Hammarby - Helsingborg
2 - 1

Hammarby premiär-vann mot Helsingborg

Så var det dags. Dagen som vi väntat på sen beskedet 2020 kom att Allsvenskan skulle spelas i publik. En pandemi har passerat, en rysk invasion inletts men nu står vi här. Ett fullsatt Tele2 arena, förväntansfulla supportrar som äntligen ska få sjunga fram sitt lag.

Förväntningarna var höga när domare Ladeback blåste igång matchen. Både på supportrar och spelare. Inramningen från de 30 126 på läktaren var högklassig när de anspelade över stolta anor som sträcker sig bak till 1889. Det dröjde 10 minuter innan matchen satt sig, spelarna märkbart tagna av allvaret i situationen. När första ställningskriget väl var över var det Hammarby som mycket väntat tog taktpinnen. På order av Cifuentes pressade man smart och stressade Helsingborg till enkla misstag.

Beskedet som kommit under morgonen hade gett oss inte bara en, inte två, utan tre lagkaptener. Bojanic, Magyar och Ludwigson. Den sistnämnda har precis kritat på ett nytt kontrakt och varit ständig publikfavorit sen ankomsten till Hammarby. En hörna från höger i matchminut 18 nådde Ludwigson som gjort sig av med sin försvarare på bortre. 1-0 ett faktum och publiken exploderade i ett jubel tillsammans med Hammarbys nya lagkapten.

Ett stolpskott från Selmani senare och ett fint kombinationsspel från Helsingborg som kunde slutat i kvittering gick lagen till halvtidspaus. Besaras berättade i intervjun på innerplan att matchbilden var den förväntade. Inga obehagliga överraskningar hittills.

Andra halvlek hann knappt inledas innan Lahdo hade Hammarby-stolpe nummer 2 för dagen. Efter en kollision i Hammarbys straffområde blev Fenger och Dovin liggandes. Den förstnämnda tvingades utgå och in kom Björn Paulsen. Helsingborg jobbade sig in i matchen medan Hammarby blev mer statiskt utan rörelse. För att få fart på laget bytte Martí ut Jeppe och Lahdo som ingen  av dem haft sin bästa match för dagen. In kom Swedberg och nyförvärvet Loret Sadiku som nu fick göra Allsvensk comeback mot sin gamla klubb.

Bytena gav effekt i nya fräscha ben på planen och Hammarby tog tillbaka initiativet från ett tröttkört Helsingborg. Man spelade runt smart och hittade fram till ett avgörande läge. Målskytten för dagen vek in från vänster och sköt på täckande försvarare. Bollen studsade vidare till Selmani som sköt på volley, träffade ribban och sedan stolproten innan Joelsson kunde plocka upp den. Hammarby ropade för mål men domaren lät spelet korrekt gå vidare.

Men Hammarby skulle få jubla till slut igen. Efter trassel i Helsingborgs straffområde kunde inbyte Williot Swedberg trycka in tvåan. Onödig spännande blev det 5 minuter senare när Helsingborgs Al Hamlawi kunde nicka in en reducering. Skåningarna fick dock nöja sig där och matchen slutade 2-1 till Hammarby.