Fem reflektioner från Häcken-Hammarby

Det blev en kalldusch på Hisingen likt många var oroade över. I en match där Hammarby stundtals spelar bra blir vi rejält straffade när vi begår stora individuella misstag, och räcker inte till i offensiven. Här kommer fem reflektioner från söndagen.

Dovins misstag
Vi börjar med elefanten i rummet. Oliver gör sitt värsta misstag någonsin i seniorkarriären, och det är mer eller mindre så grovt att man knappt sett något värre. Samtidigt är jag övertygad om att det inte handlar om Dovin som målvakt. Han är inte mer benägen att göra misstag av en såpass grov karaktär än någon annan målvakt. Det hade aldrig heller skett i minut 60 utan det är ett dråpligt misstag vid hans första touch i matchen. Både supportrar och Oliver gör bäst i att glömma misstaget, som aldrig kommer att upprepas.

Sedan är det självklart så att matchbilden hade varit helt annorlunda i matchens inledning om vi inte släppt in det tidiga 1-0 målet. Häcken gör mål utan att ha haft ett anfall vilket gör att vi behöver jaga en kvittering direkt.

Effektiviteten
Häckens 2-0 mål vart likt det första målet en produkt av individuella misstag, denna gång från ett gäng spelare. Självklart Strand och Fenger som försvarar dåligt men även från hela laget egentligen som inte alls är med i omställningen vid frisparken, och lämnar enorma ytor för Häcken att attackera på. Det handlar också om en fin individuell insats från Traore, som utnyttjar våra misstag på ett mycket effektivt sätt.

Tyvärr kan man inte säga samma sak om våra spelare. I den 39 minuten kommer misstaget, i en annars rätt ofarlig period från Bajen, när Hammar ger bort bollen till Besara i ett friläge. När han är så ren och ändå har hyfsat med tid får inte avslutet gå mitt på målvakt. Poängen med att spela Nahir så högt upp måste ju vara att han ska sättas i liknande lägen, och blir det inte mål så tar vi inga poäng borta mot topplag. Nu går vi uppgivet in i paus med 0-3, där det borde varit 1-2. Kanske är det så att vi skulle behöva en renodlad nia trots allt?

Var matchen jämnare än vid första anblick?
Det var aldrig nära någon vändning, och vi skapar inte tillräckligt med ordentliga chanser för att riktigt störa Häcken i andra halvlek. Det är däremot direkt felaktigt att mena att vi blir utspelade över 90 minuter. Den första halvleken är jämn men präglas såklart av stora individuella misstag. Den andra halvleken är svängig där vi direkt efter reduceringen har ett skott i stolpen och vi skapar mycket i form av hörnor, samt har mycket boll. Går vi in i halvlek med 0-2 istället och får Tekies tidiga reducering tror jag absolut vi kan få med oss en pinne i denna match.

Med det sagt är ju matchen självklart avgjord i halvtid, och det blev aldrig särskilt darrigt i hemmalaget. Det finns dock delar i matchen jag tycker att vi ska ta med oss spelmässigt, där vi i stunder är det klart bättre laget.

Hur ska vi ställa upp?
Inhoppen från Mikkelsen men framförallt Nalic tycker jag lovade mycket. Även Erabi färgade vid sitt inhopp, men honom har vi sett mer av. Det börjar bli dags för oss att hitta en startelva där fler spelare framåt är pålitliga och har färre plattmatcher. Det tror jag vi kan ha i både Mikkelsen och Nalic, där pigga inhopp från exempelvis Madjed och Djukanovic också kommer att göra stor skillnad under våren. Strand är klart bättre än Joel bakåt, men har det svårt i passningsspelet och hotar sällan framåt. Vi har en stor bredd där den stora frågan kanske är vem som ska göra målen. Det blir spännande att följa hur Marti formerar laget mot ett revanschsuget ajk.