Lagbanner
Fem reflektioner efter Varberg hemma
Foto: Bildbyrån

Fem reflektioner efter Varberg hemma

Det blev en planenlig seger med 2-0 under den vårsoliga gårdagen. Bajen gör igen supermatch men seger, hållen nolla och klassmål av nyförvärv gör självklart insatsen godkänd. Nedan följer lite tankar.

Återigen små marginaler 

Ja, igår får man faktiskt säga att marginalerna var med oss. Mot både Häcken och gnaget påverkades matchbilden av i olika mån tidiga baklängesmål. Även igår kunde vi ha behövt jaga vändning, men Dovin visade hög klass när han sträckte ut och räddade en hård nick i 35e minuten. Skulle bollen gått i mål istället är det svårt att säga hur matchbilden påverkats, men jag är iallafall alltjämt oerhört trygg med Oliver i kassen. 

Några studsade tillbaka, andra inte

Betryggande insatser från spelare som Sadiku, Fenger och Kurtulus var både välkomna och efterlängtade. Däremot tycker jag att vissa andra, exempelvis vår kapten, återigen hade svårt att göra något större avtryck. Jag känner inte riktigt igen Besara i år och hoppas verkligen att han kan lyckas hitta tillbaka till fjolårets form, vi behöver det! 

Även Marti ska rosas lite här som faktiskt gör en del fina taktiska förändringar, och som resultat gör vi ett stort lyft mellan första och andra halvlek. 

En ny anfallstrio, igen

Hammarby har i år startat med fyra olika anfall, på lika många matcher. Om detta beror på konkurrenssituationen, skavanker, prestation på träning eller annat vet bara Marti, men nog är det anmärkningsvärt. Det känns inte riktigt som offensiven håller samma nivå som förra året ännu och jag tror det har mycket att göra med att Besara inte kommit upp i nivå. Det vore dock väldigt skönt att få någon slags kontinuitet i var Mikkelsen spelar.

Djukanovic vågar skjuta till skillnad från många av hans kollegor och det lönar sig. Även om jag ibland kan känna att han är lite för målsugen tar jag det alla dagar i veckan framför 15 passningar inom laget innan varje avslut. 

Mikkelsen 

Han är svårbedömd, norrmannen. Å ena sidan har han väldigt fina fötter och det är tveklöst en smart fotbollsspelare. Han gör det dessutom väldigt bra vid det första målet. Samtidigt tycker jag inte att han känns helt trygg på någon kant och har ofta väldiga problem med att ta sig förbi sin back. De flesta bra aktionerna han står för kommer när han viker in i mitten och jag hoppas att han kan utnyttjas bättre framöver. 

Vad är egentligen godkänt framöver?

Nu har vi sex poäng efter fyra omgångar. Hur väl vi hakar på toppen återstår att se när omgången är avslutad, men det är egentligen bara Malmö som kan göra något slags ryck. Inför säsongen minns jag att jag tänkte att godkänt skulle vara 10 poäng efter sex omgångar. Då räknade jag nog med vinst i derbyt och kryss borta mot Norrköping. I och med derbytorsken och det fortsatt tuffa schemat är det måstematcher mest hela tiden för Hammarby. 

Både peking och malmö borta är matcher vi brukar ha väldigt svårt för, men några poäng måste bara in. Står vi på fortsatt på sex pinnar inför Mjällby hemma så kan vi nog glömma europaspelet, och det är inte en godkänd start på säsongen. Därmed gäller det att spelarna fortsätter gå framåt och höja nivån, för matchen igår var inte det ordentliga testet. 

Forza Bajen! 

Viktor Kjellander2023-04-23 21:25:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!