Lagbanner
Hammarby måste ta sitt eget ansvar
Hammarbys försvarare Nathaniel Adjei fick syna det röda kortet mot Degerfors.

Hammarby måste ta sitt eget ansvar

Under torsdagen spelade Hammarby 2-2 mot Degerfors på Stora Valla. En match som innehöll det mesta. Utvisningar, drömmål, debutanter och många målchanser. För Hammarby innebar resultatet att man halkar efter ytterligare i en haltande tabell. Nu krävs det att laget kollar sig själva i spegeln och funderar på vad man egentligen vill med årets säsong i Allsvenskan.

Debuten
Markus Karlsson, 19, har sedan säsongsstart tränat med A-laget samtidigt som han matchats i hammarbyfotboll.se/matcher-lagen/htff/matcher/">HTFF. Tävlingsdebuten i Martís lag kom tidigare i år under cupspelet medan Allsvenska debuten har fått vänta. Tills nu, mot Degerfors i omgång 18 (eller tio, beror på hur man ser det). Vilken debut det blev sen. Förvisso hade ytterbacken tuffaste möjliga motstånd i form av individuellt skickliga duon Gyau/Campos. Men säg den ytterback som inte haft problem mot dem. För att vara debutant kändes han ovanligt lugn och trygg med boll. Något som han visade hela Allsvenskan när han på Fantasista-manér fintade bort Bouzaiene. I auktionen därefter valde Karlsson att placera bollen där det alltid i ledigt – bortre krysset. Fotbollsgodis och en debut som lovar mer i ett övrigt skadedrabbat Hammarby.
– Det var jättehärligt. Jag visste inte ens var jag var efteråt, berättade ytterbacken om målet och firandet för Sportbladet.

Våga spela ungt Martí
Nu har vi kommit en tredjedel in i säsongen. Hammarby ligger på 9:e plats i tabellen och Europa ser så gott som kört ut. Hur hamnade vi här? 

I stor grad genom att förlita oss på “stjärnvärvningar” och rutin. Har det fungerat? Nja, inte riktigt men såklart ingen total katastrof. I supporterled kan Hammarby acceptera en mellansäsong, men då vill man gärna ha en framtidstro. Resten av säsongen är ett ypperligt tillfälle att matcha spelare som Erabi, Madjed, Demirol och Karlsson. Höjden finns onekligen där, nu gäller det bara för våra ungdomar att skaffa den där rutinen som är så värdefull. 

Vågar Martí matcha de yngre i större utsträckning tror jag att mycket kan vara vunnet. Både på kort sikt, men framförallt på lång sikt.


Hammarby måste ta sitt eget ansvar
Två tveksamma utvisningar emot på de två senaste matcherna. Domslut som inte går lagets väg och skador som försvårar. Det finns och kommer alltid att finnas utomstående faktorer som laget inte kan påverka. I slutändan handlar det dock om att påverka det man själv kan påverka. Både det taktiska såväl som individuella spelet har hittills lämnat en hel del att önska. Martís andra säsong av “tiki taka tre poäng” har lämnat supportrarna som frågetecken. ”Var är fjolårets trianglar och presspel?”.

Hammarby måste helt uppenbart gå tillbaka till grunderna för just nu ser man osynkade och tafatta ut. Offensivt som defensivt. För just nu syns ingenting av det som Martí förespråkar och då gäller det att ta ett steg bakåt för att kunna ta två steg framåt. Ta ansvar för den egna prestationen – innan man pratar domarinsatser.

Bortafacit
Fyra förluster och två oavgjorda matcher. Det är vad Hammarby har mäktat med under säsongens bortamatcher i år. Förvisso har vi mött Häcken, Malmö och AIK på bortaplan. Men med den resultatraden finns det inte en chans att laget når Europaplats när vi ska summera i november. 

Vad är DINA reflektioner efter matchen? Dela gärna i kommentarsfältet

TV: Stockholmslagen om VAR 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-05-26 09:44:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!