Lagbanner
Från Spanien till södersamba

Från Spanien till södersamba

Vi är framme vid onsdagen den 23e mars och Sverige ska imorgon göra upp med Tjeckien i en playoff semifinal som förhoppningsvis leder oss till VM i sommar. Om vi nu borde delta i ett mästerskap som spelas i ett icke-demokratiskt Qatar. Nåja, inte upp till mig att fatta det beslutet. Om vi istället lägger fokus på vad som hänt i Hammarby senaste tiden finns det ett par saker som bör tas upp.


Spetsspelare, hallå, var är ni?
Jag vet, det här håller på att bli tjatigt. Men nu rapporteras det i strida strömmar om att Bubacarr Trawally skulle vara klar för Hammarby, men ansluter till sommaren då han kontrakt med Ajman Club går ut. Ingenting är bekräftat av Hammarby ska dock sägas. Det rapporterades idag också från norska nyhetssajter om att JJ har hört sig för om den Norska landslagsanfallaren Veton Berisha. Enligt rapporterna ska den stora sign-on bonusen Berisha krävt satt stopp för detta. Klokt att inte slänga pengar till höger och vänster, även om 26+8 på 34 matcher talar sitt tydliga språk. En vecka kvar innan fönstret stänger. Återstår att se hur truppen ser ut om en vecka. 

Damerna föll på målsnöret
I lördags spelade både damerna och herrarna varsin semifinal i svenska cupen. Damerna startade vid 13.00 i ett väldigt jämnt möte med BK Häcken (andra plats i Allsvenskan förra säsongen). Kampen slutade 1-1 efter full tid men Göteborgs-laget kunde skjuta hem finalplatsen i den 109:e matchminuten. Tufft såklart, men mycket positivt att ta med sig till Allsvenskan. För herrarna slutade semifinalen i dur. Dryga 22 000 åskådare fick se Nahir Besara avgöra i första halvlek i ett möte som kunde slutat lite hur som helst. Södersamba, tiki taka och 3 poäng, firandet fortsatte långt in på lördagsnatten. Häftigt att en 31 årig Nahir kommit in och gjort sånt tydligt avtryck, så snabbt. Inte alla som såg den komma! Finalen spelas den 26 maj i Stockholm på Tele2 arena mot Malmö FF. 

Vilkorstrappan i ny kostym
Denna strategi som har legat på bordet sen 2016 i syfte, enligt polisen, att få bort pyro från läktaren och stävja brott. Fokus har legat på kollektiv bestraffning gentemot supportrar och klubb, med feta böter, begränsningar på läktaren med en nollvision som mål. Att bråk i samband med fylla är något som är negativt är vi alla överens om. Pyro kan man säga mycket om, men det är ju ett brott som inte står i förhållande till straff i detta fall. Att klubbar och “vanliga” supportrar ska straffas för någonting som enstaka individer gör är inte klokt. Nu verkar det dock blåsa friska vindar i den infekterade debatten. Göteborgs Posten har i veckan tagit del av material som SvFF och Sef diskuterat. 

”Polisen och fotbollen har en samsyn kring att det är viktigt att fokusera på de allvarligaste störningarna och på den lilla grupp som begår dem”. 

Enligt Mats Enquist, generalsekreterare på intresseorganisationen Sef, innebär detta att fokus ska ligga på individen snarare än på det kollektiva. Det är inte rimligt att den stora massan ska bli bestraffad för en individs korkade ordningsstörning. Fortsättningsvis säger Mats: “Villkorstrappan, som den tillämpades, kommer nog inte att finnas kvar”.

Att klubbarna arbetar så gott de kan med att det ska vara god stämning på läktaren råder de inga tvivel om. Göran Rickmer som är Säkerhets- och evenemangsansvarig inom Hammarby Fotboll har länge efterfrågat en dialog med polisen i frågan sen krafttagen började eskalera 2019. En dialog som polisen slingrat sig i så gott de bara kan. Nu kan “Villkorstrappan” vara påväg bort om vi ska tro uppgifterna. Återstår att se om det presenteras en ny strategi från officiellt håll. Eller om det bara är en ny kostym för att kunna maskera den redan inslagna linjen.

Våren är här, på riktigt
Det säkraste tecknet på att våren verkligen är här är inte fågelkvittret på morgonen, blåklockorna ute i rabatten eller gator sopade på grus. Nej, det säkraste tecknet på att det är vår är såklart Allsvenska premiären! På lördag är det dags för damerna att gå in i seriespelet när vi tar emot Eskilstuna på Tele2 arena. Just nu är dryga 6000 biljetter sålda, dags att öka för att nå femsiffrigt. Herrarna får vänta en vecka till men även deras premiär stundar. Den 2 april ryktas det om en parad som startar vid Medborgarplatsen och avslutas innanför betongväggarna på Tele2 arena. Nykomlingen Helsingborg kommer på besök. Men var sak har sin tid, fokus på damerna nu på lördag 14.00.

Forza Bajen och sist men inte minst. Cifuenteeeees….
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-03-23 20:52:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!