Lagbanner
Gästtyckare: Hammarby IF bör uppmana SVFF till att bojkotta VM i Qatar 2022

Gästtyckare: Hammarby IF bör uppmana SVFF till att bojkotta VM i Qatar 2022

Bör Hammarby arbeta för att bojkotta VM i Qatar 2022? Det anser Daniel Uddenberg Edgren.

I slutet av februari publicerade The Guardian en artikel där det framkom att över 6500 arbetare från Indien, Pakistan, Sri Lanka, Nepal och Bangladesh har dött under de senaste 10 åren. Arbetarna har dött under tiden då de arbetat åt staten Qatar för att rusta upp landet med arenor, hotell och olika anläggningar till VM-slutspelet 2022. Ett VM-slutspel som det svenska herrlandslaget är högaktuella för.

Frågan om Qatar verkligen ska ha ett VM-slutspel har varit en het potatis ända sen Qatar blev tilldelade VM-slutspelet i november 2010. Det har varje år sedan dess lyfts att det kanske vore mer passande att flytta VM till ett annat land, men debatten har ofta runnit ut i sanden. Anledningarna till att många har varit kritiska till ett VM i Qatar har berott på hur arbetsklimatet ser ut vid upprustningen till VM-slutspelet, hur landets värderingar ser ut och att högt uppsatta i UEFA samt FIFA ska ha tagit emot mutor gällande den omröstningen som ledde till att Qatar blev tilldelade som värdland VM 2022.

Anledningen till att jag lyfter frågan om VM i Qatar är för att jag vill att vi i Hammarby IF, som stor röst inom svensk fotboll, ska uppmana SVFF till att bojkotta fotbolls-VM i Qatar 2022. Min inspiration till att skapa en opposition mot VM i Qatar kommer från våra grannar i väst, närmare bestämt Norge. I Norge var det Tromsø som tog taktpinnen till att uppmana det norska fotbollsförbundet att bojkotta VM 2022. Tromsø gick nästan direkt ut med att man ville bojkotta efter att The Guardian publicerat sin artikel. Bara ett par timmar efter Tromsøs uppmaning till bojkott gick Strømgodset, Odd och Viking ut med samma uppmaningar till det norska fotbollsförbundet. Dessutom har Norges största klubb, Rosenborg, lyft frågan och ska på sitt årsmöte i mars rösta om klubben ska uppmana till en bojkott eller ej.

Hammarby är en förening som bör bevara sin starka tradition att inte beblanda fotboll och politik. Det är en tradition som gör så att Hammarby IF blir en förening fri från politisk propaganda och öppnar upp sig för alla oavsett politiska värderingar. Jag vill med detta påpeka att jag inte anser frågan om VM i Qatar som en politisk fråga utan en fråga som handlar om medmänsklighet och sunda humanistiska värderingar.

Med denna text hoppas jag att vi i Hammarby IF kan försöka göra vårt för att stoppa ett VM i Qatar 2022.

 

Daniel Uddenberg Edgren2021-03-10 13:30:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!