Lagbanner
Tele2 Arena, 2024-08-26 19:00

Hammarby - GAIS

Inför GAIS – Jubileumsmatch ”deluxe”!
Räkna med hårda tag i närkampspelet, speciellt från GAIS sida. Här är det Oscar Johansson Schellas och Axel Henriksson som kämpar för att vinna boll på Gamla Ullevi senast lagen möttes.

Inför GAIS – Jubileumsmatch ”deluxe”!

Vad kan vara vackrare än att vår kära Allsvenska fyller 100 år detta år? Visst, ligan ligger inget vidare till på rankningen över ligor i Europa, men det uppvägs med råga av den passion som vi fans visar vecka efter vecka. Dessa äkta känslor börjar dessutom mer och mer uppskattas av supportrar från övriga Europa, där passionen ofta får ge vika för andra saker, ofta av ekonomisk karaktär.

I morgondagens match mellan Hammarby och GAIS så kommer båda lagen att fira det allsvenskan jubileet genom att spela i de matchkläder som var lagens aktuella för 100 år sedan. Hur GAIS matchdräkt kommer att se ut vet jag faktiskt inte, men att Hammarbys spelare kommer att se autentiska ut vet jag, då det både finns bilder på hemsidan och matchtröjor som köpts av de supportrar som inte vilade på hanen när dessa släpptes. Att tröjorna är en succé bevisades av att de exemplar som fanns såldes slut på runt trettio minuter. Snacka om rush!

Personligen tycker jag att tröjan är väldigt snygg även om det känns lite ovant att få se oss spela i tigerrandigt på hemmaplan.

GAIS

Vi var många som var nere i Göteborg när vi mötte GAIS, som var den första matchen efter ett månadslångt EM-uppehåll för allsvenskan. Tyvärr betydde inte det fantastiska bortastödet att vi kunde resa hem med tre poäng, i stället fick vi nöja oss med en poäng efter en riktig drabbning på Gamla Ullevi.

GAIS, som de allsvenska nykomlingar de är, har gjort det mycket bra så här långt, mycket beroende på att det är ett lag som jobbar stenhårt för varandra, ett jobb som tyvärr lite för ofta gått över i ett brutalt närkampsspel. För oss som bevittnade matchen i Göteborg kommer det inte som någon överraskning att GAIS leder ligan med gula kort överlägset. Jag personligen är mer förvånad över att man inte drabbats av fler utvisningar än vad man har gjort, än de många gula korten.

Det finns dock också spelare av hög kvalitet hos göteborgarna. Det gäller framförallt att se upp med GAIS högerkant där lagkaptenen August Wängberg och min personliga favorit Gustav Lundgren huserar, och längst fram finns Alexander Ahl Holmström med sin tyngd och målfarlighet. De bröt senast en svit på två förluster genom att slå Halmstad med 3–1 på Gamla Ullevi, men har haft det svårare på bortaplan, även om man vunnit mot Värnamo, Kalmar och AIK där.

Hammarby

Nog med ”tjöt” om motståndarna nu. För visst är det så mycket roligare att prata om Hammarby, speciellt som laget, i och med senaste segern på bortaplan mot Värnamo, nu spelat nio raka matcher utan att förlora.

Den största skillnaden, poängmässigt, jämfört med 2023, är att vi har varit betydligt bättre på bortaplan så här långt denna säsong. 2023 tog vi endast 15 poäng på bortaplan och denna säsong har vi redan lyckats bärga 16 poäng, och det med fem bortamatcher kvar att spela. Hemma på ”Nya Söderstadion” är vi sedan länge oerhört starka och så även denna säsong, med sex segrar, en oavgjort och endast två förluster.

Hammarby lär komma ut till matchen fullt laddade och det av flera anledningar. Dels så tappade vi, mycket snöpligt, två poäng i senaste hemmamatchen mot Brommapojkarna, dels så spelade GAIS oerhört fult på vår lagkapten Nahir Besara nere i göteborg. Det var mycket länge sedan jag såg samma spelare bli brutalt nedsparkad så många gånger i samma match. Räkna med att Fredrik Hammar kommer att skydda sin lagkapten bättre denna gång, om Fredrik nu får spela vill säga.

Jag måste tillstå att jag faktiskt blev riktigt ledsen när nyheten släpptes att Deniz Gul nästan var klar för Porto. Även om det förstås handlar om bra pengar för Hammarby så tycker jag att vi släpper Deniz alldeles för tidigt. Han har redan visat vilken kvalitet som han har denna säsong och jag är säker på att han hade gjort kaos i allsvenskan nästa säsong. Så bra är han, och det har förstås inte bara vi supportrar märkt utan nu också Porto, där de säger sig ha scoutat Deniz länge och slog till nu innan andra storklubbar får upp ögonen för honom. Kul för Deniz förstås, men jag hade som sagt gärna sett honom leverera ännu mer för Hammarby innan han lämnade.

