Lagbanner
Hammarbys August Mikkelsen inför Stockholmsderbyt mot BP
Hammarbys anfallare August Mikkelsen på Tele2 Arena.

Hammarbys August Mikkelsen inför Stockholmsderbyt mot BP

På fredag spelar Hammarby sin sista match innan sommaruppehållet. August Mikkelsen har, likt laget, haft svårt att hitta rätt sedan han kom till Hammarby. Mot Brommapojkarna hoppas han att det ska vända. – Vi känner att vi är på rätt väg.

Hammarby och August Mikkelsen har haft en tuff vår i Allsvenskan. Efter inledande svåra bortamatcher mot förväntade topplag har laget haft svårt att hitta in på vinnarspåret. Senaste vinsten kom i mitten av maj mot Djurgården. På fredag väntar nästa derby när Hammarby tar emot succelaget Brommapojkarna på Tele2 Arena. Den norska offensiva spelaren menar att det finns en stor tro att laget ska avsluta vårsäsongen på ett positivt sätt.
– Det blir en tuff match mot BP, precis som alla matcher i Allsvenskan. Så vi måste verkligen ge allt och vara på tå för att slå dem. Vi har haft en väldigt bra träningsvecka. Vi har väldigt stark tro på att vi får med oss tre poäng på fredag, säger en precis färdigtränad Mikkelsen efter torsdagens lunchpass på Tele2.

Tålamod är nyckeln
De grönvita har inte varit bortskämda med vinster under säsongen. Tre vinster står man på inför fredagens derby. Mikkelsen och laget är inte nöjda med reultaten även om han menar att prestationerna inte varit usla. 
– Det är svårt att säga vad det är som inte stämmer nu. Vi gjorde en bättre match i förra matchen (mot Halmstad) och vi känner att vi är på rätt väg. Vi har tagit några steg, så är det med fotboll. Ibland går det inte som man vill. Då måste man ligga i och jobba ännu hårdare än förut.

Inte bara lagets resultat har varit en besvikelse för supportrarna. August Mikkelsen själv värvades in för dyra pengar i vintras, samtidigt som succen har uteblivit, trots en del speltid. Norrmannen själv menar att tålamod är nyckeln.
– Att få in ett mål här och där och bygga vidare på det skulle hjälpa. Jag tror egentligen bara det är att vänta på att jag ska knäcka den koden.

Så det sitter lite mentalt menar du?

– Ja, exakt. Så får vi hoppas att jag knäcker den (koden) redan imorgon.

Som konsekvens av den uteblivna succen har rösterna i supporterled höjts och frågat om Mikkelsen används i rätt position. Han har i Bajen utgått från en kant samtidigt som han ofta spelade i en släpande anfallsroll i Tromsø. Mikkelsen själv menar att det är upp till Martí var han ska spela. 
– Jag gillar att att spela på flera offensiva positioner. En kant passar mig bra där också, samtidigt som jag gillar att spela centralt. Jag spelar där tränaren sätter mig och försöker göra det bästa utav det, säger Mikkelsen och ler. 


”Det handlar om spelarna runt honom”
Hammarbys tränare Martí Cifuentes säger följande om Mikkelsens position:
– När vi tittar på en spelare tittar vi alltid på potentialen och vad han kan göra i Hammarby. Det blir inte bra att analysera vad de gör i andra laga eftersom alla kan göra det. Han spelade mycket som en wingback i många matcher i Norge. Så han var i en position med mindre frihet och mindre möjlighet att gå in i centrala zoner än vad han kan här med oss. 

Han fortsätter;

– Att han (Mikkelsen) kan spela i olika positioner, det är säkert. Det handlar om vem som spelar runt honom. Det är inte samma sak när Djukanovic och Madjed spelar runt honom som när Abdo och Nalic spelar runt honom, så det handlar om att få detta jobbet fungera. Men jag tror att över tid kommer han visa att han är en väldigt bra spelare. Och jag tror att han redan bevisat att han kan hjälpa oss mycket.

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-06-08 15:19:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!