Lagbanner
Varberg Energi Arena, 2022-07-25 19:00

Varbergs BoIS - Hammarby
0 - 3

Gräslaget Hammarby - 6 reflektioner efter segern mot Varberg

Gräslaget Hammarby - 6 reflektioner efter segern mot Varberg

Tre segrar i rad med sammanlagt 9-0 i målskillnad och som grädde på moset lyckades vi vinna en bortamatch på gräs. Här följer några kortare reflektioner efter gårdagens match mot Varberg.

Gräslaget Hammarby

I många år har bortamatcher på gräs varit något som på förhand får oss supportrar att skruva lite på oss. Med segern mot Varberg så tror jag att laget fått ett ordentligt kvitto på att vi faktiskt KAN VINNA PÅ GRÄS. Första 15 var inte kul men efter 0-1 så hände något med Hammarby. Spelarna tycktes plötsligt inte ha gjort annat än att spela på gräs när vi såg passningar, instick och löpningar snarast utnyttja underlaget än att straffas av det. Dessutom såg vi ett Hammarby som faktiskt tycktes kunna anpassa spelet efter underlag istället för att försöka lyckas med den omöjliga motsatsen.

Heter vår nya vänsterback Shaquille Pinas?

Det var snabba turer innan matchen drog igång. Besiktas sades ha lagt bud på Mohanad Jeahze och en startelva på Svensk fotboll inför matchen innehöll honom inte. Några minuter senare var han enligt officiella med i elvan men när uppvärmningen drog igång var Pinas på planen och inte Jeahze. Efter match pratades det om en känning i baksida lår och turerna på forumet har varit många och osäkra. Inget är officiellt än men utifrån rykten, artiklar och startelva så är Mohanad kanske på väg bort. Ersättaren i sådant fall är rimligtvis Pinas som i sitt inhopp förra matchen men främst idag visade väldigt goda kvaliteter. Han är så klart inte inspelad men det vi fått se hittills pekar mot att vi tagit in en fullvärdig ersättare som tydligen också kan agera målvakt och rädda en överspelad Davor i minut 58.

Gustav Ludwigson

Efter ankomsten från Örgryte kom vi att börja älska en hårt arbetande slitvarg som bidrog med galna löpningar och energi. Idag är vi kära i en taktiskt smart och tekniskt begåvad anfallare vars register tycks vara lika brett som leendet han har efter att han gör mål. Gustav har visat en otrolig vilja och framför allt förmåga att utvecklas trots sina 28 år fyllda. 0-2 målet mot Varberg är verkligen ett klassiskt Ludwigson-mål där han först är nere på vänsterkanten och med press lyckas vinna bollen till laget, några sekunder senare tar han emot bollen någon meter utanför straffområdet och dundrar in den i mål. I den första halvleken mot Varberg undrade nog inte bara jag hur länge vi får behålla honom.

Anakondan Hammarby

Varberg hade tendenser framåt i matchens första 15 minuter. Antagligen var jag inte ensam om att börja känna av en klump i magen men sen blev det 0-1 och 0-2. Vad som blev av Varberg efter det är lite oklart men det var i alla fall inte en motståndare som hotade vår seger utom några få lägen i andra. Det här mönstret har synts i de senaste två hemmamatcherna men även igår: vi är ett lag som trivs med att i ledning kontrollera och döda matcher. Alla gillar inte detta så klart och önskar att vi kunde fortsätta anfalla och öka på ledningar. Personligen älskar jag att se hur vi gång på gång nu styr matchen och låter desperata motståndare jaga utan att lyckas. Jag har svårt att minnas ett defensivt starkare Hammarby än det vi regelbundet fått uppleva säsongen 2022. 

Vem behöver fasta situationer?

- Det var en gång ett lag som bara kunde göra mål på fasta situationer...

Så hette det ju om oss under lång tid i år och det var ingen osanning. Vi var många som önskade få se de där mytomspunna spelmålen och efter uppehållet har vi inte blivit besvikna. Mot Varberg visar vi att hörnor och frisparkar enbart är ett sätt som vi lyckas göra mål på. Med vår nyblivna förmåga att producera många spelmål så glädjs jag åt att fasta situationer nu bara är ett av de redskap vi behärskar för att göra mål och ingjuta respekt hos moståndarlag.

Anders ”fy-fan-vad-dåligt” Andersson

Det är utmanande att vara tvingad att lyssna på en kommentator som skulle göra mer nytta om han istället för att prata skulle vara helt tyst under sändningarna. Han må ha haft en lyckad fotbollskarriär men det är under matcher ständigt obefogat gnäll på enskilda spelare (idag var det Pinas tur) samt ett ständigt lyftande av och sympatiserande med bondelag. När han inte står för de två sakerna  består hans kommentering mest av att konstatera det uppenbara som exempelvis ”hade passen gått fram så hade det kunnat bli ett läge”, ”hade han fått med sig bollen där hade han kunnat slå ett inlägg” eller ”anfallare som gör många mål vill alltid göra fler”.
 

Theodor Bittner2022-07-26 06:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!