Lagbanner
Grolsch Veste Stadium, 2023-07-27 20:00

FC Twente - Hammarby

Hammarby ger sig ut i Europa – Twente väntar i Enschede

Hammarby ger sig ut i Europa – Twente väntar i Enschede

Hammarby tar sig an FC Twente när det vankas europakval. Tuffaste möjliga lottning för Hammarby som måste fokusera på defensiva balansen för att kunna avancera. Kan laget dra nytta av det egna matchtempot kontra motståndarnas försäsongslunk? Första mötet av två spelas på bortaplan, även om det kommer höras en hel del från grönvitt håll på plats.

Europa med Hammarby. Det var inte länge sedan vi var här senast, två år sedan bara, men ändå är det helt annorlunda denna gången. Covidrestriktioner är ett minne blott när Hammarby ska bjuda upp till dans i Enschede. Den holländska ligafemman står för motståndet i något som på många sätt ses som en mardrömsmotståndare för Hammarby. 

FC Twente är en av många klassiska storklubbar i Nederländerna. De senaste åren har man blandat och gett resultatmässigt och var faktiskt nere och dansade i andraligan så sent som 2018. Nu är man tillbaka i ??Eredivisie och lyckades under fjolårssäsongen alltså knipa en europakvalplats. Den första på åtta år.

Kan Hammarby dra nytta av Twentes försäsongstempo?
I en maratontabell i Eredivisie hittar vi Twente på en smickrande fjärdeplats. Något som viskar om klubbens ständiga närvaro i den nederländska fotbollens topp.

Genom åren har Twente, likt många andra klubbar i landet, varit en populär destination för svenska spelare. Emir Bajrami, Raasmus Bengtsson och kanske framförallt Kennedy Bakircioglu är några av våra landsmän som spelat i klubben. Just Kennedy har en stark status i klubben som han spelade i mellan 05-07. Där ledde han klubben till en fjärdeplats med sina 15 ligamål, något som innebar kval till Europa även den gången. 

Om vi vänder blickarna mot nutid ligger Twente i försäsongsträning just nu, inför ligan som drar igång om en knapp månad. En fördel som Hammarby ska kunna dra nytta av med tanke på att vi är mitt i säsong och bör vara mer synkade än motståndet. 

Ser vi till de färska resultaten hos torsdagens motståndare hittar vi två vinster och en oavgjord under julis träningsmatcher. Odense och Zwolle har lagts på rygg medan tyska klubben Schalke 04 bjöd upp till bättre dans i en batalj som slutade 2-2. 

Krävs en disciplinerad defensiv
Ser vi till våra egna förutsättningar kan vi konstatera att det blev uddamålsförlust i Allsvenskan senast mot Brommapojkarna. Ett resultat som speglar säsongen i stort. Hammarby har blandat och gett ordentligt denna säsong och återfinns långt ifrån fjolårstoppens placering i ligan. Två vinster och en förlust på de senaste tre matcherna har det blivit när vi nu ska ta oss an Twente. 

För att lyckas mot Twente krävs av Hammarby en disciplinerad defensiv insats. Varje spelare måste ta jobbet för varandra och vara på tårna när det bjuds på kontringar. Det gäller att vi sätter hård bevakning på Twentes  Ricky van Wolfswinkel. En rutinerad anfallare som har en fin näsa för mål. 

Låt hela Enschede höra Hammarby
Jag ser gärna att Martí fortsätter på den inslagna vägen och satsar på de unga förmågorna. Det går givetvis att argumentera för att rutin är av stor vikt i dessa matcher, samtidigt som detta ej har varit ett framgångsrecept hittills i ligaspelet. Låt Erabi och Dunken ligga på rulle, samtidigt som Joel Nilsson får ta platsen till höger. Det krävs som nämnt defensivt fokus i denna match. Vi får inte bli övermodiga, utan göra ett hårt jobb så vi kan ta ut svängarna i returen.

Får vi med oss ett gynnsamt resultat på bortaplan kommer Tele2 Arena att koka om en vecka. Med supportrarna i ryggen kan förhoppningsvis laget växa och göra det till en obehaglig upplevelse för de holländska Twente. Men först handlar det om torsdagens bortamatch. Låt hela Enschede höra att Hammarby är i stan och sjung fram laget på plan. 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-07-26 10:41:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!