Lagbanner
Strandvallen, 2023-03-18 15:00

Mjällby - Hammarby
1 - 0

Inför cupsemifinalen
Gurraludde firar med tillresta supportrar efter segern på Strandvallen i höstas.

Inför cupsemifinalen

Imorgon, den 18/3, är det dags för semifinal i svenska cupen. Det är tredje raka säsongen Bajen är framme i detta steg av cupen, vilket ändå säger något om truppbygge och försäsongsträning. Mjällby står för motståndet, och här kommer förutsättningarna inför lördagens drabbning.

Mjällby 

De gulsvarta från Listerlandet har sedan de gjorde resan från division 1 till allsvenskan på två säsonger cementerat sig som ett lag att räkna med, främst på hemmaplan. Mjällby på Strandvallen har visat sig vara en mardrömsmotståndare för en hel del lag, inte minst Hammarby. I cupen har dem sett helt okej ut, men utan att imponera. Resultaten i gruppspelet var 1-0 (H) mot Dalkurd, 1-2 (B) mot Oskarshamn samt 3-2 (H) mot Sirius i gruppfinalen. Idel uddamålssegrar men å andra sidan brukar det se ut så för Mjällby och det räcker ju gott och väl till avancemang. Kvartsfinalen borta mot Kalmar var en oerhört lång match, där två jämna lag hade svårt att skapa särskilt mycket. Mjällby tog sig vidare på straffläggning och passade på att skicka en känga till omklädningsrummen som erbjudits. 

I truppen har det väl hänt sådär mycket, men noterbart är att man efter säsongen fick låta tränaren Andreas Brännström gå då han ville testa att vara tränare i en småstad norr om Stockholm istället. Laget tränas nu av Anders Torstensson. En spelare många grönvita under försäsongen har hoppats på är Noah Persson. Istället blev det Bern och Young Boys men med en lösning där han är i Mjällby på lån fram till sommaren. Man har även förstärkt försvaret med rutinerade Tom Pettersson från Lilleström, samt tagit in unga Noah Eile på lån från Malmö. Man har haft två tunga tapp till Djurgården i form av Jacob Bergström och Carlos Moros Gracia men behållit några av sina bättre spelare som Otto Rosengren och Mamudo Moro

Hammarby 

Bajen har gått som tåget i cupen denna säsong, där man tog sig vidare ur gruppen med tre segrar och en sprudlande målskillnad på 15-1, där segern mot Sundsvall med 8-0 sticker ut. I kvartsfinalen blev det som bekant Aik. En magisk match där båda lagen visade klass och våra spelare visade en enorm glöd och vilja. 2-1 fastställdes slutresultatet till efter fina baljor av Kurtulus och Erabi, i en match där bland annat Tekie och Pinas dominerade. 

Vi har dominerat cupen såhär långt och jag vill inför Mjällby ändå lyfta den bredd vi faktiskt besitter, oavsett vad ”experterna” säger. Det blir mycket namn fram och tillbaka här så håll i er. Vi har kanske allsvenskans bästa andraslips i Blazevic, och Dovin har nästan gått och blivit underskattad av den allsvenska publiken. Han är alltså 20 år gammal. På högerbackspositionen har vi Simon Strand, som även kan lira lite vart som helst i backlinjen. Vi har också Joel Nilsson, som utöver det är utmärkt som högerytter. Hos mittbackarna ser det också bra ut sedan Adjei placerade Guidetti stadigt i fickan i måndags. Fenger är lika stabil som alltid och Kurtulus har fått en grym start på säsongen. Kurtulus kan kliva ut till höger om det behövs. Vänster om dessa har vi Pinas som är en fröjd att se spela fotboll, och nu ska även Martivärvningen Anton Kralj in och konkurrera. Besara var en Martivärvning. 

Framåt i banan har vi kanske Allsvenskans bästa mittfält i Tekie, Besara och Sadiku. Utöver detta tycker jag spelare som Demirol och Hammar visat att de absolut kan hoppa in och färga när dem får chansen. Vagic har inte alls levererat som man hoppats hittills, men än finns det tid. 

På anfallet är det väldigt klurigt att säga vad som är den bästa trion. Erabi har levererat, och Madjed likaså. Joel har sett svårbänkad ut och bör nog ändå få plats någonstans i en startelva. Saidi och Djukanovic har inte imponerat särskilt mycket på mig ännu men där ska det självklart ges tid. Alioum har hoppat in och gjort det helt okej några matcher nu. Bredden finns. 

Här ska det tilläggas att vi har långskadade spelare som Trawally, Collander och Fjoluson. Vi har också ett några högprofilerade nyförvärv som vi inte ens sett spela ännu som Nalic och Vural. Mikkelsen ska komma tillbaka också. Bredden finns. 

Vad kan vi förvänta oss? 

Jag tror att vi kan förvänta oss relativt snarlika elvor från lagen som de hade i kvartsfinalen, bortsett från att Fenger, Erabi och eventuellt Madjed lär få chansen från start i Bajen. Mjällby spelar om en Europaplats och kommer definitivt ställa ut bästa laget på banan. Strandvallen i Mars innebär att det kommer vara tuffa förhållanden, det kommer gå långsamt och tungt. Jag tror inte vi kan förvänta oss att Mjällby ska spela med sitt naiva, höga försvar som de gjorde mot oss i höstas utan de kommer ligga lågt och låta Bajen ha mycket boll. Det blir väldigt viktigt att Bajen trots underlaget kommer upp i tempo och försöker spela aggressivt med höga bollvinster och kort passningsspel. 

Man ska komma ihåg att vi med undantag från i höstas brukar ha väldigt svårt för Mjällby borta, där vi sedan deras återkomst till Allsvenskan hade två raka förluster på Strandvallen inför föregående säsong. Delvis berodde väl vinsten i höstas på sättet Mjällby försökte vara spelförande men blev hårt straffade på sina misstag, vilket jag inte tror vi kommer få se lika mycket av nu med Torstensson vid rodret. Jag tror på en jämn match där Bajen har mycket boll men huruvida vi skapar tillräckligt för att komma igenom Mjällby återstår att se, det beror helt på vilken nivå vi lyckas komma upp i. 
Forza Bajen!
 

Viktor Kjellander2023-03-17 15:45:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!