Lagbanner
Inför AIK-Hammarby
Förhoppningsvis får vi se samma show som sist av Amoo.

Inför AIK-Hammarby

Det har blivit dags för allsvenskans första derby och Bajen reser till Solna med förhoppningar om att redan nu kvittera ut ett hattrick i derbysegrar.


Efter segern mot Mjällby, som blev lite väl spännande, är det svårt att veta vart vi har Hammarby när vi går in söndagens match. Glädjebesked från matchen var att David Ousted återigen fick visa att han är säkerheten själv allt som oftast. Ett narrativ som jag läst och hört under upptakten av säsongen är att Ousted skulle vara en säkerhetsrisk och på något sätt ha en benägenhet att göra tavlor. Det skulle jag vilja hävda är direkt felaktigt, då han förra säsongen visserligen bjöd på en fadäs borta mot Helsingborg, men utöver det var väldigt stabil. Sen finns det, för matchen trupp-comebackande, Oliver Dovin med en potentiellt högre höjd i truppen och som på sikt förhoppningsvis matchas in, men inför AIK på söndag så litar iallafall jag blint på vår dansk där bak. 

Segern mot Mjällby var verkligen inte en fläckfri insats, men det var trots allt en seger och framförallt Amoos 1-0 mål visade att Billborns vägvinnande anfallsfotboll fortsatt är just vägvinnande. Sekvenser där Hammarby, från uppställt spel, lyckas att bryta ner sina motståndare för att sedan komma till målchans, har dock än så länge under säsongen varit få, då merparten av målen och målchanserna istället kommit från omställningar eller fasta situationer. Förmodligen finns det fler än ett svar till varför det har sett ut som det har gjort, med spelarnas fysiska status som den kanske mest uppenbara förklaringen till det lite mer cyniska spelet. Men som ett resultat av att offensiven inte varit klanderfri så har andra metoder vuxit fram för att ta segrar. Ett sätt att lida sig till segrar är ett välkommet tillskott i arsenalen de dagar då spelet inte fungerar fullt ut. Matchen på söndag är med största sannolikhet just en sådan match då man kommer långt på inställning och cynism, två beståndsdelar som årets upplaga av Bajen verkar ha mer av än föregående upplagor. 

Om det är lite osäkert kring Hammarbys form inför derbyt så är det än mer svårt att sia kring vart vi har motståndet från norr. De inledde med en stabil 2-0 seger i premiären för att sedan ta vid, med en lika stabil 0-2 förlust i efterföljande omgång. Formen är således inte på topp hos våra motståndare men jag förväntar mig, trots detta, att det kommer krävas en maxprestation för att bärga hem segern, då det förmodligen kommer vara ett revanschsuget hemmalag.

Hammarby kommer med en stark och snudd på skadefri trupp, med endast Dennis Widgren, som står över på grund av sjukdom, och Paulinho, som kämpar på i det tysta, borta. Frågan är om vi får se samma startelva som mot Mjällby, eller om vi får se det lite mer defensiva alternativet, med Fenger på mittfältet. Darijan Bojanic håller högsta allsvenska nivå när han är som bäst, men det var en bra bit till toppformen senast, även om det var just han som mycket snyggt låg bakom 1-0 målet. Samtidigt som det kanske på förhand låter mer stabilt med Fenger som defensiva ankaret, så går det även att hävda att det är dumt att rucka på förstahands uppsättningen som mittbackspar. Alternativet att slänga in Hudu eller Aimar Sher finns också så alternativen råder det ingen brist på. Det återstår att se vilken väg firma Billborn/Björklund väljer, men utöver det beslutet så har jag, efter Ludwigssons glädjande spelklara besked, svårt att se några förändringar i elvan som ska ut på Friends. 

Friends Arena som de senaste åren varit en riktig mardröm upplevelse för Bajen, då det blivit tre raka förluster och noll gjorda mål. Vi får gå tillbaka, nästan exakt fyra år, för att hitta den senaste bortavinsten för Bajen, då Pa-Dibba avgjorde med sitt 2-1 mål. Jag minns sekunderna när jag först oroligt sneglar bort mot linjedomaren, och när jag försäkrat mig om att det är fritt fram att jubla, sedan bli ett med den nedåtvällande massa som uppstår. Just den unika känslan som infinner sig på en läktare efter ett vinstmål i ett derby, kommer vi ju som bekant inte få ta del av, men med det sagt så hade en första bortaseger mot AIK för Billborn och Björklund suttit oerhört jävla fint, även hemma i soffan. 

Avspark är klockan 17.30 och matchen visas på Discovery+. 

Krossa gnaget!

Marve Ahlner2021-04-24 21:16:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!