Lagbanner
Jansson om talangutvecklingen: "Hammarby ligger i framkant"
Jesper Jansson om det utgående kontraktet, talangutveckling och Hammarbys status inom Sverige

Jansson om talangutvecklingen: "Hammarby ligger i framkant"

Hammarby är inne på slutspurten av den Allsvenska säsongen 2022, återigen som utmanare om förstaplatsen. Sedan 2017 har man tagit nya steg i ligan varje år, vunnit sin första titel på 20 år och exporterat unga talanger på löpande band. Konstanten under perioden? Sportchefen Jesper Jansson som nu sitter på utgående kontrakt som sträcker sig fram till december. Han berättar om de senaste åren, Hammarbys talangutveckling och om det pågår några kontraktsförhandlingar

Fokus på att hänga kvar
Han är numera en viktig kugge i Hammarbys sportsliga organisation, Jesper Jansson. Smålänningen som var en del av Helsingborg IF sportsliga ledning när klubben tog sitt senaste Allsvenska guld 2011 hann med en sejour som scoutingansvarig i FC Köpenhamn innan Sverige och Stockholm lockade. 2017 var det dags för en återkomst till hemlandet och Hammarby IF har sedan dess varit Janssons arbetsgivare.

‘Bajen’ som 3 säsonger tidigare tagit klivet tillbaka till Allsvenskan efter några tuffa år i andradivisionen hade slutat på 11:e plats under de två första åren. Som Jeppe själv beskriver det handlade det mer om att inte bli inblandad i bottenträsket snarare än någon guldstrid.
- När jag kom in var det fokus på att hänga kvar (i högstaserien) för att sen kunna ta nästa steg, säger Jesper Jansson

Nästa steg kom snabbare än vad man kunnat förutspå då klubben redan 2018 slutade på en fjärdeplats och endast målskillnaden skilde dem från europakval. Sedan dess har Hammarby fortsatt utmana om förstaplatsen utan att lyckas nå hela vägen. Den förhållandevis snabba utvecklingen har gjort så att förväntningarna utifrån har höjts på klubben. Jesper Jansson menar att det hör ihop. Med bättre resultat kommer bättre ekonomi och således mer investeringar kring truppen. 
- Då (2017) tror jag man var rätt nöjd med att vinna någon match här och där och helst derbyn, säger Janson

Sedan 2017 har Hammarby hunnit med att vinna sin första titel på över 20 år, spelat två cupfinaler på lika många år, samt varit en straffsparksläggning ifrån att nå europagruppspel. 
- Vi har tagit oerhörda kliv och räknas numera av allmänheten som en toppklubb i Sverige, säger Jesper Jansson


Inlägg i debatten

De senaste åren har man satsat mycket på unga spelare. Både från de egna leden men också värvat på potential. Man har sålt spelare för över 100 miljoner kronor under de senaste åren där Williot Swedberg som gick till spanska Celta Vigo för cirka 50 miljoner under sommaren är de senaste exemplet. 

De senaste dagarna har debatten huruvida satsningen på ungdomar inom svensk fotboll är tillräcklig eller inte. En debatt som Jesper Jansson välkomnar med öppna armar. Samtidigt tycker han att det hade kunnats göra tidigare. Han menar att Hammarby ligger i framkant när det kommer till att satsa ungt. 
- Det var hela orsaken till att vi startade ett samarbete i IK Frej för fyra år sen (numera HTFF), säger Jansson
Han nämner spelare som Mayckel Lahdo, Leo Bengtsson, Emil Roback och Williot Swedberg som en produkt av satsningen. En satsning som gav snabbare effekt än väntat menar han. 

En del i jobbet som sportchef för Hammarby handlar just om hur de ska få fram spelare från egna akademin. Utöver det vill man också slussa in yngre spelare utifrån och få dem att trivas. Just detta arbete menar Jansson att det finns konkreta bevis på att man gjort bra. Att man lyckats sätta en strategi som så snabbt burit frukt är enligt Jansson det som är mest tillfredsställande. 
- Sen får man inte glömma att i slutändan vinner vi hellre titlar och fotbollsmatcher, säger Jansson.

Flera av de spelare man sålt hade Hammarby gärna sett kvar i klubben något år till, men Jansson vet också var i näringskedjan Allsvenskan ligger. Han betonar vikten av att sätta en ekonomisk och sportslig grund, annars riskerar man att bli en “dagslända”. 
- Kan bara Hammarby lyckas med konsten att spela regelbundet i Europa hoppas vi kunna behålla spelare lite längre, säger Jansson.

