Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-03-13 19:00

Hammarby - AIK
2 - 1

Fem Reflektioner Hammarby-AIK
Hammarbyspelarna firar med supportrarna efter att ha vunnit med 2-1 mot AIK i Svenska Cupens kvartsfinal.

Fem Reflektioner Hammarby-AIK

Hammarby lyckades vinna mot AIK med 2-1 inför ett fullsatt "Nya Söderstadion" i Svenska cupens kvartsfinal. Det var ett derby av den gamla skolan, fyllt av närkamper och spelare som ville massor från bägge håll. Resultatet betyder att Hammarby möter Mjällby i semifinal på Lördag. Det betyder också att AIK är helt borta från Europaspel denna säsong. Här kommer lite reflektioner efter matchen.

Simon Strand vs Fredrik Hammar 

När det vankas derby så är det viktigt att ha spelare som vägrar att ge sig, och det oavsett vad motståndarna använder emot dem. Hela laget stod upp extremt bra men visst finns det ytterligare en dimension i både Simon Strand och Fredrik Hammar. Efter matchen kallade de varandra, lite skämtsamt, för galningar och sjuka i huvudet, men frågan är istället hur vi supportrar kan undvika att bli galna i dessa två spelare som offrar allt för laget. Vem av dessa två herrar som är mest "sjuk i huvudet" och som är redo att göra mest för att vinna får resten av säsongen påvisa. 

Nathaniel Adjei 

Efter att Adjei:s dominerade i HTFF 2021 och flyttades upp i A-laget förra säsongen så har det gått lite trögt för honom när det gäller att få speltid. Givetvis har konkurrensen varit stenhård, då spelare som Fenger, Kurtulus och Pinas är mer rutinerade och färdiga spelare än vad Adjei har sett ut som under de minuter han har fått spela. Han har även sett ganska svajig ut under försäsongen försvarsmässigt, och jag måste medge att jag blev orolig när jag såg startelvan med honom i. 

Det blev dock succé och Adjei satte knappt en fot fel i defensiven, plus att han i högsta grad hade del i vinstmålet efter att ha vunnit en nickduell på mittplan, där nicken hittade Besara, som i sin tur hittade Erabi. En sak är säker och det är att, om han fortsätter att göra sådana insatser som igår, inte kommer att bli långvarig i Hammarbytröjan. 

Det ständiga gnället från AIK-stjärnorna

Givetvis förbättras chanserna att vinna ett derby om man lyckas få ett mentalt övertag över motståndarna och domaren. Ibland går detta till överdrift, som igår, när framförallt Fischer och Guidetti klagade på varenda domslut som de fick emot sig. Jag har full förståelse för att dessa båda är extrema vinnarskallar, men ett tag var det nästan löjligt som de höll på och gnällde, allt förstås för att på sikt försöka påverka domaren samt att komma under tröjorna på Hammarbyspelarna.

Glädjande nog är Al-Hakim lite för rutinerad för att falla för deras systematiska gnällande. Jag som trodde detta var över i Gnaget sedan ”storgnällaren” Sebastian Larsson lagt av, men tji fick jag och det fick ”gnällarna” denna gång också, som tur var. 

Hammarbys mittfält

Med Sadiku, Bojanic och Besara hade vi 2022 ett av Allsvenskans absolut bästa mittfält. I Hammarbyled har det varit oroligt sedan Bojanic lämnade inför säsongen. Vem skulle egentligen ta hans roll på mitten? Glädjande nog kan vi redan nu blåsa faran över. Orsaken stavas Tesfaldet Tekie. Det var länge som jag personligen blev så glad som när vi värvade Tekie, då hans goda insatser i ”Peking” och Östersund satt kvar på min näthinna. Jag visste att han är en väldigt duktig fotbollsspelare, men att han skulle vara så bra som han visat sig vara hade jag nog bara hoppats på. Som jag ser det så är det landslagsklass på Tekies spel just nu. 

Om man sedan lägger till Besaras smartness och förmåga att alltid ta rätt beslut samt Sadikus suveräna förmåga att alltid vara på rätt plats och täcka upp, så bildar de tillsammans ett av Allsvenskans absolut bästa och mest dynamiska mittfält. Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, och det speciellt inte efter några cupmatcher, men jag saknar inte Bojanic speciellt mycket, annat än för hans sköna personlighet. Det är ett väldigt högt betyg till Tesfaldet Tekie det. 

Brännströms analys

Efter att ha sett om matchen så är det bara att konstatera att det var en jämn fotbollsmatch där vi hade marginalerna med oss denna gång. Därför känns det helt verklighetsfrånvänt när AIKs tränare Andreas Brännström säger att AIK var klasser bättre och körde över sina motståndare och menade att Hammarby gör två mål på 1 1/2 chans. Det är bara att kolla på ”highlights” efter matchen för att konstatera att han är helt fel ute och att vi hade många fler chanser att göra mål. 

Även ”Brännan” är ju en ”vinnarskalle” av stora mått, men vi kan väl alla hoppas att även han, när han ser om matchen, ser det som vi andra gjorde. Allt annat är rejält pinsamt. 

Göran Öberg2023-03-14 16:55:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!