Lagbanner
Tele2 Arena, 2024-06-02 14:00

Djurgården - Hammarby
0 - 3

Fira allt som firas kan

Fira allt som firas kan

Fem punkter efter Hammarbys derbyseger på Tele2 Arena mot Djurgården.

Bergvall in
Djurgården tvingades till ett tidigt byte i den 14:e matchminuten när högerback Piotr Johansson lämnade för Theo Bervall. Ungefär 30 sekunder hann 19 åringen vara på planen innan olyckan vara framme. En perfekt pass och löpning bakom backlinjen signerad Besara och stjärnskottet Toure och Bergvall hamnade på efterkälken. Den dömda straffen var lika självklar som det otagbara målet som följde från Hammarbys kapten. Från det ögonblicket var det inte roligt för Bergvall senior som hade stora problem i defensiven. 

Hellbergs mod
Första halvlek från hammarby var en stilstudie i hur Hellberg vill spela fotboll. Från målvakt i hur man lockade upp Djurgårdens anfallare och mittfältare, för att sedan med ett riskfyllt spel hitta in till Tekie. Därifrån hade mittfältaren ofta stora ytor att gå på och fick allt som ofta med sig bollen. Förvisso är Hellberg inte rädd för att skicka långt vid behov men här såg man klart och tydligt vad ett fungerande kortpassningsspel i uppbyggnadsfasen kan göra. Och är det något Hellberg har gett sina spelare så är det modet att våga fortsätta våga det svåra. Idag lönade det sig. 

Djurgårdens beslutsfattande
I den första halvleken artade det sig i främst i sista tredjedelen. Man slog inlägg när man borde skjutit, passade när man kunde gått själv och dribblade när man hade lagkamrater i bättre lägen. Det hela ledde till väldigt få skapade målchanser sett till vad blåränderna vanligtvis skapar. Man hade förvisso en boll som rensades på mållinjen och var en reflexräddning ifrån att få ett självmål med sig. Men känslan var att man aldrig var riktigt nära. I andra halvkek skärptes det i sista tredjedelen, då var det istället mittfältet som tog fle beslut. Vid multipla tillfällen drällde man med bollen och tillät Bajen att komma fria med bara backlinje emot sig. Något som kostade ett mål i baken och spiken i kistan till 3-0 för Hammarby.

Bergvall ut
Om Theo Bergvall hade en tuff match så var han inte ensam i den båten. Den, med all rättvisa, hajpade Lucas Bergvall hade ingen rolig dag på jobbet. Mittfältaren har sedan i vintras varit klar för Tottenham och kommer med all säkerhet ha en fin karriär framöver. Idag lyckades han dock inte med mycket och såg ointresserad ut att ens vara på planen stora delar av matchen. Crescendot kom när han byttes ut och lunkade av planen vid underläge 3-0. Signalerna var tydliga, Djurgården var ett slaget lag och ingen verkade tro på segern. 

Fira allt som firas kan
Om Bergvall var symbolen för ett slaget lag var Hammarbys Fredrik Hammar symbolen för derbykungar. Han har fått skit av media för att fira gula kort på motståndare och att vara en begränsad spelare. Något Hammarbys supportrar nog ger blanka fan i denna dag. En bjässe i defesniven och har precis som många i Hellbergs lagbygge getts modet att fortsätta våga. Här firades det vid inkast, vunna dueller, och alla möjliga fördelar. För att inte tala om målen. Hammar är precis den derbyspelare som Djurgården saknade idag. En jobbig jävel.

Ps. Sluttifot av Hammarby var kanske säsongens bästa. Ds.

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2024-06-02 15:59:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!