Lagbanner
Bravida Arena, 2023-04-09 15:00

Häcken - Hammarby
3 - 1

Häcken klippte oss!
På bilden visas Mads Fenger och Dannis Widgren deppa efter en av matcherna mot Häcken 2020. Tyvärr blev det depp även idag.

Häcken klippte oss!

Som jag nämnde i min artikel inför dagens bortamatch mot Häcken så är det, förstås, en av de svårare bortamatcherna i allsvenskan. Det blir heller inte lättare om man ger bort ett mål, helt gratis, i inledningen av matchen och därmed direkt skapar sig en uppförsbacke.

Misstag kommer dock alltid att förekomma och givetvis syns det extra mycket när det är målvakten som gör dem. Som vanligt är det bara att lära sig av detta och gå vidare efter ett misstag och det gäller även för Oliver Dovin. Det är bara för resten av laget att stötta honom så mycket det går.

Jag tycker dock att det var synd att det hände då vi hade startat bra under de inledande fyra minutrarna som hade spelats innan. Självklart får Häcken också energi av att ta ledningen och det tar knappt 10 minuter innan det är dags för Dovin att plocka ut nästa boll ur nätmaskorna. Denna gång är det Simon Strand som kommer fel på ett inlägg från Häckens högerkant och bollen dimper ned framför fötterna på Benie Traoré. Traoré visar klass med en snabb touch för att lägga bollen till rätta, snurrar runt och skickar slutligen in bollen till höger om Dovin. En riktig klassprestation av Traoré. 

Under resten av halvleken så försöker Hammarby att få till en reducering och vi får ett antal situationer runt Häckens straffområde, men vi får knappt iväg några skott, och får vi de så går de utanför. Kallduschen blir total när vi blir sönderkontrade och Benie Traoré kan skicka in bollen i mål efter ett snyggt inspel från Hansen från Häckens vänsterkant.

Det är inte kul att vara Hammarbyare när halvtidsvisslan går och tv-bilderna av spelarna som står stilla i en ring som om det vore en begravning är extremt talande. Halva matchen har gått och det skall mycket till för att vi skall kunna komma tillbaks.

Vi gör dock ett försök och starten på andra halvlek är bra, även om Häcken nog frivilligt drar sig tillbaks för att inte ge några gratisytor för oss att spela på. Vi får också den helt nödvändiga reduceringen när Tesfaldet Tekie slår ett inåtskruvat lågt inlägg som missar alla mottagare, men det lurar också Abrahamsson i Häckens mål så grundligt att det går in i bortre hörnet. Således exakt vad doktorn ordinerade för bortalaget och det är väldigt nära att det också blir 2–3 när Tekie avancerar i mitten och får på ett bra skott, ett skott som tyvärr går i stolpen och ut till inspark. Mycket nära och ett mål som vi hade behövt för att verkligen kunna utmana.

Med 30 minuter kvar av matchen får Häcken bättre kontroll på Hammarby och det går alldeles för långsamt för bortalaget när man flyttar boll mellan spelarna på en, vad det verkar, mycket torr och långsam plan. Vi byter in Erabi, Mikkelsen, och Mahjed i 64:e minuten och Erabi är nära att komma till kanonlägen flera gånger, med det vill sig inte. Mikkelsen ser pigg ut och är en injektion men marginalerna är inte med honom. Vi får även in Nalic och Vagic med knappa tio minuter kvar utan att någon av dem gör några större avtryck.

Det som mest slår mig är att det inte verkar finnas någon plan för hur vi skall forcera, för trots att klockan rinner på så fortsätter vi att stå och bolla långsamt i backlinjen och vi vänder hellre om än slår in bollen på chans i boxen. Här känns det som att det finns väldigt mycket för Marti och kompani att jobba på, för så här dålig får bara en forcering inte se ut på denna nivån.

I min analys inför matchen hoppades jag på att Hammarby skulle försöka överbelasta mittfältet och det visade sig att Marti också tyckte det var en bra idé. Dock tycker jag att han gjorde det på helt fel sätt när han lämnade Pinas i stort sett själv på vänsterbacken istället för att låta Joel Nilsson ta hela högerkanten. Pinas är fortfarande ovan som vänsterback och att ta hela kanten är helt nytt för honom medan Joel Nilsson har gjort det i flera säsonger i Mjällby.

För har man sett Häckens tidigare matcher så är det uppenbart att allt deras offensiva spel antingen startar från ett centralt läge eller från högerkanten. Därför var det konstigt att Marti valde att lämna fri lejd till Sadiq på högerkanten, där han kunde driva med full fart framåt eller skicka iväg sina suveräna krossbollar över till andra kanten där spelare kunde fylla på med fart.

Att Marti dessutom flyttade vår lagkapten och normalt bästa spelare från sin normala position till att utgå från central anfallare tycker jag nästan är ett skämt. Jag pratar givetvis om Nahir Besara, som helt kom bort i matchen i sin nya position.

När det gäller det försiktigt positiva i matchen så tycker jag Alper Demirol gör det bra i sin första match från start på mycket länge. Roligt vad det också att se pigga inhopp från Josef Erabi, August Mikkelsen och Adi Nalic.

Nu får spelarna slicka såren under veckan och vässa vapnen rejält till nästa helgs derby mot Gnaget på Friends Arena. En sak är säker och det är att vi i den matchen inte har råd att ge bort något gratis. 

Göran Öberg2023-04-09 18:51:49
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!