Hammarby har dock agerat snabbt och enligt uppgifter är en annan 20-åring i stort sett klar för klubben. Det handlar om den danske spelaren Sebastian Clemmensen, som kommer från den danska klubben B93 i andradivisionen, där han stod för tio mål och tre assist under föregående säsong. Det skall bli mycket intressant att se vilka spetskvaliteter som Sebastian har, men han får vara ”djävligt” bra om han skall vara bättre än Deniz.

”Bajen” är, som sagt, ett lag med stark form, där spelet har sett väldigt stabilt ut nu under lång tid. Där Besara varit den absoluta nyckelspelaren tidigar har fler och fler tagit steg för att avlasta honom. Främst av dem alla har Bazoumana ”Bazou” Touré presterat och det är verkligen en glädje att se honom spela då allt ser så oerhört enkelt ut, lite som att han går på vatten och gör vad han vill, när han vill det.

Jag vill också lyfta fram Markus Karlsson som går från klarhet till klarhet som innermittfältare. Vi var nog många som trodde att han skulle få snålt med speltid när Hampus Skoglund varit det solklara valet på högerbacken, men ”Mackan” har bara kört vidare och nu sett till att ta chansen när han fått den, och det på en helt ny position för honom. Om det är någon som jag unnar framgång så är det den laglojala Markus, som är en mycket smart spelare som aldrig gnäller, utan bara kör på.

Slutligen vill jag nämna Jusef Erabi, som gjort fem mål så här långt denna allsvenska säsong, vilket kan betraktas som mycket bra med tanke på hans skadehistorik. Hans form har varit lite diffus, men efter att han varit och bevittnat träningarna i veckan så kan jag garantera att Jusefs form snart är i zenit igen. Han ser sådär härligt fylld med självförtroende igen och vankar omkring som en tupp i hönsgården efter varje gjort mål, och de är många till antalet.

Matchbild och startelva Hammarby

Det är nog inget snack om hur matchbilden kommer att se ut. GAIS kommer, som vanligt, komma ut och jobba stenhårt för varandra och vara kompromisslösa i närkampsspelet. Hammarby, å andra sidan vill med all säkerhet ta kommandot i matchen och få till ett så pass snabbt passningsspel så att motståndarna inte hinner dit med sina tacklingar.

Räkna med hög press och mycket bollar ut på Touré på vår vänsterkant, där han kan utmana Wängberg gång på gång. I göteborg vann Wängberg den matchen i matchen, så räkna med att en självförtroendestinn ”Bazou” vill vinna denna gång.

När det gäller startuppställningen för Hammarby så tror jag bara att det finns två frågetecken, även om Kim och David kan överraska ibland. Det första är vem som kommer att spela i mittförsvaret bredvid givna Viktor Eriksson. Blir det Ibrahim Breeze Fofana eller möjligen Pavle Vagic, som fick lämna sent återbud senast mot Värnamo på grund av en känning. Jag tror att det blir Pavle denna gång, men det kan bli vem som helst av dem.

Det andra frågetecknet är hur Hammarbys mittfält skall komponeras. Så här långt har det varit tydligt att det stått mellan Markus Karlsson och Fredrik Hammar om vem som skall spela bredvid Tesfaldet Tekie, men sedan så startade, mycket överraskande, Markus och Fredrik, på Tekies bekostnad.

Eftersom jag är ganska säker på att Kim vill ha ett högt bolltempo så tror jag att han väljer Tekie och Markus denna gång, och att Fredrik då kommer att hoppa in i andra halvlek för att ge laget energi. Men det kan förstås vara helt fel, och jag känner mig trygg oavsett val, något jag aldrig trodde att jag skulle säga för 2–3 månader sedan.

Min gissning är också att detta är en speciell match för Nahir Besara, med tanke på hur han blev behandlad senast mot GAIS. Så våra motståndare får nog passa sig för att gå allt för hårt in i närkamperna utanför eget straffområde. Jag har en känsla av att det kan straffa sig om man säger så.

Slutligen så har inte resultaten gått med oss denna helg och lagen bakom närmar sig. Därför skulle det vara oerhört skönt med en seger för att hålla avståndet till dem. På samma sätt så är, faktiskt, även GAIS med i racet om en Europaplats om de skulle vinna.

Kom igen nu Bajen, nu hakar vi av de som jagar och visar att det är vi som skall ut i Europa kommande säsong!

Hammarby är bäst, må bästa laget vinna!
 

Göran Öberg2024-08-25 18:08:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!