Hammarby - Elfsborg
3 - 0

Hammarby numret för stora för Elfsborg
Abdelrahman Saidi firar mål i sin debut för Hammarby

Hammarby tog denna söndag emot Elfsborg hemma i ytterligare en match som på förhand innebar att seger behövdes för att fortsätta haka på i toppen. 24612 bajare fick uppleva en trevlig seger som säkerställde just det.

Det var tabellfemman Hammarby som i en fortsatt ordentligt haltande tabell tog emot tabellsjuan från Borås. Vår egen formkurva är knappast den bästa men inte heller vår motståndares som kom till match med 2 raka förluster, för båda lagen var det givetvis därför en seger som behövdes. Startelvan innehöll för vår del liksom förra omgången återigen vissa ändringar. Tillbaka i mittlåset var Edvin Kurtulus i och med att Astrit Selmani befinner sig i Israel för att skriva på för ny klubb så gavs även nyförvärvet Abdelrahman Saidi chansen från start på topp.

Det var från start ett hiskeligt högt tempo och anfallsvilja från båda lagen. I den första minuten fick vi frispark en bit ut till vänster efter att Saidi gjort en fin nedtagning som sin första aktion i en tävlingsmatch för Hammarby. Besara slog en lurig variant vid sidan om muren som smög utanför målvaktens högra stolpe. Bara minuten efter slarvade Kurtulus med sitt uppspel vilket gav Elfsborg en livsfarlig omställning och det var väldigt nära att vi hamnade i ett tidigt underläge. Under matchens första period var det också ett Elfsborg som med hög press försökte störa Hammarby högt uppe i planen.

I den sjunde minuten hörna som Kurtulus nådde först på men bollen kom ut till Besara. Denne tog sig fram ett par meter och måttade ett perfekt inlägg centralt i boxen där debuterande Saidi kom först, 1-0. Bara minuten efter så vinkades Elfsborg av för offside efter att bollen låg i mål, en avblåsning som såg högst tveksam ut och resultatet borde varit 1-1. I minut 11 var sedan Ludwigson uppe och stal bollen vid kortlinjen för att slå den hårt i stolpen från en svår vinkel. Bara några minuter senare frispelades Saidi som löpte centralt och kom ensam med målvakten men avslutet med yttersidan räddades. Sedan i minut 16 var det Elfsborg som efter fint kombinationsspel fick in ett inspel som Blazevic räddade. Chans på chans vilket kanske är trevligt för åskådare men jag tvivlar på att Cifuentes var supernöjd med matchbilden.

Elfsborg trummade på och fick en frispark i minut 31 som efter en hel del studsande fram och tillbaka i straffområdet letade sig fram till Frick som närmast liggande i luften fick till en strumprullare som smög strax utanför Blazevics högra stolpe. I minut 34 får man ytterligare en frispark i väldigt bra läge centralt strax utanför straffområdet men Ondrejka slog den rakt i muren. Minuten efter vände spelet och Besara satte upp Saidi som avslutar fint på mål men ändå nåbart för målvakten. Matchbilden höll alltså i sig trots vår ledning vilket skulle visa sig vara till vår fördel. Efter den tiden av mer oorganiserat spel slog Bojanic fram en passning till Besara. Nahir gav enkelt gav bollen vidare till Ludwigson i djupet som från vänster del av straffområdet med vänstern placerade in bollen i mål, 2-0.

Den första halvleken var fylld av målchanser och offensivt spel från båda lagen. Motståndarnas höga press var däremot något vi hade svårt att hantera ordentligt flera gånger. Dessutom slarvades det en del i stressade situationer och passningar vilket gjorde att vi gav bort bollen onödigt mycket. Idag mötte vi också ett spelande och löpvillig lag som inte gjorde likt många som besöker nya Söderstadion och backar hem. Victor Wolf ansträngde sig också hårt för att förstöra för Hammarby där det kunde varit ett rött kort för Emmanuel Boatengs satsning mot Jeahze samt ett antal missade frisparkar. Av oss fanns det däremot god förmåga att utnyttja detta för att gå på omställningar och dessutom prestera två spelmål.

Hammarby inledde halvleken lite mer kontrollerat och jobbade sig till en hörna efter att Besara i minut 49 avlossat ett fint skott en bit utanför straffområdet. Vi lugnade ner spelet och tillät inte Elfsborg att komma upp i den tidigare pressen vilket gjorde att vi också kunde spela vårt spel i större utsträckning. Elfsborg fick det svårt att komma framåt i planen när vi spelade på det trygga och kontrollerande sättet vilket gjorde att antalet målchanser inte alls var lika många som i den första halvleken. I minut 57 kom den första rejäla målchanser efter att Nilsson på högerkanten slog en boll vilken letade sig in till en ensam Saidi som inte hann fram riktigt hela vägen för att få till ett bra avslut.

I minut 64 genomförde Elfsborg trippelbyte i ett försök att förändra matchbilden och ett par minuter senare blev det dags för Pavle Vagic att debutera i Hammarby när han ersatte Nilsson. Bytena från Elfsborgs håll hade effekt då laget tryckte ner oss i planen och kom till något fler halvchanser, inspel och försök till genombrott. Hammarby gjorde det dock väldigt bra i att lugna ner spelet och inte bjuda på några lägen. Vi gick och väntade på läget och det kom i minut 74. Efter behärskat spel i backlinjen så klev Sandberg upp med bollen och slog en djupledsboll på Ludwigson. Elfsborgs backlinje stod väldigt högt och när Ludwigson plockade ner bollen kunde han ganska enkelt placera in bollen bakom en målvakt långt ut från sitt mål, 3-0. Saidi fick i 80:e minuten ge plats för ytterligare en debutant i form av Shaquille Pinas och även Alper Demirol ersatte Bojanic. Siste debutant idag blev David Concha som äntrade planen i 86:e minuten liksom Dennis Widgren. Bortsett från några mindre chanser blev de sista minutrarna en transportsträcka till full tid.

Andra halvlek blev en god uppvisning i hur ett lag bör spela i ledning med 2-0 mot ett offensivt farligt lag som Elfsborg. Det är otroligt tryggt och samtidigt farligt när lägena väl ges. Insatsen idag var som helhet god av många olika anledningar. Bortsett från visst slarv i den första halvleken är det defensivt av högsta kvalitet, såväl gällande positionsspelet som hur spelarna agerar i olika lägen. Mittfältet är rörligt vilket gör att vi även är svårmarkerade och lyckas skapa många spelvägar framåt. Mest glädjande idag var för min del offensiven som idag resulterar i hela tre spelmål, något många har efterlyst fler av. Segern innebär även att vi lyckades haka på övriga topplag och bli en del av gänget DIF, MFF, AIK och Häcken som nu har en lucka på sex poäng ner till sjätte plats.