Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-10-22 15:00

Djurgården - Hammarby

Inför DIF "borta"
Foto:Bildbyrån

Inför DIF "borta"

Sista chansen! Så benämner jag dagens, med derbymått mätt, relativt avslagna fight mellan Hammarby och Djurgården. Vinner de grönvita är det tre poäng som skiljer med tre omgångar kvar. Allt annat än vinst och fjärdeplatsen är körd. Nedan följer förutsättningarna inför derbyt i eftermiddag.

Vanligtvis brukar jag börja mina införrapporter med att gå igenom de två lagen, men inför matchen idag vill jag ändå kika lite på derbytabellen. Det är nämligen så att Hammarby, Aik och Dif alla har vunnit sina respektive hemmaderbyn, men förlorat på bortaplan. Alla minns nog hemmaderbyt mot hyresgästerna i våras, där Besara tog över showen helt, och matchen slutade 4-3. Mot Gnaget hade vi säsongens största bottennapp på Friends, vilket resulterade i torsk 2-0. Hemma var vi betydligt bättre, och kunde städa av dem med 4-2. Obesegrade i derbyn på Nya Söderstadion, med andra ord.

Derbytabellen kan tyckas ointressant en mellansäsong som denna. Jag menar dock på motsatsen. Alla ljusglimtar och minivinster som kan skänka hopp och glädje hos oss supportrar är som viktigast just nu, när Europaplatserna varit körda sen länge. Därmed hoppas jag att trenden med hemmastarka lag fortsätter, och att Bajen idag går in och visar vilka som hör hemma på vår arena. 

Djurgården har likt Bajen haft en rätt medioker säsong. Man ligger fyra, och tredjeplatsen lever väl också i viss grad men det har mycket att göra med att många andra lag underpresterat. Blåränderna tränas som bekant av Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Duon har egentligen för första gången sen de kom till klubben blivit lite ifrågasatta denna säsong, och det känns inte alls lika unisont att supportrar skulle vara nöjda med dem. 

Formmässigt kommer man från två 1-0 segrar, mot Varberg (B) respektive Halmstad (H). Innan dess gick det dock tyngre, när man vek ner sig totalt borta mot Gnaget, samt blev utkontrade av Värnamo på hemmaplan. 

Det var oklart om lagets viktiga sexa Rasmus Schüller skulle hinna bli spelklar, då han ådrog sig en lätt hjärnskakning under uppehållet. Schüller ska dock ha tränat fullt med laget i fredags och lär vara redo för spel. Annars är det bara Gustav Wikheim som saknas hos Djurgården. 

Hammarby har sakta men säkert kommit igång denna säsong, och byggt upp en stabilitet, framförallt på Nya Söderstadion. Sen man ändrat lite i formationen har fler spelare kommit till sin rätt, och det har stundats sett riktigt bra ut. Marti Cifuentes var rätt ifrågasatt under våren, men har hittat tillbaka till supportrarnas tillit. 

Två tappade ledningar på övertid är inte den roligaste formraden att stoltsera med inför ett derby. Det ska dock sägas att spelet sett bra ut och att man fortsatt är starka på hemmaplan. 

Skadebekymmerna fortsätter att spöka för Bajen. Erabi är borta resten av säsongen, och Djukanovic är inte heller redo för spel i dagens match. Däremot finns det förhoppningar om att Loret Sadiku kan vara tillbaka, vilket vore ett enormt lyft sett till vad han bidrar med. 

Skadorna gör att Cifuentes förmodligen behöver starta någon av Gül, Mikkelsen eller Boudah. Jag hoppas på Boudah.

Matchen är klurig att sia om, då derbyn ofta lever sitt egna liv. Det kommer dock krävas att sätta uppspelen och lyckas spela sig ur Djurgårdens press, då vi inte vill hamna i ett läge där de har kontroll över bollinnehavet. Besara behöver steppa upp likt i våras, och Dovin får gärna ha en bra dag på jobbet. 

Forza Bajen! 

Viktor Kjellander2023-10-22 12:05:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!