Den nya hyllan
En annan del av sportchefens arbete ligger i att värva spelare som ska kunna konkurrera och bidra i ett A-lag här och nu. Inför säsongen värvade man 28 år gamla Steve Trawally för 10 miljoner kronor (ink. bonusar). En dyr värvning sett till svenska mått mätt. Succen har dessvärre uteblivit hittills för Trawally som skadade sig bara dagar efter värvningen blev officiell. Sedan våren har han spelat endast en handfull matcher, samtliga med knäproblem. För en vecka sedan meddelade klubben att det inte blir några fler matcher under året då Steve genomgått en operation i just knäet. 

Ett beslut som man tog tillsammans med spelaren att göra nu istället för att vänta till efter säsongen. Jansson menar att man givetvis inte kunde förutse skadan han ådrog sig men säger också att de finns orsaker till de icke-prestationer Trawally stått för när han spelat. När undertecknad frågar vilka de orsakerna är menar Jansson att han inte fysiskt varit där han borde vara i utvecklingenl
- Trots problemen har han bidragit med viktiga mål och bra attityd på träningarna, men vi har fått behandla honom varsamt, säger sportchefen

Skadebekymret till trots trots menar Jansson att det är för tidigt att avfärda värvningen av Trawally som misslyckad med ett år kvar på spelarens kontrakt. Han tror Steve kommer kunna glänsa så fort knäet är återställt, då spelaren tillhör en kategori av spelare Hammarby inte kunnat värva från tidigare. En kategori som innefattar spelare som redan gör avtryck i sina respektive klubbar. Han tycker att Saidi, Kurtulus,Vagic och Berisha alla är tydliga exempel på detta även om speltiden har varierat för dessa.
- Det är ju möjligt för att vi har gjort bra transfers och därmed höjt ribban hela tiden, säger Jesper.

Vinsten man gjort på spelarförsäljningar de senaste åren gör inte bara att man kunnat värva från en ny ‘hylla’. Det är också en förutsättning för att man ska kunna fortsätta invester i akademin och ungdomslagen. Jesper menar att man strävar efter en balans bland unga spelare som helst ska vilja stanna något år längre än vad de gör nu, och äldre spelare med mer rutin.


Livets lott
När Jesper Jansson inför säsongen 2020 förlängde sitt kontrakt ytterligare tre säsonger sa han; “Vi har tagit stora kliv de senaste åren, men jag känner att vi inte är klara i Hammarby, och nu kan vi trumma vidare”. 

Sedan dess har Hammarby som bekant spelat två finaler i Svenska Cupen och vunnit en av dem, europakvalat för att snubbla på mållinjen och fortsatt slagits om topplaceringar. I December löper nuvarande kontrakt med Hammarby ut. Då kan man ställa sig frågan hur Jesper känner nu. Har man tagit de klivet han talade om för tre år sedan eller har man fortfarande långt kvar att gå? Han berättar hur det har varit slitiga år, allt ifrån beslutet att skiljas från Stefan Billborn, vidare till en oväntat kort sejour med Milos Milojevic. Något som egentligen inte påverkade resultaten men ledde till mycket extra arbete. Nu tränar som bekant Martí Cifuentes Hammarby sedan starten av säsongen 2022. 
- Det är något jag är oerhört nöjd med och resultatet gått snabbare och bättre än förväntat, menar Jansson.

Nu är det sex omgångar kvar av Allsvenskan 2022 och Hammarby ligger fem poäng från förstaplatsen. Richard Von Yxkull, Hammarbys VD, berättade tidigare i höstas för Expressen att man gärna ser Jansson kvar i klubben. Då sa han att man skulle sätta sig ned senare under hösten. När Jesper Jansson får frågan är han inne på samma spår som Von Yxkull. Inga konkreta förhandlingar har inletts säger han.
- Men det är väl ens lott i livet, jag sitter ju själv med de sakerna med spelarna och tränarna, något som är kontinuerligt. Stort fokus på det gör att man glömmer bort sig själv lite, säger Jansson. 

Inga konkreta förhandlingar inledda men Jesper Jansson är gärna kvar i Hammarby om han själv får bestämma. Det finns ingen mer spännande klubb i Sverige tycker Jesper. Utifrån de ekonomiska och sportsliga bitar man redan har på plats menar han att det är en fråga om ett par år innan Hammarby vinner Allsvenskan. Om inte redan i år säger han. Att han dessutom skaffat sig ett stort hjärta för den grönvita klubben gör valet lätt från Jesper sida. 

Sedan är det inte bara Jespers vilja som spelar. Han kommer sätta sig ned med “de styrande”, som han kallar dem, och se var exakt de står i frågan och hur de vill fortsätta.
- Men så länge man är önskad och känner att man kan fortsätta bidra så är det inte det de står och faller på i alla fall, säger Jesper Jansson.


 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-10-05 09:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!