Lagbanner
Grolsch Veste Stadium, 2023-07-27 20:00

FC Twente - Hammarby
1 - 0

Fem Reflektioner efter Twente borta
Foto: Bildbyrån

Fem Reflektioner efter Twente borta

Det blev en väntad torsk i den ogästvänliga hålan Enschede, men endast med uddamålet vilket är ett klart godkänt resultat inför returen hemma nästa vecka. Bajen gör heller inte någon superinsats, men gör det som krävs, framförallt i defensiven. Nedan följer fem reflektioner från matchen.

Ungdomarna visar vägen, men Mads rutin gör honom opetbar

Likt flera matcher den senaste tiden var det flera av våra ungdomar som glänste klarast igår. Hammar gör livet jobbigt på mitten, Erabi springer och stångas i 90 minuter och Markus Karlsson fortsätter att visa det stora spel han har i sig. Jag är dock så oerhört glad att vi i matcher likt denna har Mads Fenger. Han städar undan allt som kommer i närheten och är en stor anledning till att Oliver bara behöver göra 3-4 räddningar, även om det kändes som många fler. Även om det såklart är väldigt kul att ungdomarna presterar såpass bra som de gör så är det en sån trygghet att ha en kugge i mittlåset med så hög lägstanivå. 

Besara återigen synad

Sakta men säkert har det börjat kännas som att väldigt mycket hänt med Nahir som spelare sedan förra året, att hans nivå inte är vad den var. För varje match som går blir det tydligare och tydligare att tempot inte finns där vilket gör att han helt får förlita sig på sina tekniska kvaliteter och teknik, och dessa är helt enkelt inte lika synliga i år som förra året. Igår var han relativt osynlig, och jag tyckte Nalic gjorde ett betydligt bättre jobb som spelfördelare än Besara. 

Årets mest väntade formtopp?

I mina ögon gör både Hammar och Strand sina bästa insatser i den grönvita tröjan igår. Hammar har sakta men säkert kommit igång och börjat prestera, medan Strand har haft svårt att hitta rätt i matcherna. Gårdagens matchbild gav dem utrymme att vara rivigt och ligga på gränsen, på ett sätt som verkligen gynnade Hammarby. Det kändes på något sätt självklart att just dessa två skulle steppa upp igår, och det kunde inte kommit i en bättre timing. 

Cyniska Europabajen 

Visst, Twente dominerade bollinnehav och hade en hel del anfall. Men känslan var ändå att uddamålsförlusten var mer rättvis än om det runnit iväg till 0-3. Bajens helhjärtade försvarsspel som till stor del byggde på positionering förde tankarna tillbaka till när det senast begav sig i Europa, och man generellt var riktigt starka bakåt. Håller Bajen samma tvåvägsjobb och tätt positionerar försvarsspel nästa vecka, i kombination med lite mer boll och fler chanser framåt, så kan det verkligen gå vägen. 

Läktarkrossen

Holländarna var uppmålade som något av ett publiklag med ett väldigt högt snitt i ligan förra säsongen, vilket även kan ha färgats av deras otroliga hemmafacit. Igår var dock 1500 Bajare några nummer för stort, för helvete vilken läktarslakt det var. Efterspelet har man ju följt och ilsknas sig på men herregud vilken eloge alla grönvita på plats ska ha. Otrolig insats! 

Viktor Kjellander2023-07-28 21:10:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!