Lagbanner

-

Inför Bajen-ÖFK

Inför Bajen-ÖFK

Äntligen dags för premiär. Hammarby inleder Allsvenskan 2020 på söndag mot Östersunds FK.

"Jag har väntat så länge på just denna dag" har aldrig någonsin betytt mer än just nu. På söndag får vi äntligen se Hammarby spela allsvensk fotboll för första gången sedan november. Förvisso tvingas vi supportrar att se matchen hemmavid från tv-soffan och nog kommer det vara en märklig känsla på söndag att se de tomma stolarna på Söderstadion men som läget är får vi finna oss i den situationen som råder. 

En del i att längtan har känts lite extra jobbig är att säsongen 2020 rivstartade för Bajens del i Svenska cupen efter vinster mot Varberg, BP och GIF Sundsvall och med 11-1 i målskillnad. Det kändes som att Stefan Billborn, Jocke Björklund och framförallt spelarna var redo för att köra på och spinna vidare på formen och den offensiva fotbollen som de har visat upp under de senaste säsongerna. Dessutom har truppen förstärkts med fina nyförvärv i Abbe Khalili, David Ousted, Gustav Ludwigson och Paulinho som man har längtat att få se i den grönvita tröjan. 

Till matchen på söndag saknas Serge-Junior Ngouali Martinsson och Simon Sandberg som under fredagen rehabade tillsammans med fystränare Jimmy Lidberg. Bajen har tre matcher på en vecka och vill förstås inte riskera ytterligare komplikationer. Dessutom har Aron Johannsson varit sjuk under en längre tid och Richard Magyar är på väg tillbaka från skada och båda är därför osäkra till spel. Därför tror jag att Stefan Billborn och Jocke Björklund tar ut följande startelva:

                          Paulinho

Muamer Tankovic    Abbe Khalili   Alexander Kacaniklic

             Darijan Bojanic  Jeppe Andersen(C)

Dennis Widgren David Fällman Mads Fenger Tim Söderström

                         David Ousted

De offensiva alternativen finns i ett antal och det kan mycket väl bli så att Gustav Ludwigson eller Imad Khalili tar forwardsplatsen och att Paulinho flyttas ner till mittfältet. Nyförvärvet Ludwigson såg intressant ut i cupen med sin energiska spelstil och kommer bli nyttig i Bajens presspel i och med förlusten av Nikola Djurdjic. 

Söndagens motsåndare Östersund slutade under förra säsongen på en tolfte plats. Sedan dess har mycket av diskussionerna om ÖFK handlat om deras vara eller icke-vara i Allsvenskan. Efter säsongen nekades ÖFK elitlicens och skulle därför flyttas ner till Superettan. ÖFK överklagade och fick rätt och överlevde ytterligare en kamp utanför fotbollsplanen. På fotbollsplanen har de inför denna säsong tappat två av sina bästa spelare i anfallaren Dino Islamovic och mittbacken Tom Pettersson. Det största snacket har handlat om den nigerianske anfallaren Jordan Attah Kadiri som tros få en framgångsrik säsong. 

Förra säsongens möten med ÖFK slutade med två grönvita vinster. I hemmamötet körde Bajen över ÖFK och matchen slutade med klara 4-0 efter mål av Jeppe Andersen, Vidar Örn Kjartansson, Nikola Djurdjc och Muamer Tankovic. Returen i oktober vann Bajen med 2-1 efter mål av Imad Khalili och Nikola Djurdjic. 

På söndag hoppas vi på en ny grönvit seger och till dess kommer Magnus Carlson och David Ritschards magiska låt gå på repeat:

Det har blivit till ett mantra
att Du trivs när allt är svårt
det sägs att rötterna blir starka när det blåser hårt.
Du bär min förväntan
när jag går över bron
Du är ljuset i gläntan
mitt mål för all längtan
Du är kärlek, hopp och tro...


Forza Bajen, ta hand om er och skåla i tv-soffan för Sofia, Maria, Katarina och för hela Söderort. Vi står kvar här min vän, vi är då, nu och sen, vi ses snart igen...
 

Robert Bäckström2020-06-12 22:30:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!