålsledningen. Sista kvartens nerver trubbas sedan av när Ludwigson tvingar mittbacken Axel Lindahl till misstaget att sätta 4-2 i eget mål i den 82:a matchminuten. 

Resterande tid av matchen spelas av utan flera mål trots en handfull chanser och Hammarby vinner matchen med 4-2 inför de 28 826 supportrar på plats. Siffror som garanterar europaspel kommande säsong, samt att Allsvenskan har ett nytt publikrekord i hemmasnitt med 26 372 besökare per hemmamatch. 

Det var tudelade känslor i Hammarby när Europa säkrats men guldet glidit ur händerna hos lagkapten Bojanic efter slutsignal på innerplan.
- Vi ville mer men måste ändå var nöjd, sa Bojanic

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-10-30 19:30:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!