Lagbanner
Hammarby segrade i premiären

Hammarby segrade i premiären

Nytt år och ny allsvensk säsong. Hammarby gick att känna igen från både cupspel och föregående säsong. “Nya unga” Hammarby hade en medelålder på runt 26 och 8 av spelarna i startelvan var Hammarbyare förra säsongen. De senaste åren har Hammarby haft lätt för Degerfors och igår var inget undantag.


Två av försäsongens genombrottsmän, Erabi och Madjed, var petade. Istället spelade Djukanovic, Nilsson och… Boudah. The artist formely know as Saidi gjorde en fin första halvlek i sin nygamla roll som striker. Boudah nickade ner bollen till Besara som fick matchens första målchansen efter bara två minuter. Degerfors hann sticka mellan med en kontring innan Besara fick läge från samma yta som tidigare. Andra gången gillt och Hammarbys första mål var för säsongen ett faktum. 

Har vi någonsin varit så hårda mot en 19-årig allsvenska debutant som gjorde mål och dessutom hade minst ett bra avslut till? Visst slarvade Djukanovic bort några lägen med stressade avslut och ibland vägde han lite lätt men det är trots allt hans allsvenska debut. Djukanovic kommer till lägena, driver förbi sin försvarare några gånger och löper mycket. Han kommer bli bra. 

Det är inget lätt mål han gör. Alla som spelat fotboll vet hur det känns när en boll komme studsande mot en och man klipper på halvvolley. Det känns som att sparka genom luft. Bollen väger ingenting. Det går att skjuta hur hårt som helst. Bredsidan är enda alternativet för att få bollen på mål, och i mål. Vackert, Hammarby kommer fortsätta vara starka på hörnor i år också. 

Viktor Djukanovic är den moderna vänsteryttern. Högerfotad, söker avslut, går inåt i planen, filmar, skriker på lagkamrater, vill ha bollen hela tiden. Syns och hörs. Ung, spetsig, karismatisk. En kommande internationell stjärna. Får bollen på kanten, rör sig inåt, drar en back och sätter den snyggt i bortre. På andra kanten spelar Victor Djukanovic:s antites. Laglojala, tystlåtna, långärmade Joel Nilsson har fått spela högerback under försäsongen men startar på den plats där varenda människa på arenan hellre ser en annan ung spännande Madjed. Det är en otacksam roll men det är svårt att invända mot Marti. Joel Nilsson avslutade 2022 med ett gäng otroligt fula mål och följde upp den fina traditionen med att skjuta 3-1 via en försvarare och punktera matchen. 

Ett 28-årigt sson-namn med funktionell teknik kommer inte finnas i många supporterstartelvor eller hyllningstexter den här säsongen. Ändå är Joel Nilsson en viktig del av årets Hammarby. De unga spelarna kommer ha högre toppar men därför också djupare dalar. Därför kommer stabila Joel Nilsson vara viktigare än någonsin. 

Erabi och Madjed, de känns mer och mer som om de är en duo, kom till slut in. Erabi fick ett skottläge på slutet. Kanske var det dragningen mot Brage innan 2-0 som gjorde att han passade Besara den här gången. Skjutit borde han gjort istället. Fler chanser kommer. 

Degerfors gör en ganska bra match. Laget har många fina lägen och hade gjort fler mål på en sämre motståndare. Men precis som i cupmatchen mot Malmö får laget nöja sig med en hedersam förlust. Var på er vakt Degen, hedersamma förluster är trots allt förluster. 

Jack Holm2023-04-03 16:10:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!