Tele2 Arena, 2024-05-19 14:00

Hammarby - AIK
2 - 1

Hammarby numret större i Stockholmsderbyt

En tempofattig första halvlek där Fredrik Hammar menade att ”AIK vet sina begränsningar och backar hem”. Men efter två drömmål signerade de grönvita kunde Hammarbys offensiv till slut stå som segrare mot AIKs lågt stående försvar.

Gassande solljus och två krisande stockholmsklubbar som suktade efter en derbyvinst. Det var förutsättningarna inför Hammarbys första derby för säsongen när man tog emot AIK på Tele2 Arena. Just suget efter vinst ar inget som visade sig under första halvlek där bolltempot var idel lågt och målchanserna obefintliga. Hammarby ägde bollen medan AIK backade hem och försvarade bra.
– AIK vet väl sina begränsningar och det är därför dom backar hem, kommenterade Hammarbys Fredrik Hammar syrligt i Discoverys intervju i halvtid.

Nog visste man sina begränsingar men även styrkor. AIK är som bäst när man får ligga lågt och ligga på rulle. Hel ofarliga var man inte heller frammåt även om Vagic såg ut att ha övertaget på Pittas under stora delar av matchen. Till andra halvlek skruvade Hammarby upp bolltempot något och letade ytor i sista tredjedelen. Men tajta försvar är svåra att spela sig igenom, vilket Pinas hade noterat från sin ytterbackspossition och tog istället saken i egna händer. En drömträff med vänsterfoten och ett AIK på hälarna gjorde att bollen kunde segla rätt in i Nordfeldts burgavel och ge Bajen ledningen. Firandet framför AIKs kortsida påminde en hel del om det Rodic stod för 2019.

När Coulibaly sedan drog på sig sitt andra gula kort och blev utvisad, följt av ytterligare en drömträff från Hammarbys Deniz Gül var matchen avgjord. AIKs försök till forcering kändes aldrig riktigt farlig trots ett delikat inlägg från Modesto till Pittas som resulterade i 2-1 på resultattavlan. Närmre än så kom dock inte Henning Bergs mannar som fick lämna med ytterligare ett par insläpta mål och noll poäng.

Vinsten för Hammarby gör att man kan lämna den tafatta förlusten i Mjällby bakom sig. Derbyvinster ekar alltid högt och extra högt när en egen produkt i Deniz Gül får avgöra. Matchvinnaren var minst sagt nöjd efter derbysegern.
– Vi dör för sånna här matcher, väldigt skönt att vinna och bra tajming att få göra ett sånt här mål, berättade Gül efter matchen.